Akcie ve světě  |  04.07.2001 14:10:34

Independence Day - Today !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 4. července 2001

Spojené státy



Sloučení GE a Honeywell bylo Evropskou komisí zablokováno, Qualcomm rozšiřuje dohodu s Nokií.

Spojené státy

Úterní zkrácenou seanci končily akciové indexy pouze s mírnými ztrátami, a to i přesto, že se od konce pondělního obchodního dne objevilo několik dalších ziskových varování a dalo se očekávat, že některé další společnosti jednodenního volna mohou využít k „utlumení“ reakce na případnou redukci svých ziskových odhadů.

O zisková varování se postaraly především producenti bezpečnostních softwarových systémů, ti ovšem zahýbali spíše s odvětvovými tituly než z trhem jako celkem. Slabší než očekávané čtvrtletní hospodářské výsledky očekává společnost Internet Security Systems, jejíž akcie si odepsaly celkem 40,2 % tržní hodnoty, nižších tržeb pravděpodobně dosáhne i Check Point Software Technologies (- 12,6 %). Horší výsledky rovněž očekávají softwarové firmy BroadVision a Rational Software.

Mimo technologií snížil odhady očekávaného zisku i chemický gigant DuPont, který nyní za druhé čtvrtletí predikuje EPS 35-45 centů (konsensuální odhad byl doposud 53 centů), a který během včerejšího obchodování poslal níže většinu z titulů chemického průmyslu. Největší americká chemička - Dow Chemical - varovala již v pátek.

Ne všechny včerejší zprávy však byly negativní. O 10 % vzrostla cena akcií společnosti Qualcomm, držitele licence na CDMA digitální technologii mobilní komunikace. Qualcomm a finská Nokia rozšířily vzájemnou licenční dohodu, podle níž bude Nokia Qualcommu platit poplatky z prodejů jak mobilních telefonů, tak mobilní infrastruktury založených na přenosové technologii CDMA. Ta konkuruje rozšířenějšímu standardu GSM, jenž převládá v Evropě a Asii, ovšem značný potenciál rozšíření nového standardu Wideband CDMA, jenž umožňuje snadnější bezdrátový přístup k internetové síti, je očekáván jak v Evropě a Asii, tak ve Spojených Státech. Qualcomm rovněž oznámil dosažení licenční dohody se dvěma čínskými výrobci bezdrátových technologií, kteří k rozšíření CDMA standardu v Asii mohou významně přispět.

Evropská komise včera dle očekávání zablokovala plánované sloučení společností General Electric a Honeywell, neboť návrhy GE nepovažuje za dostatečné pro vyloučení dosažení a upevnění dominantní pozice GE na několika segmentech trhu. Jde o první případ, kdy evropské regulační orgány zablokovaly obdobné rozhodnutí americké protistrany. Akcie Honeywell, jehož budoucnost je nyní nejistá, nicméně zpevňují na základě spekulací, že vedení společnosti obnoví jednání s United Technologies, jehož nabídku na převzetí v loňském roce převýšil GE. Tyto spekulace ovšem z části vyvrací fakt, že dosavadní šéf Honeywellu byl ve své funkci nahrazen původním šéfem AlliedSignals, který Honeywell akvíroval v roce 1999.

Dnes je akciová burza uzavřena (národní svátek Den nezávislosti), obchodování bude opět zahájeno ve čtvrtek. Techničtí analytici po středečním volnu očekávají pozitivnější sentiment na trhu a nákupní náladu investorů. V pátek ve 14,30 hod. pak bude pozornost investiční veřejnosti patřit vývoji nezaměstnanosti v uplynulém měsíci (očekává se meziměsíční růst míry nezaměstnanosti z 4,4 na 4,6 %).

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688