Finmag (Finmag)
Finance  |  14.04.2010 10:57:34

Pavel Kohout: Co by bylo bez eura?

Pavel Kohout: Co by bylo bez eura?

Kolega Tomáš Sedláček si položil otázku, co by bylo, kdyby nebylo euro. Zde je moje odpověď.

Nejprve k příčinám finanční krize. V USA i v Evropě byla krize způsobena explozí špatných úvěrů. Proč vznikly špatné úvěry? Protože ekonomika byla zaplavena příliš velkým množstvím levných peněz. Kdo tyto levné peníze „vyrobil“? V USA to byl Federální rezervní systém, v Evropě pochopitelně Evropská centrální banka.

A jsme doma.

Kdyby euro nebylo, světová finanční krize by nejspíše skončila již během prvního čtvrtletí 2009 sanací některých bank a pojišťoven, převážně amerických. V Evropě by jich však bylo mnohem méně a ztráty by byly podstatně menší. Světová hospodářská recese – pokud by vůbec nastala – by byla mělčí a kratší. Proč?

  • Španělsko by bylo méně zabetonované. Španělské banky by měly menší bilanční sumy, ale o to zdravější úvěrová portfolia. Během let 2000–07 by se méně oslavně psalo o obrovském vzestupu španělské prosperity, ale v letech 2009–10 by nevznikl nelichotivý akronym PIIGS – protože by neexistovala irská ani španělská realitní bublina, tudíž by nemělo co prasknout.

  • Zhruba totéž by platilo i pro českou a slovenskou ekonomiku, protože obě jsou závislé na exportu a na ekonomickém cyklu Německa.

  • Bez eura by v rámci celé Evropy nevznikla úvěrová bublina, s následky jejíhož prasknutí se nyní musíme v kontinentálním měřítku vypořádat. Euro zafungovalo jako gigantický zesilovač hospodářského cyklu. Euro není pevná kotva držící Evropubouři krize. Euro je příčinou krize, respektive její hloubky a délky.

  • Bez eura by měnové kursy přirozeně kolísaly podle vývoje ekonomických ukazatelů jednotlivých zemí. Volně plovoucí režim je paradoxně nejspolehlivější ochranou proti měnovým spekulantům. Kdyby se v roce 1992 nenacházela britská libra v režimu ERM v pevném kursu 2,95 DEM/GBP, spekulant George Soros by nebyl měl na co útočit a nevydělal by pověstnou miliardu.

Většina spekulativních útoků a finančních krizí je zapříčiněna existencí nějakých uměle stanovených vazeb nebo koridorů: baltské státy a PIIGS (2008–10), Argentina (2001), Hong Kong (1998), Rusko (1998), Asie (1997), Česká republika (1997), Mexiko (1995), Velká Británie (1992) – to jsou jen některé příklady měnových a finančních krizí způsobených vazbou jedné měny na jinou anebo přijetím jiné měny do nevhodných podmínek (konkrétně například přijetí eura Řeckem). Totéž mimochodem platí i pro zlatý standard, ale to už je zase jiná kapitola.

Uvedený scénář je samozřejmě jen hypotéza. Je to ovšem hypotéza, kterou lze podpořit statistickými údaji, historickými zkušenostmi a ekonomickou teorií. Na opačné straně stojí jen ničím nepodložená víra.

Přes veškeré výhrady se ale domnívám, že euro není špatná myšlenka. Mělo ovšem zůstat omezeno na ekonomiky, které si mohou dovolit tvrdou měnu: Německo, Rakousko, Nizozemí, Finsko, Lucembursko. S trochou dobré vůle Francie a možná i Belgie. Kdyby se chtělo Dánům, Švédům nebo Švýcarům, mohli by rovněž bez větších obav vstoupit. Zda jednou bude mít na euro česká ekonomika, se teprve ukáže. Prozatím je však příliš brzy. Česká ekonomika totiž potřebuje ještě tvrdší měnu, než je euro, aby mohla růst neinflačním způsobem a vyhnout se tak krizím lotyšského typu.

Všechny ostatní státy vstoupily do eurozóny z politických, tedy chybných důvodů. Tato chyba je již nyní nákladná a časem bude ještě dražší.

Autor je ředitelem pro strategii Partners

Tyto zprávy pro vás vytváří Finmag.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

08.12.2017Video: Pavel Kohout (QUANT): Bitcoin je počítačová hra, co utekla do reality Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.01.2015Pavel Kohout: Jaký byl rok 2014 a kam investovat v 2015? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
03.04.2014Pavel Kohout vs. Daniel Gladiš: Je ještě čas naskočit do býčího vlaku? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688