Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  01.03.2005 09:39:51

Proventus Finance - souhrn 28.2. na trzích USA


Biotechnologický propad

 

Stažení významných léků společností Biogen a Elan z trhu způsobilo v pondělním obchodování nejen velký výprodej v oblasti biotechnologií, ale výprodej všech akcií. Ztráta Dow Jones Industrial činila dvě hodiny před zavřením již 105 bodů, poté se snížila na konečných 75 bodů. Nasdaq Composite ztratil 14 a S&P 500 8 bodů. O šíří poklesu svědčí poměr posilujících a oslabujících titulů. Z 30 akcií zahrnutých v DJIA posílilo pouze 7 a v S&P 500 to bylo pouze 140 titulů. Stejně jako na akciových trzích, zaznamenaly pokles i ceny dluhopisů, když se úroková míra desetiletých dluhopisů vyšplhala až na 4,37%. Po třech býčích dnech z minulého týdne se dal pondělní výprodej tak trochu čekat a nelze ho brát jako nějaké velké medvědí znamení, spíše se jedná o konsolidaci a vybírání zisků na letošních maximech indexů. Rozhodující pro další vývoj amerických trhů bude až páteční zpráva o stavu zaměstnanosti a tvorbě pracovních míst.

Skutečným debaklem byly včera biotechnologické akcie. Výrobci léků Biogen Idec a Elan oznámili, že stáhnou z trhů své léky proti roztroušené skleróze s názvem Tysabri. Klinické testy prokázaly, že Tysabri má velmi závažné vedlejší účinky v kombinaci s jinými léky. Akcie Elanu se po této zprávě propadly o více než 70%, čímž klesla jejich tržní kapitalizace o 7,2 miliardy. Biogen se propadl o 43 % a jeho tržní kapitalizace o 9,6 miliardy.

Nejen biotechnologický sektor byl zasažen. Akcie automobilky General Motors ztratily na ceně 3,4 % po snížení doporučení od Banc of America na „sell“. Zasažen byl i největší konkurent GM, Ford Motor Co., jeho akcie oslabily o 3,1 %. Vybíraní zisků z únorového rally zasáhlo rovněž energetický sektor. Akcie ConocoPhillips či Halliburtonu se propadly o 1,3 resp. o 1,7 %.

Mezi včerejší hlavní korporátní zprávy se zařadilo i potvrzení fúze retailových prodejců Federated Department Stores a May Department Stores. Federated převezme May za 17 miliard dolarů v hotovosti, akciích a převzetí dluhů. Za každou akcii May tedy investor dostane 17.75 dolarů v hotovosi a 0,3115 akcie Federated. Operace v hotovosti a akciích oceňují May na 11 miliard dolarů, zbývajících 6 miliard tvoří převzetí dluhů. Federated zároveň souhlasil se zvýšením roční dividendy na 1 dolar na akcii. Správní rady obou společností odsouhlasily tento obchod, který by měl být uzavřen ve třetím čtvrtletí.

Oznámeny byly také důležité makroekonomické zprávy. Výrobní aktivita v oblasti Chicaga vzrostla o něco více, než se očekávalo. Index NAPM-Chicago vykázal hodnotu 62,7%, přičemž ekonomové očekávali hodnotu 61%. Jedná se o 22.po sobě jdoucí měsíc, kdy se hodnota pohybuje nad hodnotou 50.

Počet nově prodaných domů naopak v lednu klesl o 9,2% na sezónně očištěnou roční hodnotu 1,106 milionů. Prodeje klesly meziročně o 4,2%. Prosincové prodeje byly revidovány výše a sice z 1,098 na 1,218 milionů. Ekonomové očekávali lednovou hodnotu 1,13 milionů.

Výdaje amerických spotřebitelů zůstaly v lednu oproti prosinci nezměněny, i když hlavní ukazatel inflace vzrostl. Nominální příjmy klesly v lednu meziměsíčně o 2,3%, což je největší pokles za posledních 11 let. Jedná se však o reverzi k prosincovém růstu o 3,7%, který nastal kvůli mimořádné výplatě dividendy společnosti Microsoft. Ekonomové očekávali nárůst spotřebitelských výdajů o 0,1% a pokles příjmů o 2,6%. Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu o 0,2%. Index osobních spotřebitelských výdajů (PCE), který preferuje při svém rozhodování FED, vykázal právě tento růst. Jádrový PCE se zvýšil o 0,3%, což je nejvyšší nárůst od října roku 2001.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.03.2007Proventus finance - souhrn 28.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.11.2005Proventus Finance - souhrn 28.11. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
29.03.2005Proventus Finance - souhrn 28.3. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2005Proventus Finance - souhrn 15.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.02.2005Proventus Finance - souhrn 14.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688