Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  04.08.2008 08:55:45

ČS - koment k 4.8. - zítra zasedá FOMC, dolar ve střehu, pak také ČNB, koruna je také ve střehu

USA

O       Makro data: S výjimkou pondělka bude tento týden bez důležitých makroekonomických údajů. .Nedostatek dat ovšem pohodlně nahradí zasedání FOMCúterý. Ponechání sazeb beze je téměř jisté, trh se soustředí na prohlášení po zasedání. Na jakýkoliv náznak ohledně dalšího vývoje sazeb je možné čekat silnou reakci. Otázkou je, zda bude nadále dominovat spíše holubičí a prorůstový přístup prezidenta Fedu B. Bernakeho nebo bude více cítit jestřábí a protiinflační přístup prezidentů lokálních Fedů.

O       FX a FI: Jakýkoliv náznak, že je pravděpodobný růst sazeb do konce roku by měl výrazně pomoci dolaru. Pokud to bude spíše vypadat na stabilní sazby měl by dolar stagnovat. Oslabit by ho mohla pouze kombinace holubičího Fedu a hodně jestřábí ECB. Výnosy by měly pokračovat v kolísání bez určitého směru, výnos desetiletého dluhopisu by se měl pohybovat v okolí 4,0%.

Evropa

O       Makro data: Podobně jako v USA bude i v Evropě v centru pozornosti zasedání  centrální banky. A podobně jako v USA je prakticky jisté, že sazby zůstanou beze změny. A Do třetice podobně jako v USA bude nejvíce pozornosti soustředěno na prohlášení po zasedání a pravidelnou Trichetovu tiskovku. Přes občasné jestřábí hlasy (Liebscher, Wellink, Quaden) nepředpokládáme příliš jestřábí poselství, protože vývoj v Evropě jde jednoznačně směrem k zpomalování růstu a tedy i poptávkových tlaků. Jestřáby jsou poněkud příliš soustředění do minulosti a na hrozbu růstu inflačních očekávání. Pokud by se udržel pokles ceny ropy z poslední doby, znamenalo by to značnou pomoc při snižování nominální inflace a tedy i omezení rizika růstu inflačních očekávání.

CEE region

O       Makro data: V regionu se příští týden těžiště zájmu investorů jednoznačně přesune na Českou republiku. V Maďarsku a na Slovensku jsou na programu druhořadá data, v Polsku bude mrtvo, trochu vzrušení můžou přinést komentáře představitelů centrální banky. U nás bude zveřejněno několik zajímavých makroekonomických ukazatelů a navíc zasedne ČNB, aby diskutovala nastavení klíčových sazeb. Trh začal po holubičích výrocích představitelů ČNB uvažovat o možnosti snížení sazeb. Podle průzkumu agentur jsou však analytici očekávající snížení sazeb pořád ve viditelné menšině. I když takovýhle scénář rozhodně nelze vyloučit, my za o něco pravděpodobnější považujeme to, že ČNB ponechá sazby beze změny. Koruna totiž na verbální intervence představitelů centrální banky hezky zareagovala posunem do slabšího teritoria a umazala tržní očekávání o možnosti zvyšování sazeb. Snížení sazeb si podle nás nechá centrální bankazáloze pro případ, že by se koruna opět utrhla z řetězu. Navíc přetrvávají domácí a zahraniční inflační rizika, celková inflace je pořád  vysoká a hrozí její přelití do inflačních očekávání. Kromě samotného rozhodnutí bude trh sledovat i novou prognózu ČNB a to, jakou trajektorii sazeb tentokrát namaluje. Den po zasedání centrální banky bude zveřejněna inflace za červenec. Ceny by měly oproti předcházejícímu měsíci vzrůst o 0,5%, co vyústí do poskočení meziročního čísla na úroveň 6,8%. Projeví se zdražení plynu a v číslech by už také mělo být vidět zdražení cigaret v důsledku lednového zvýšení spotřebních daní. Silná koruna bude naopak inflační tlaky částečně tlumit. Kromě inflace se budou sledovat i čísla za průmyslovou produkci, nezaměstnanost a zahraniční obchod.

O       FX a FI:  Pro vývoj koruny bude klíčový výsledek zasedání ČNB. Snížení sazeb je částečně v cenách zahrnuto. Pokud by se nekonalo (což očekáváme), může koruna v reakci jemně posílit. Prostor pro zisky však bude tlumit skutečnost, že rétorika ČNB zůstane holubičí. Region bude čerpat inspiraci v ČR a na hlavních trzích. Pravděpodobná je konsolidace kolem stávajících úrovní.

Ľuboš Mokráš
Česká spořitelna

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688