Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Cestování  |  08.12.2006 16:39:12

Vlaky z Čech se poprvé napojí na TGV

(Zdeněk Mihalco, Aktuálně.cz) V neděli se mění vlakové jízdní řády. Nově zavedený noční spoj EuroNight bude mít přímé napojení na rychlovlaky TGV. Pravidelný noční spoj nejvyšší kvality, který poveze pasažéry v nových vozech, přímo napojí Česko na evropskou rychlostní síť. Pojede na trati Praha - Lipsko - Franfurkt nad Mohanem-letiště.

V koncové stanici mohou cestující využít přípoj na rychlovlak TGV i další mezinárodní spojení.

Pendolino Praha - Vídeň

„Dvakrát denně pojede Pendolino do Vídně, jednou za den do Bratislavy. Zrychlí se cesta do Ostravy a do Košic. Posílíme rychlíkové spoje přibližně o pět procent," vypočítává mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj. Cesta vlakem Pendolino z Prahy do Bratislavy bude stát 496 korun, z Prahy do Vídně 597 korun a z Brna do Vídně 300 korun. Zrychlí se také vlaky na nově elektrizované trati Opava - Ostrava.

Konkurence nevyjede

Své železniční expresy chtěla vypravit společnost Railtrans, Český drážní úřad zatím nevydal povolení k provozu jejích lokomotiv Siemens na českém území. Railtrans se chystá nabídnout pomalejší spojení než České dráhy, ale chce pasažéry chce oslovit nižší cenou jízdného. Zatímco České dráhy si za cestu Praha - Ostrava účtují 424 korun jako základní jízdné, za RTexpres by mohli platit jen 240 korun. To je stále o 20 korun levnější než lístek ČD i se slevou, kterou poskytují po nákupu zákaznické karty. S tou ČD stojí jízdenka 260 korun.

Ostrava - Karlovy Vary za 140 korun

S novým jízdním řádem České dráhy rozšiřují nabídku slev. Mezikrajová jízdenka eLiška umožní cestovat mezi dvěma libovolnými krajskými městy v Česku za 140 korun. Například cesta z Ostravy do Karlových Varů bude stát místo dnešních 698 jen 140 korun. Nová nabídka však není pro určená pro všechny. Pokud chce někdo cestovat za 140 korun, musí být vlastníkem takzvané In-karety s aplikací In-zákazník, In-junior nebo In-senior.  Navíc jízdenku eLiška je možno objednat a zaplatit pouze přes internetový obchod Českých drah, přičemž počet jízdenek v jednotlivých relacích a na jednotlivé vlaky je omezený.

Zdražení slev

Dráhy od neděle zvýší takzvané zákaznické jízdné. Jízdenky na trasy nad padesát kilometrů podraží zhruba o 12,5 procenta. O odliv zákazníků se nebojí. Na některých nádražích nově nebude zastavovat většina rychlíků, třeba ve Velkém Oseku na Kolínsku nebo ve Zdicích na Berounsku. Počet regionálních spojů se podle zástupců Českých drah nesníží. Na méně frekventované tratě chtějí dráhy nasadit modernější vlaky. "Postupně nasadíme asi 40 nových regionálních vlakových souprav," říká Aleš Ondrůj. Nevýhodou pro cestující však bude, že na některých regionálních tratích budou muset nově na hranicích krajů přestupovat do jiných vlaků.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688