TNBiz (TN.cz)
Finance  |  21.02.2010 12:12:01

Vojíř: Referendum o prolomení limitů je jen populismus ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Podle Oldřicha Vojíře (ODS) je možné referendum o prolomení těžebních limitů pouze populismem České strany sociálně demokratické. Vojíř to řekl v pořadu Nedělní partie televize Prima v debatě s exministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem (ČSSD).

"Energetika přece není otázkou Mostu, Ústí nad Labem nebo Ostravy. Energetika je záležitostí celého státu, a to znamená, že pokud by už mělo být nějaké referendum o prolomení limitů, mělo by být celorepublikové," reagoval Vojíř na návrh Milana Urbana na uspořádání krajského referenda o prolomení těžebních limitů.

Podle Urbana je nutné otázku prolomení limitů posuzovat v kontextu celkové energetické koncepce. "Neprolomení limitů by znamenalo, že bychom se museli více orientovat na jádro nebo na plyn, u kterého však hrozí riziko výpadku dodávek, jak jsme se loni přesvědčili," řekl Urban.

Oba se věnovali rovněž kvalitě ovzduší, která se v posledních dnech výrazně zhoršila, a některé firmy musely omezit výrobu. "Bylo zmíněno, že závažným problémem je doprava. V té bych viděl možnost širšího přechodu na zemní plyn, který je z hlediska nečistot mnohem přijatelnější," řekl Urban. Podle jeho názoru je třeba pokračovat v revitalizaci podniků, zejména omezit produkci oxidů síry a polétavého prachu.

"Uměl bych si představit projekt státních garancí na úvěry na revitalizaci podniků, která by vedla ke snížení emisí," sdělil exministr. Dodal zároveň, že takovouto koncepci již dokonce vypracovaly firmy na Ostravsku.
Podle Oldřicha Vojíře by možným řešením kritické situace v ostravském regionu mohla být stavba další jaderné elektrárny. "Je to ještě nápad bývalého ministra průmyslu Miroslava Grégra. Jádro je zkrátka, pokud jde o emise, asi nejlepší variantou. Je zde pochopitelně otázka ukládání vyhořelého paliva, ale tu musíme řešit tak jako tak, takže je jedno, jestli budeme mít elektrárny dvě nebo tři," řekl Vojíř. Realizace takového projekt by byla podle něj patnáct až dvacet let.

Podle Milana Urbana je však nápad na stavbu jaderné elektrárny na Ostravsku v současné době nereálný. "Je naopak třeba dále omezovat produkci škodlivin a důsledně využívat finanční zdroje, které jsou k dispozici. To není jen program Zelená úsporám, ale také třeba prostředky ze strukturálních fondů. Je například nutné zateplovat budovy, aby se snížila spotřeba energie, a řada dalších věci," uvedl Urban.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.11.2015Prolomení limitů: Poslanci nejsou zdaleka jednotní Ekonomický deník (Ekonomický deník)
06.07.2015Pokud chce být ČR soběstačná, prolomení limitů se nevyhne Ekonomický deník (Ekonomický deník)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688