Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  01.03.2004 13:10:37

Proventus Finance - souhrn 27.2. na trzích USA


HDP za Q4 revidován výše, akciové indexy beze změn

 

Dow Jones Industrials ukončil obchodní den se čtyřbodovým ziskem, technologický Nasdaq Composite díky poslední půlhodině obchodování v mírné ztrátě. Nejlepšími akciemiDow 30 byly v pátek zbrojařské firmy Boeing a United Technologies, které částečně korigovaly ztráty nakumulované během týdne poté, co Ministerstvo obrany zrušilo program na vývoj nových bojových helikoptér, které tyto dvě společnosti vyvíjejí. Celkově se jednalo o klidný den, neboť někteří obchodníci opustily Wall Street o něco dříve.

Růst americké ekonomiky se podle první revize Ministerstva obchodu zpomalil ve čtvrtém čtvrtletí na 4,1% na anualizované bázi.  Před měsícem ohlásilo ministerstvo první odhad HDP ve výši 4%. Ekonomové odhadovali růst ve výši 3,7%. Za celý rok 2003 vzrostla ekonomika o 3,1% na hodnotu téměř 11 bilionů dolarů. Jedná se o nejrychlejší tempo růstu od roku 2000, kdy vzrostl HDP o 3,7%.

Index spotřebitelské nálady vzrostl v hodnoty 93,1 zveřejněné v polovině měsíce na 94,4. Oproti lednové hodnotě 103,8 je však index výrazně níže. Ekonomové očekávali nárůst na 93,5.

Vítězem pátečního obchodování byla opět biotechnologická firma Genentech, jejíž akcie vzrostly o dalších 5% poté, co Genentech dostal souhlas k prodeji léku Avastin. Další vítěznou akcií byl retailový řetězec Kohl's, který ohlásil pro investory pozitivní výsledky. Akcie vzrostly o 2%. Trh strávil další týden, kdy investoři přeskupovali svá portfolia a opouštěli technologické a zbrojařské tituly. Nakupovali naopak akcie tabákových firem, těžařských a ropných firem. Nasdaq Composite ukončil v záporných hodnotách již šestý týden za sebou.

Americký dolar ukázal sílu vůči japonskému yenu i euru a ukočil tak silný týden pro americkou měnu. Dolar získal určité momentum tento týden poté, co německý kancléř Gerhard Schroeder a francouzský premiér Raffarin kritizovali silné euro a vybídli ECB ke snížení úrokových sazeb. V pátek se ocitl dolar na jednoměsíčním maximu vůči euru a na tříměsíčním maximu vůči yenu.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.02.2007Proventus finance - souhrn 27.2. na světových trzích Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
28.06.2005Proventus Finance - souhrn 27.6. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
16.02.2005Proventus Finance - souhrn 15.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.02.2005Proventus Finance - souhrn 14.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
09.02.2005Proventus Finance - souhrn 8.2. na trzích USA Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec