Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  14.02.2010 14:59:20

Vláda nepřeje maminkám tolik jako betonářům


Ondřej Liška a Vojtěch Filip obstarali úvod nedělních Otázek Václava Moravce s tématem obstrukce, v závěru první hodiny se k nim přidal i šéf Věcí veřejných, Radek John. Předseda Strany zelených Ondřej Liška prohlásil, že Poslanecká sněmovnou by se neměla zabývat předvolební kampaní, nýbrž se měla zaměřit jen na schvalování toho, co je nutné pro chod státu a dále se přednostně zabývat zákony, které byly vráceny prezidentem a Senátem. Jestliže poslanci neodsouhlasí ty nejpotřebnější zákony, tak otráví voliče, predikoval. Protihráč, Vojtěch Filip, kontroval tím, že za situaci ve sněmovně mohou tři strany, které se na vzniku úřednické vlády dohodly. Podle něho se zejména ODS obává politické odpovědnosti a spolu s Kalouskem se nejvíce podílí na zadlužení země.

Jak se dalo očekávat, plédoval hlavně pro navrácení mateřské na předchozí úroveň a náklady na toto opatření dal do kontrastu s podstatně vyššími náklady, které by si vyžádalo posílení naší účasti v Afghánistánu, podle něho beztak zbytečné. Liška je rovněž pro úpravu mateřské, našel však i důvod pro případný souhlas s posílením vojenských jednotek ve zmíněné zemi, kterým je existence jakéhosi kvalifikovaného plánu stabilizace. Dále byl na pořadu Pecinův protikorupční balíček, který Liška doporučuje doplnit ještě účinnějšími kroky, v první řadě zpřísněním zákona o veřejných zakázkách. Filip upozornil na to, že se příslušné orgány často vymlouvají na nedostatečné či neexistující zákony, ve skutečnosti však problém netkví v legislativě, ale v neefektivním využívání právních norem. V souvislosti nastíněných rozpaků s fungováním justice se Liška odvážil opatrně zpochybnit kvalitu práce Renáty Vesecké. Dál však oba přítomní nešli, protože souhlasné odpovědi na otázku zda by ji současná vláda neměla odvolat se Moravec nedočkal.

Těžko říci jak by odpověděl Radek John, protože tomu ji nepoložil. Předseda Věcí veřejných však byl rezolutní. Balíček je podle něho k ničemu, protože zastupitelé si korupční prostředí vytvořili a fakticky změnit ho nehodlají, boj proti němu jen předstírají. Ondřej Liška využil Johnovy přítomnosti v pořadu k tomu, aby tuto ambiciózní stranu obvinil z úzkých vazeb na ODS, resp.  napojení na její šíbry. Těžko říci zda tak učinil z pudu sebezáchovy nebo na základě reálných informací, odmítavá reakce Radka Johna byla nicméně velmi zásadní.

Další hodina pod obecným titulem "Šizení na daních," představila ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Tošovského a ministra životního prostředí Jana Dusíka, po nich s moderátorem debatoval Jan Kněžínek, vrchní ředitel České daňové správy. Mimo jiné se hovořilo o jediném inkasním místu, tedy myšlence dávno známé, jejíž praktická podoba již  v některých zemích funguje pěknou řádku let. U nás jde stále jen spíše o představy a zdá se, že i ve skromnějším vydání (daně plus sociální pojistné). S novým byrokratickým subjektem je však zřejmě již nyní počítáno.

Partie před polednem nebyla nijak vzrušená, byť se u "pruhovaného" stolu sešel ministr dopravy Gustav Slamečka (stěžující si na škody působené počasím povrchu dálnic) s prezidentem sdružení autodopravců Česmad Bohemia, Vladimírem Starostou (stěžujícím si na dopravní a daňovou politiku státu). Zmiňme se proto jen o tradiční anketní otázce, která tentokrát zněla: "Měl by podle Vás stát stavět dálnice i v době, kdy se silně zadlužuje?" Počáteční odpor proti betonové lobby  postupně roztával tak, že na konci relace bylo pro výstavbu 52 % hlasujících. Jan Punčochář proto také tento poněkud překvapivý výsledek okomentoval poděkováním za zaslané hlasy nejen motoristům, ale též majitelům stavebních firem.

                 Další informace a zajímavosti  zde, třeba nové recepty nebo záběry z plesové sezóny v Praze


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688