Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  22.11.2004 07:43:46

Média vzala na milost ODS.


Snad, že  je po volbách, nebo změna přízně médií, anebo jen pouhá náhoda způsobila, že ODS měla včera své zastoupení ve všech třech poledních diskusních pořadech. Protože na druhé straně stolů nebo řečnických pultů se objevili zástupci všech tří stran zastoupených ve vládní koalici, byla příležitost ke srovnání. Uvnitř opozičních občanských demokratů není snadné hierarchizovat, protože tah na branku prokázali všichni, lišili se jen stylem. Proto, pokud jde o celkový dojem, nejvíce záleželo na jejich soupeřích.

Nejsnazší to měl zřejmě Vlastimil Tlustý, protože Zdeněk Škromach se v Otázkách na ČT1 pravděpodobně pokoušel o změnu image, více odpovídající nové roli kandidáta na předsedu strany, což mu působilo jisté potíže. Dával si například proto pozor na to, aby se zbytečně bezdůvodně neusmíval, takže jsme se "v důsledku nesoustředění na věcnou podstatu" mohli dočkat podobných přehmatů, jakým bylo třeba tvrzení, že "důchody za prosinec se vyplácejí v lednu." Sama problematika "meziročního přesouvání" financí na důchody v samém závěru období  je v zásadě běžná. Liší se jen objemem a objektivně nutno zaregistrovat, že Tlustý třeba tohoto zaváhání nevyužil.

Horší pozici měl Martin Říman v Sedmičce, protože ministr dopravy byl v detailech lépe vybaven konkrétními argumenty. Ačkoli Říman většinou vystupuje sice důrazně, ale v zásadě seriózně, tak tentokrát v důsledku dobré připravenosti Šimonovského ofenzívu udržoval poněkud neobvyklými taktickými tahy. Třeba v rámci diskuse nad bodovým systémem v jednu chvíli převzal iniciativu se zdvořile pronesenými slovy: "Musím Vás přerušit, protože...," ale  vzápětí, když  ministr chtěl pokračovat, ho již jednoduše okřikl: "Nechte mě domluvit!" - a pak odvedl materii na připravovanou změnu výše pokut.

Petr Nečas byl s Karlem Khünlem více méně rovněž fifty fifty. Oba si stáli za svým, ale spíše v rovině obecností. Faktem ovšem je, že Nečasova kritika neustále modifikovaných reforem armády je odůvodněná a byla potvrzena i "externím" účastníkem debaty, důstojníkem ve výslužbě. Jeho věta: "Neměňme recept v průběhu vaření." skvěle sedí na způsob Špidlova vládnutí a Tvrdíkova řízení resortu. Na vrub současného ministra obrany tedy jde jen velmi zprostředkovaně, nicméně oprávněně. V každém případě jsou však ti opravdu odpovědní již někde jinde a mají možnost nést svoji odpovědnost za nikoli trýznivých podmínek. Neúspěch jim dal prostě křídla.

Aniž pomineme druhý "fotbalový poločas" na ČT1 (s tlustými čárami za minulostí a návrhy na dvoukomorovou organizaci svazu), začínají být veškeré debaty obsahově poněkud fádní a divák si mimoděk (anebo naopak cíleně) všímá více chování politiků, než toho co opravdu říkají. Boduje se tak umělecký dojem a nikoli technická hodnota. A tak, ad hoc, podle vkusu a "pravolevého" zaměření diváků jsou také politici mnohými vnímáni (obdivováni). Také na to sázejí. Lze vyslovit obavu, že k volbám už chodí právě jen takto vnímaví diváci.


      
       Další podrobnější komentáře a bodování politiků na:  http://www.geocities.com/Nocoment2001/index.htm  v rubrice Výroky.

     

   


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688