Věra Stárová (GfK-Praha)
Makroekonomika  |  24.08.2006 09:44:16

Nezaměstnanost zůstává hlavním strašákem pro většinu obyvatel Evropy


23.8.2006 - Norimberk
Soubor ke stažení: 
/download/press/1144_cz_int.pdf


Norimberk, 17. 8. 2006 – Nejzávažnější aktuální problém, který Evropa potřebuje vyřešit, je nezaměstnanost. Stejně jako v předchozích letech zůstává přetrvávající nedostatek pracovních míst největší obavou pro občany Evropy. Dále je potřeba řešit problematiku inflace, zdravotnictví, bydlení a kriminality. Výše uvedené vyplývá z každoročního šetření, které pod názvem Challenges of Europe (Evropa – Výzvy) uskutečnil institut GfK v období mezi dubnem a červnem 2006 a v jehož rámci se dotazovalo 12 000 občanů z 10 evropských zemí.

Více než třetina obyvatel Evropy uvádí problém nezaměstnanosti jako nejvýznamnější výzvu, před kterou stojí politici a vůdčí představitelé firemního sektoru - business leaders. V sedmi z deseti šetřených zemí je nedostatek pracovních příležitostí dlouhodobě na prvním místě, pokud jde o obavy jejich občanů. Zejména v Německu se jedná o palčivý problém – čtyři pětiny občanů Německa jmenuje nezaměstnanost jako nejzávažnější problém, který je třeba v Německu řešit. Dvě třetiny obyvatel Polska a téměř dvě třetiny občanů ve Francii považují nezaměstnanost za nejzávažnější téma k řešení, což je o 7 % a o 6 % více, než v minulém roce.

Obyvatelé Ruska, Nizozemí a Velké Británie mají nejmenší obavy, pokud jde o tuto oblast. Pouze jeden z osmi občanů Ruska má pocit, že nezaměstnanost představuje v Rusku nějaký problém. V Nizozemí je to problém pouze pro jednoho z devíti, a ve Velké Británii dokonce jenom pro jednoho z dvaceti dotazovaných.

Obavy týkající se inflace a kupní síly převažují v Rusku

Druhou hlavní oblastí, ve které obyvatelé Evropy pociťují obavy, je inflace a hodnota jejich peněz. Jeden z pěti dotazovaných si myslí, že tuto problematiku je potřeba naléhavě řešit. Tuto obavu v největší míře pociťují občané Ruska, kde jeden ze tří dotazovaných má strach, že inflace a nižší kupní síla bude mít negativní vliv na jeho život. S hodnotou 35 %, což představuje zvýšení oproti roku 2005, kdy to bylo 32 %, je tento problém opět na prvním místě přehledu obav tak, jak je uvedli respondenti v Rusku v roce 2006 a má dopad zejména na občany, kteří pobírají sociální dávky a mají nízké příjmy. Inflace a kupní síla představuje menší problém ve Španělsku, Velké Británii a Rakousku, kde vždy méně než 7 % respondentů považuje tuto problematiku za největší výzvu, které jejich země čelí.

Srovnání výzev, před kterými stojí obyvatelé Evropy v roce 2006
(otevřené odpovědi; v %; zaokrouhleno; možnost více odpovědí)

Především Britové jsou nespokojeni se zdravotnictvím

Zdravotnictví, trh s byty a kriminalita představují třetí nejzávažnější obavu v Evropě – 12 % jejích obyvatel si myslí, že tyto problémy vyžadují neodkladné řešení. Je ovšem pravda, že situace se v tomto směru mezi jednotlivými zeměmi podstatně liší.

Lidé ve Velké Británii mají pocit, že zejména jejich systém zdravotnictví potřebuje reformu. V minulosti zde poddimenzované financování vedlo k poklesu kapacit v nemocnicích, nedostatkům v zásobování a dlouhým čekacím lhůtám. Stejně jako v roce 2005 jedna ze tří osob ve Velké Británii jmenuje zdravotnictví jako nejvýznamnější výzvu, kdy všechny ostatní problémy následují až se značným odstupem.

V Německu díky stávkám lékařů a diskusí kolem reforem zdravotnictví obsadila tato problematika třetí místo na seznamu obav, které trápí občany Německa. Zatímco 7 % zdejších dotazovaných považovalo před rokem tento problém za naléhavý, v roce 2006 se jedná o více než dvojnásobek - 15 %. Téměř stejný počet občanů v Polsku a Itálii má stejný pocit, pokud jde o tuto problematiku a jejich zemi.

Rusové a Španělé mají obavy o trh s byty

Je jasné, že bydlení a výše nájmu jsou oblastí, jejíž význam pro obyvatele Evropy narůstá a to každoročně. Současná situace na trhu s byty představuje velký problém zejména pro občany v Rusku a Španělsku. Pokles dotací na pořízení bytu v Rusku vedl ke zvýšení nájmů, zatímco ve Španělsku nárůst cen nemovitostí znamená, že vhodné bydlení se stalo zřídka dostupným luxusem především pro mladé Španěly. V důsledku pak 28 % dotazovaných Rusů a 16 % Španělů zařazuje situaci na trhu s byty mezi nejdůležitější úkoly, které stojí před jejich zemí. V ostatních zemích se tento problém jeví jako méně závažný.

Strach z kriminality v jednotlivých evropských zemích postupně slábne

Navzdory teroristickým kampaním v několika zemích se zdá, že strach z kriminality zřídka překročí hranice postižených zemí. Od útoků na New York na podzim roku 2001, kdy 28 % obyvatel Evropy považovalo zločinnost za velkou hrozbu, tento údaj poklesl na 12 %, což je další snížení ve srovnání s rokem 2005, kdy se jednalo o 13 %.

Avšak stejně jako v předchozím případě se i zde objevují podstatné rozdíly mezi jednotlivými zeměmi. Jedna ze čtyř osob ve Velké Británii považuje zločinnost za nejvýznamnější výzvu, která stojí před jejich zemí. Ačkoliv je to jednoznačně nižší údaj než v roce 2005, kdy došlo k bombovým útokům v centru Londýna, zůstávají Britové nejcitlivější pokud jde o tento problém, a vzhledem k aktuálním pokusům o útoky na londýnská letiště v minulém týdnu je málo pravděpodobné, že zde v příštím roce dojde k nějaké změně.

Zločinnost je v Nizozemí zdaleka největší obavou, i když také zde se situace postupně uklidňuje. Jedna z pěti osob dotazovaných v Nizozemí se obává kriminality, zatímco v minulém roce to byla jedna osoba ze čtyř, což je stále vysoké procento ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi. Je vysoce pravděpodobné, že vliv na tento údaj měly útoky na politika Pima Fortuyne v roce 2002 a na ředitele Theo van Gogha v roce 2004.

Francie je jediná země, kde strach ze zločinnosti výrazně stoupá, a to na 22 % v roce 2006; v roce 2005 to bylo 16 %, což lze dát do jednoznačné souvislosti s nepokoji na předměstích, které otřásly Francií na sklonku minulého roku.

Německo: nárůst, pokud jde o obavy, týkající se penze a zdravotnictví

Jeden rok po přijetí balíčku reforem Hartz IV, představuje trh práce, ekonomický růst a sociální zabezpečení největší obavu pro občany Německa, a to dokonce pro více lidí než v roce 2005.

Stejně jako v celé řadě minulých let i v tomto šetření odsunula nezaměstnanost ve výši 80 % všechny ostatní problémy do pozadí. Vliv rozdělení na východní a západní Německo se postupně ztrácí, a zatímco v roce 2002 považovalo 71 % západních Němců a 87 % východních Němců nezaměstnanost jako to, z čeho mají největší strach, má dnes 77 % západních Němců a pouze 85 % východních Němců největší obavy z trhu práce.

Druhé místo v seznamu obav, které uvádějí obyvatelé Německa, patří zajištění na stáří. Penzijní systém uvedlo 18 % jako nejvíce naléhavý problém v roce 2006, což je nárůst z hodnoty 12 % v předchozím roce. Také problematika zdravotnictví a přistěhovalectví byla jmenovaná jako oblast, kterou je zapotřebí řešit a to podle 15 %, resp. 13 % z dotazovaných občanů Německa ve srovnání se 7 % v minulém roce. Naproti tomu se snížily obavy týkající se ekonomické stability, které nyní dosahují hodnoty 8 %, což je o třetinu méně než v předchozím roce.

Výzkumné šetření

Prezentované výsledky pocházejí ze studie “Challenges of Europe” (Evropa – Výzvy), která představuje signifikantní indikátor převažující nálady v Evropě. Společnost GfK Marktforschung provádí tento výzkum jménem společnosti GfK-Nürnberg e.V. již od začátku 70. let. V období duben-červen tohoto roku se v rámci šetření dotazovalo 12 000 osob v Německu, Francii, Velké Británii, Itálii, Nizozemí, Rakousku, Polsku, Španělsku a Rusku a poprvé tento rok také v Belgii. Šetření je tak reprezentativní pro 426 milionů obyvatel Evropy a je založené na jednoduché, otevřené otázce, která se dotazuje každý rok v nezměněné formulaci: “Podle vašeho názoru, které nejdůležitější otázky či problémy je třeba řešit v … (dané zemi)?” Dotazované osoby nemají k dispozici žádné omezující možnosti odpovědí a také mohou uvést více odpovědí.

GfK-Nürnberg e.V.

GfK-Nürnberg e.V. je společnost založená v roce 1934 za účelem podpory výzkumu trhu a soustřeďuje více než 500 firem a jednotlivců. Předmětem činnosti asociace je provádět základní výzkum, podporovat kontinuální profesní rozvoj a vzdělávání pracovníků ve výzkumu trhu a zajistit dostupnost pravidelných výzkumných šetření pro své členy. GfK-Nürnberg e.V. je s 57,3 % majoritním akcionářem společnosti GfK Aktiengesellschaft.

GfK Group

GfK Group je celosvětově čtvrtou největší společností provádějící marketingový výzkum. Působí v pěti obchodních segmentech: Custom Research, Retail and Technology, Consumer Tracking, Media a HealthCare. Ke třinácti společnostem, které mají své sídlo v Německu, patří do skupiny přes 130 dceřiných společností a poboček působících v 70 zemích světa. V současné době má GfK více než 7 700 zaměstnanců, z toho jich 80 % pracuje mimo Německo. Pro další informace navštivte naše webové stránky: www.gfk.com.

Responsible under press legislation:
GfK AG, Corporate Communications
Bernhard Wolf
Nordwestring 101
D-90319 Nuremberg
Tel. +49 911 395-2012
Fax +49 911 395-4041
bernhard.wolf@gfk.com

Další informace:

Kontakt: bernhard.wolf@gfk.com


On-line Shop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688