Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  27.05.2016 07:36:01

Jak centrální banky ohrožují vaše bohatství

Dlouhá léta investoři slýchávali, že ideální portfolio sestává z 60 % z akcií a ze 40 % z dluhopisů. Rekordně nízké, a mnohdy již i záporné úrokové sazby centrálních bank, prozatím poslední zbraň v boji za rychlejší ekonomický růst a vyšší inflaci, ale staví klasické investiční strategie mimo hru.

Zatímco soukromé společnosti a vlády získávají díky uvolněné měnové politice centrálních bank, která vyvíjí tlak na pokles výnosů dluhopisů, výhodné podmínky pro financování svých investic a dalších aktivit, drobní střadatelé a investoři jsou obíráni o jednu z mála možností, jak relativně bezpečně zhodnotit své úspory a volnou hotovost.

Nijak výjimečné dnes nejsou dluhopisy se zápornými výnosy. Ve Spojených státech jsou reálné záporné výnosy (nominální výnosy ponížené o inflaci) skutečností u vládních dluhopisů se splatností do zhruba pěti let, ve Spojeném království u bondů s maturitou až do zhruba 13 let a v Japonsku zůstává výnosová křivka pod nulou v ještě výrazně delším horizontu.

Reálné výnosy dluhopisů podle délky splatnosti
Reálné výnosy dluhopisů podle délky splatnostiZdroj: Research Affiliates

Důsledky záporných úrokových sazeb tak zásadním způsobem nabourávají zavedené strategie založené na diverzifikaci portfolia prostřednictvím různých tříd aktiv. Jak ukazuje následující graf, velká část bondů v současném prostředí z pohledu výnosů patří k nejméně atraktivním investičním nástrojům. Očekávaný roční reálný výnos z držení amerických vládních dluhopisů se nyní v závislosti na jejich maturitě pohybuje v desetiletém horizontu mezi -1 a +1 %.

Reálné výnosy různých typů aktiv
Reálné výnosy různých typů aktivZdroj: Research Affiliates

Na frak v prostředí nízkých a záporných úrokových sazeb dostává i klasická investiční strategie 60/40. Její očekávaný reálný roční výnos se při desetiletém investičním horizontu a výběru amerických akcií a dluhopisů pohybuje jen kolem 1,3 %.

Dobrou zprávou je ale to, že existují způsoby, jak negativní dopady nízkých a záporných sazeb na výkonnost investičního portfolia eliminovat, aniž by se výrazně změnila rizikovost celého koše aktiv. Přiložená tabulka ukazuje, jaké způsoby rebalancování portfolia se nyní nejvíce nabízejí.

Očekávané reálné výnosy rozdílných investičních strategií
Očekávané reálné výnosy rozdílných investičních strategiíZdroj: Research Affiliates

Nízké a záporné úrokové sazby možná podporují ekonomické ožívání (byť mnohé hlasy tvrdí, že dopady těchto opatření na reálnou ekonomiku jsou minimální), investoři z nich ale zrovna nadšení nejsou. Ti, kdo se nehodlají smířit s nižšími zisky, musejí zapomenout na klasické investiční poučky a strategie a poohlédnout se jinde.

Americké vládní dluhopisy sice nabízejí díky extrémně nízké volatilitě pocit bezpečí, jejich výnosy jsou ale v současném prostředí de facto nulové, a mnoho parády tak v portfoliu neudělají. Zajímavěji se z pohledu poměru očekávaných výnosů a rizika jeví například fondy bankovních úvěrů nebo dluhopisy s vysokými výnosy.

Reálné výnosy různých typů dluhových cenných papírů
Reálné výnosy různých typů dluhových cenných papírůZdroj: Research Affiliates

Jak navíc upozorňuje výzkumná společnost Research Affiliates, volatilita není jediným měřítkem rizika. Dlouhodobí investoři by se měli zamyslet, zda větším rizikem není možnost, že se jim v určitém horizontu vlivem příliš konzervativní skladby portfolia nepodaří dosáhnout stanovených finančních cílů.

Investiční portfolio 60/40 dokáže investory poměrně spolehlivě ochránit před krátkodobými turbulencemi na trzích, jak ale upozorňují experti z Research Affiliates, v prostředí nízkých a záporných sazeb nabízí v desetiletém horizontu jen asi 50% šanci na dosažení alespoň 1,3% reálného ročního výnosu. Lépe už bylo.

Toto je nejlepší akcie pro příštích deset let 

Toto je nejlepší akcie pro příštích deset let

Většině investorů je v současnosti doporučováno investovat pravidelně do vybraného akciového indexu, což se ukazuje jako ideální volba pro nejistá období a dlouhý investiční horizont. Co byste si ale vybrali, kdybyste měli možnost si vybrat pouze jednu akcii na deset, případně dvacet let?

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688