TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.10.2012 12:25:06

ODS žádá přerušení schůze sněmovny

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecký klub ODS navrhne svým vládním koaličním partnerům přerušit nynější schůzi Poslanecké sněmovny do příštího úterý. Mezitím si chtějí občanští demokraté vyřešit vnitrostranické spory, řekl v úterý předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura

"Na poslaneckém klubu jsem konstatoval, že na ranní schůzi pracovní skupiny nedošlo k dohodě a v tuto chvíli považuji za jediný racionální přístup, že navrhneme koaličním partnerům a následně i ostatním politickým stranám přerušení schůze do příštího úterý," řekl Stanjura. Strana má o víkendu kongres a situace se musí vyřešit nejpozději příští týden.

Důvodem pro tento postup je i skutečnost, že ODS nemá pro vládní návrhy 51 hlasů svých poslanců. Situaci by mohl pomoci vyřešit právě stranický kongres. Předseda klubu však zároveň uvedl, že příští týden se bude o klíčových zákonech hlasovat v každém případě.

"O důchodové reformě, o daňovém balíčku se prostě hlasovat musí příští týden, aby padlo rozhodnutí. Nedá se to odkládat, musí se sestavit návrh rozpočtu. Takže příští týden o tom hlasovat budeme i s tím rizikem, že vláda to hlasování příští týden nepřežije," dodal Stanjura.

Na kongresu si občanští demokraté zvolí nové vedení a právě tato změna by podle Stanjury mohla přinést do řad jejich poslanců uklidnění. "Na kongresu zvolíme nové vedení, které přijde v úterý ráno na poslanecký klub a bude mít mandát na dva roky. Jasně řekne, co doporučí poslaneckému klubu a za čím si stojí a pevně věřím, že všichni budou respektovat výsledky kongresu a navržené kroky nového vedení," řekl Stanjura.

Podle rebelů by však uklidnění vůbec přijít nemuselo. "Rozdíl mezi hlasováním před kongresem a po kongresu podle mě není. Jde o to, aby se nezvyšovaly daně, a ten problém bude na stole stejně jako před kongresem i po něm. Nicméně bereme to jako prostor pro diskusi," reagoval jeden z šestice rebelů Petr Tluchoř (ODS).

Zda se přerušit schůzi poslanecké sněmovny podaří, ještě není jasné. Kromě poslanců ODS pro návrh zřejmě zvednou ruku i poslanci LIDEM, což už potvrdila vice premiérka Karolína Peake. Podle šéfa poslanců TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka však klub TOP 09 o návrhu ODS právě jedná a zatím není rozhodnuto. To sociální demokraté již vědí, že návrh občanských demokratů nepodpoří: "Nepodpoříme to, chceme hlasování o vládním zdražovacím balíčku dnes nebo ve středu," řekl Mediafaxu předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc.

Už se také k problematice daňového balíčku nebude scházet pracovní skupina ODS, která měla pomoci najít schodu uvnitř strany.

"Pokud jsme přicházeli na pracovní skupinu s tím, že dva ze čtyř našich návrhů jsme připraveni dát na oltář toho kompromisu, tak myslím, že to bylo dostatečně velký prostor. Pokud pracovní skupina nechtěla na této bázi ani připustit debatu na klubu, tak si myslím, že tato pracovní skupina nemá dále smysl, aby byla udržována," uvedl Tluchoř.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688