Čechům stále více chutnají sýry, jejichž
spotřeba v tuzemsku roste. V
roce 2005 každý Čech zkonzumoval v průměru 16 kilogramů sýrů a tvarohů.
Čechům stále více chutnají sýry, jejichž
spotřeba v tuzemsku roste. Podle dostupných údajů například v
roce 2005 každý Čech zkonzumoval v průměru 16 kilogramů sýrů a tvarohů, což byl nárůst o více než dva kilogramy proti
roku 2000. Na uspokojení domácí
spotřeby se v posledních letech rostoucí měrou podílejí dovozy, které výrazně stoupají, zatímco domácí produkce sýrů mírně klesá. Vyplývá to z údajů, které poskytl Českomoravský svaz mlékárenský.
Největší část domácí
spotřeby představují přírodní sýry, zejména eidamy.
Vysoká je v tuzemsku také popularita tavených sýrů. Spotřebuje se jich zhruba 2,6 kilogramu na osobu ročně, což je proti jiným evropským zemím i několikanásobně více. Roste také zájem o extra tvrdé nebo balkánské sýry.
Spotřeba je ale v tuzemsku stále pod průměrem
EU, který představuje něco přes 18 kilogramů na osobu ročně. Třeba ve
Francii či
Německu je to přes 20 kilogramů a v
Řecku dokonce
nad 27 kilogramů na osobu ročně, uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Michal
Němec.
Předloni tuzemské mlékárny vyrobily 141 000 tun sýrů a tvarohů, meziročně o pět procent méně. Zatímco
vývoz stagnuje kolem 20 000 tun ročně, dovoz předloni činil 44 500 tun, což byl proti
roku 2004 nárůst o 43 procent a proti
roku 2003 dokonce o 91 procent.
Podle údajů Českého statistického úřadu se za 11 měsíců loňského
roku do Česka dovezly sýry a tvaroh za 3,791
miliardy korun, což bylo ve srovnání s
rokem 2005 o pětinu více. Naopak český
vývoz těchto potravinářských výrobků činil 1,622
miliardy korun a meziročně vzrostl o devět procent.
Sýry Česko dováží hlavně z
Polska, na které loni připadl import v hodnotě 1,439
miliardy korun. Z
Německa země dovezla sýry za zhruba
miliardu korun. Českým producentům sýrů se daří zejména v
Itálii, kam za 11 měsíců loňského
roku exportovali sýry za půl
miliardy korun. Na
Slovensko loni
české firmy vyvezly sýry za 341
milionů korun.
Rostoucí dovoz sýrů
Němec přičetl zejména jejich nižším cenám. Dovážejí se přitom zejména eidamské sýry a tvarohy. "Nejde o nějaké zvláštní obohacení domácí nabídky," uvedl
Němec. Vedle toho se dováží i řada různých specialit, jejich podíl na dovozech ale není tak významný, dodal.
(
Marketing a Média)