Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.06.2016 12:36:44

Trh práce v USA volá po snížení sazeb, Fed chce zvyšovat


Fed velmi touží po zvýšení sazeb. Má ale jeden problém – k tomuto zvyšování sazeb není žádný důvod. Není tu dnes a možná tu nebude ani po celý zbytek roku. Ukazuje to alespoň oblíbený ekonomický indikátor Janet Yellenové. Který to je? Mohla by to být míra nezaměstnanosti či míra participace, nebo počet lidí hledajících práci na plný úvazek, ale pracujících pouze na úvazek částečný. Ve skutečnosti jsou to všechny tyto faktory poskládané do jednoho indexu.

Tento index sestavuje samotný Fed, jmenuje se Labor Market Conditions Index a odráží v sobě vývoj 19 různých indikátorů z trhu práce. Od počátku tohoto roku se pak zmíněný index chová opravdu nepěkně. Sice se ani zdaleka nepohybuje na úrovních z roku 2008, ale to neznamená, že vývoj není hodně špatný. Jeho hodnota během posledních pěti měsíců znatelně klesla a nyní se nachází v záporu. V posledních 25 letech k podobnému poklesu došlo celkem sedmkrát, Fed byl ve třech případech schopen odvrátit recesi snížením sazeb. Ovšem v dalších třech případech se mu to nepovedlo a v současné době dokonce ani nemá možnost sazby dále snižovat:

Současný stav tak hovoří proti zvedání sazeb. Či přesněji řečeno, když se v historii zmíněný index choval tak, jako nyní, Fed naopak sazby snižoval. K jejich následnému zvýšení pak nedošlo dříve než za sedm měsíců. I kdyby se tedy momentálně ekonomický výhled zlepšil, podle tohoto pravidla by Fed zvýšil sazby nejdříve v prosinci či lednu. Fed ale namísto toho doufá, že pokud nezvýší sazby v červnu nebo červenci, dojde k tomu nejpozději v září. Je to stejná chyba, kterou činí už roky. Škodí tak ekonomice, které se předtím snažil pomáhat.

Musíme si také uvědomit, že stačí, aby Fed o utahování monetární politiky pouze hovořil. To už samo o sobě vyvolá utažení. Je to zřejmé z vývoje posledních let. Když Fed sdělil, že omezí nákupy dluhopisů, sazby hypoték okamžitě vystřelily nahoru. Pak informoval o záměru zvýšit sazby a okamžitě došlo k posílení dolaru o nějakých 20 %. Když pak v prosinci zvýšil sazby, dodal, že by tak v roce 2016 rád učinil ještě čtyřikrát. A sazby na trhu se posunuly ještě výš. Pouhý výhled na zvyšování sazeb tak zvedá náklad financování a kurz dolaru. Fed to nepřizná, ale tento mechanismus je pravděpodobně i hlavní příčinou zhoršování stavu na trhu práce. Jediná věc, která je horší než nulové sazby, je nulové oživení.

Autorem je Matt O'Brien.

Zdroj: The Washington Post

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  USDJPY (26.04.2024) - Graf dne X-Trade Brokers (XTB)
Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688