Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.01.2005 13:39:52

Japonci v ČR investují celkem 2,5 mld.USD

Do České republiky už přišlo 146 japonských firem, které zde celkově investují nejméně 2,5 miliardy dolarů. Počet lidí, které u nás zaměstnávají japonské společnosti, brzy překročí 30 tisíc. Po Německu je tak Japonsko druhým největším investorem do výroby, výzkumu a vývoje v České republice. Rostoucí příliv těchto investic je přitom trendem několika posledních let – ještě v roce 1999 nebyla v ČR ani pětina z dnešního počtu japonských investičních projektů.

 

Největší japonskou investicí v ČR je společný projekt automobilek Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën. Výstavba kolínského závodu společnosti TPCA na výrobu osobních automobilů je při celkové výši investice 1,5 mld. eur největším investičním projektem ve střední Evropě a České republice přinese až 3000 přímých pracovních míst a dalších téměř 7000 v návazných službách.

 

Také většina ostatních japonských projektů v ČR patří do automobilového sektoru, přičemž převládají firmy patřící právě ke skupině Toyota. Rozhodnutí Toyoty a Peugeotu vyrábět v ČR osobní automobily významně přispělo, a stále přispívá, k lákání dalších japonských společností jako subdodavatelů. Příkladem jsou firmy Futaba, Kayaba Industry, Aoyama nebo Tokai Rika a další.

 

„Japonská opatrnost i styl plánování a rozhodování jsou pověstné a od ostatních kultur se velmi liší. Rozhodování japonských společností o tom, ve které zemi postaví svou novou továrnu, tedy zpravidla trvá daleko déle, než je tomu u evropských nebo amerických firem. Pokud se už ale japonská firma jednou rozhodne, je to strategický krok, který je díky japonské mentalitě považován za konečný a téměř nezměnitelný,“ upozorňuje poradce generálního ředitele a expert agentury CzechInvest na japonské investice Josef Lébl: „České republice se od roku 2000 daří získávat drtivou většinu všech nových japonských investičních projektů, které směřují do střední Evropy. Velmi důležitým argumentem pro jednání s potenciálními investory jsou reference – tedy fakt, že všechny dosavadní projekty japonských firem jsou v ČR velmi úspěšné, v krátké době začaly vytvářet zisk a operují zde bez problémů.“

 

Japonští manažeři si u nás svorně pochvalují zejména vysokou technickou úroveň českých pracovníků. Naopak výhrady mají často k vysoké nemocnosti Čechů, která jejich projekty citelně prodražuje.

 

Japonský investor pak často zůstává v dané zemi i v případě, že má potíže a po nějakou dobu nevytváří zisk. Spíš změní strategii firmy, než aby uzavřel výrobu a přesunul ji jinam. V ČR však zatím žádná výrobní japonská firma takové problémy řešit nemusí. Naopak, japonským společnostem se v ČR daří, mnohé z nich své továrny dále rozšiřují, a pozitivní reference, které dávají svým krajanům, lákají do Česka další a další investory. Za velkými japonskými investory přitom často následují investice menších firem ze stejné skupiny nebo investice jejich tradičních přímých dodavatelů.

 

Velmi silnou pozici si v ČR vybudovaly také japonské společnosti z oblasti elektroniky a elektrotechniky. V tomto ohledu je zatím nejvýznamnější investicí v ČR projekt koncernu Matsushita Electric Industrial, který přišel do ČR jako vůbec první významnější investor, a to v roce 1996. Jeho závod na výrobu televizních obrazovek v Plzni se rychle rozrostl a brzy následovala výstavba dalších továren firem ze skupiny Matsushita: závodu Matsushita Electric Works na výrobu elektromagnetických relé v Plané, a závodu Matsushita Communication na výrobu mobilních telefonů a autorádií v Pardubicích. Celkové investice Matsushity tak už přesáhly částku 2,7 miliardy .

 

Pro českou ekonomiku je však dnes, kdy posiluje trend investic s vyšší přidanou hodnotou, rozhodující, že zde právě tento investor umístil i svůj výzkum a vývoj. Např. Panasonic AVC Networks Czech (původně Matsushita Television Central Europe) bude ve svém výzkumném centru v Plzni zaměstnávat téměř 160 inženýrů vyvíjejících software pro digitální televize.

 

K významným japonským investicím oznámeným v poslední době patří příchod výrobce klimatizací Daikin Industries a jeho dodavatele, společnosti Ohmori, do Brna na Černovickou terasu, dále společnosti Toyo Radiator (výměníky tepla) do Unhošti ve Středočeském kraji nebo výrobce solárních panelů Kyocera Corporation do Kadaně na Ústecku. 

 
Zdroj. MFČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út   8:09  Nezaměstnanost v srpnu stagnovala ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po 21:09  První návrh státního rozpočtu pro rok 2025 je spíše zklamáním Kryštof Míšek (Argos Capital)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688