Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  10.12.2009 18:34:02

ČS - koment ke schválení rozpočtu pro rok 2010

 
  • Parlament včera schválil rozpočet na rok 2010 – ten nakonec počítá s výdaji 1185 mld. CZK a s příjmy 1022 mld. CZK., deficit rozpočtu je tak oficiálně navržen na skoro 163  mld. CZK. Rozpočet hodnotíme jako nejmenší zlo (konec-konců, ještě nedávno to vypadalo na 230 mld. deficit), i tak ale od spokojenosti s ním máme daleko. Jediným malým pozitivem je, že ve finále bude asi menší, protože MFČR odhaduje daňové příjmy pro 2010 při poklesu ekonomiky o 0,3-0,5 % - my čekáme růst vyšší (kolem 2%), což deficit dle nás o cca 15 mld. sníží.

  • 162,7 mld. jsou totiž jenom oficiální data – skutečný schodek však  je  vyšší než schválený. Problémem totiž je, že se ČSSD podařilo v rámci jednotlivých položek navrhovaného rozpočtu  uskutečnit přesuny, a to i z tzv. mandatorních výdajů státu. To znamená, že sice v roce 2010 oproti původnímu návrhu neklesnou  výdaje státu na sociální služby  (domovy důchodců a pod.), že zemědělci dostanou o 1,5 mld. více nebo že zaměstnancům ve veřejném sektoru v roce 2010 platy neklesnou (původně se navrhovala -4%), skoro 3 mld. CZK na část těchto výdajů jde ale z mandatorních položek rozpočtu – a ty stát tak jako tak uhradit musí.
  • Co se týče konkrétních změn, je to skoro výlučně o vyšších daních a sociálních platbách  (dohromady za cca 50 mld.) -  na neřesti (alkohol,tabák) a benzín, k tomu se přidává vyšší DPH, posouvá se strop, od kterého se neplatí sociální pojištění. U výdajů je škrtů daleko méně – klesne například mateřská a nemocenská.
  • Z jednání plynou dvě věci – a obě neradostné. Ne že by na 3 mld. přesunutých z mandatorních výdajů při 163 mld. schodku extra záleželo – důležitější  je, že „úspěch“ levice s rozpočtem na 2010 nedává trhům po jejím případném vítězství ve volbách příští rok moc nadějí, že dojde k výrazné konsolidaci veřejných financí (která je nevyhnutelná, pokud se nemáme dostat na cestu Řecka nebo Maďarska). Levice ukázala, že nevnímá tak ostře potřebu dostat deficit pod kontrolu – stále dle mého žije v bájném „Zdroje jsou“...
  • Druhá věc je, že rozpočet na 2010 je hlavně o vyšších daních – výdaje, což je ta podstatná část českého fiskálního problému, zůstaly skoro nedotčené. To  však není systémové a většina Janotových opatření má stejně omezenou platnost (na rok). Konsolidace financí tak bude muset být (pokud vůbec bdue) v dalších letech primárně o výdajích  – příští rok například vzrostou výdaje na důchody o skoro 9 mld. CZK ačkoliv se samotné důchody nezvednou – přibude prostě důchodců. Nebo - jenom splátky úroků z dluhů jsou MF ČR prognózovány příští rok  na 57,9 mld. CZK, v roce 2011 na 71,9 mld. CZK, v roce 2012 na 84,5 mld.CZK. A tak by se dalo pokračovat.
  • Z hlediska trhů je rozpočet spíše negativní – není sice tak velmi deficitní, jak se ještě před půlrokem zdálo, ale způsob, jakým s ním levice naložila, je do budoucna nedobrým znakem. Pokud levice v létě 2010 vyhraje, nemyslím si, že dojde k dost velké fiskální konsolidaci na to, aby to trhy upokojilo. Rozpočet na 2011 bdue v každém případě ostře sledován.
  • Dopad na ekonomiku je negativní – spotřeba domácností bude dotčena nejvíce, čekáme, že příští rok zhruba o 0,8% poklesne. Inflace vlivem daňových změn vyroste, na konci roku 2010 tak bude kolem 2,1% (pro ČNB to však moc neznamená – jádrová inflace totiž moc ovlivněna nebude).
Martin Lobotka
Česká spořitelna, a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688