Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  23.01.2013 17:22:58

Britské referendum o setrvání v EU

Velká Británie je dlouhodobě považována za baštu euroskeptiků a její nelibost k přijímání jakýchkoliv nařízení z Bruselu je velmi dobře známá. Nyní to ovšem vypadá, že ostrovanům došla trpělivost již úplně. David Cameron přislíbil vypsání referenda, ve kterém se budou mít voliči možnost vyjádřit, jestli chtějí zůstat v sedmadvacítce či se ze členství vyvázat.

Tento příslib má však několik háčků. Tím hlavním je, že by se referendum konalo až k roku 2017, ale samotného Camerona čekají parlamentní volby již za dva roky. Vzhledem k tomu, že opozice nesouhlasí s odchodem  z unie, budou již samotné volby jakýmsi referendem. Mimo to, proces, který by umožnil Británii vystoupit z EU, by byl velmi složitý i vzhledem k tomu, že k takovémuto kroku neexistuje žádný historický precedens. Je to tedy obdobná situace, jako úvahy o odchodu Řecka z EZ. I zde platí, že když země do bloku jednou vstoupí, již se nepočítá s jejím možným vystoupením.

Všech zbylých 26 členů EU by muselo být ochotno jednat s Brity o jejich návrhu, což by bylo velmi zdlouhavé a navíc s nejasným výsledkem. Také by bylo potřeba, aby si jednotlivé vlády vybudovaly na domácí politické scéně natolik silnou pozici, aby vůbec s Cameronem mohly vyjednávat.

Hrozba vypsání referenda mi tak spíše přijde jako budování pozice před jednáním o nových podmínkách pro setrvání BritánieEvropské unii.  Od vstupu ostrovanů do EUroce 1975 byla smlouva o jejím členství přepsána již dvakrát a nové vyhrocení vztahů s unií není zase až takovým překvapením. Otázkou však bude, jestli se na stranu Británie nepřidají i další, v současnosti nespokojené, země a nebudou také požadovat vyšší míru osamostatnění se na Bruselu.

Zajímavou perličkou je také dění ve Skotsku. Tamní politici zvažují odchod země ze samotné Velké Británie, nicméně chtějí zůstat součástí Evropské unie. Do unie ovšem vstoupili jakou součást VB a nyní by museli opět absolvovat všechna kola vstupních jednání a být jednomyslně přijati všemi stávajícími členy EU. Vznikla by tak zajímavá situace, kdy jedna část bývalé Velké Británie se mermomocí snaží z unie vystoupit a druhá část se do ní zase snaží vstoupit.

Trefovat se do fungování Evropské unie je v současné problematické době velmi populární a Cameron se tak snaží získat hlasy mnoha nespokojených voličů. Další příčinu jeho chování lze najít uvnitř jeho vlastní politické strany. Část konzervativců totiž stále hlasitěji volalo po větší přísnosti k bruselským úředníkům. Vše tak může skončit ve smyslu, vlk se nažere, ale koza zůstane celá.

 

Jiří Šimara, analytik Cyrrus

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 15:33  Zadlužení veřejného sektoru mírně kleslo Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
St 15:04  Kdy se zastaví růst cen pohonných hmot? Petr Lajsek (Purple Trading)
Út 15:56  Co má společného bitcoin a S&P 500? Ali Daylami (BITmarkets)
Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688