Commerzbank (Commerzbank)
Akcie ve světě  |  09.06.2010 12:47:22

Volatilní obchodní seance skončila pro USA lépe než pro Evropu

IndexyEvropě se v úterý krátce po otevření pokoušely obrátit trend posledních dní, když mírně rostly. Získávaly zejména akcie bank poté, co šéf FED Bernanke zveřejnil svůj uklidňující komentář k oživení americké ekonomiky. Vidí u ní dostatečné momentum a neočekává proto vytvoření dvojitého dna. Kromě toho projevil důvěru v sílu eurozóny  vyřešit dluhové problémy některých svých členů. Pozitivní vývoj také mohl být podpořen dohodou ministrů financí členských zemí eura o regionálním záchranném plánu pro země, které se díky svému veřejnému dluhu začnou dostávat do potíží.  Plán zahrnuje vytvoření společnosti se zvláštním účelem a to na shromáždění až 440 miliard eur právě pro případ pomoci takovým zemím. Odsouhlaseno bylo také to, že návrhy národních rozpočtů projdou před schvalováním národními parlamenty Bruselem.

Nicméně velmi brzy se vývoj na trzích otočil, když agentura Fitch prohlásila, že zvládnout svůj dluh bude pro Velkou Británii náročná výzva . K jejímu zvládnutí nemusí být podle analytiků této ratingové agentury současný návrh rozpočtu Spojeného Království dostatečný. Kritizovali například až moc optimistický výhled ekonomického růstu ze kterého vychází plánované vládní příjmy či nedostatečnou specifikaci plánovaných škrtů a obecně malou míru změn oproti dříve schválenému rozpočtu. Samozřejmě, že podobná zpráva v současné atmosféře zapůsobila jako červená barva na býka, či v tomto případě spíše na medvěda. I přes snahu a aktivitu kupců končily nakonec trhy v Evropě v mínusu. Klesly zejména utility kvůli plánu uvalit v Německu na jaderné elektrárny vyšší daně (klesaly zejména společnosti E.ON a RWE). Odvolání šéfa Tesca táhlo dolů akcie této firmy a postihlo i další maloobchodní řetězce. Indexy v Evropě tak končily Eurostoxx50 -0,76 %, DAX -0,62 %, CAC -0,98 %.

USA byl vývoj ještě živější, když index S&P500 osciloval mezi plusovými a minusovými hodnotami více než desetkrát  Trhy zakončily nakonec v plusovém teritoriu, kupci převážili zřejmě zejména díky výše zmíněnému komentáři Bena Bernankeho a velkému nárůstu podnikatelské důvěry mezi malými podniky v USA. Růst ceny ropy navíc pomohl firmám jeko Exxon  či ConocoPhillips a sektoru obecně i přes pokles Transoceanu, který je spolu s BP nejvíce namočen do problému s unikající ropou v Mexickém zálivu. V USA tak včera jediným, kdo zůstal pozadu, byly technologie kvůli obavám z poklesu dodávek do Evropy, když index NASDAQ zavíral níže o 0,14 %. Index S&P500 naopak rostl o 1,10 % a DJIA o 1,26 %.

Jan Michelfeit, analytik Commerzbank

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688