Radek Pololáník (Afin Brokers a.s.)
Akcie ve světě  |  17.12.2003 13:40:01

ANALYTICKÝ VÝHLED NA PŘÍŠTÍ ROK


V současné době se v souvislosti s blížícím se koncem roku 2003, který konečně zaznamenal po zhruba 3 letech většinou negativního vývoje trhů spojeného s poklesem kursových úrovní v řádu desítek procent poměrně zásadní obrat ve vývoji zejména zahraničních akciových trhů, dostává na program diskusí a uvažování další vývoj možností investičních zaměření v roce 2004, případně v následujícím období.

Pokud se podíváme na současné předpoklady celkového vývoje vývoje americké ekonomiky, je třeba říci, že vývoj zatím odpovídá spíše pozitivnímu či lehce neutrálnímu pokračování ekonomických ukazatelů i v příštím roce.

1) Měnový agregát M2 by se měl pohybovat nadále tempem v řádu kolem +8,2% - 8,6% v meziročním vyjádření a FED by tak pokračoval v určité formě expanzivní měnové politiky.

2) Růst hrubého domácího produktu (HDP) roste v řádu zhruba kolem 3% (či spíše lehce nad), rovněž v meziročním vyjádření.

3) Úroveň cen a inflace se pohybují v přiměřených hodnotách, lze je charakterizovat jako nepatrnou až mírnou. K mírnému vzrůstu cen dochází v oborech poměrně náročných na kvalifikovanou pracovní sílu (služby, stavebnictví), ale do značné míry je nárůst vyrovnáván vzrůstem váhy (forma spotřebitelského koše) tradičních tzv. deflačních oborů, kterými jsou spotřební elektronika, počítače. K tomu je třeba připočítat i import levného zboží z Číny.

Po stanovení obecných předpokladů vývoje ekonomiky je vhodné si investiční zaměření rozdělit do základních a tradičních investičních skupin, kterými jsou zlato, ropa, nemovitosti, dluhopisy, akcie (s posledními dvěma kategoriemi jsou spojeny i investiční fondy).

a) Pro efektivní investice do zlata se většinou musí na trhu vyskytovat určité předpoklady jako jsou poměrně vysoká inflace, vyšší úrokové sazby a nedostatek podobných příležitostí v ostatních sektorech. Tyto axiomy zatím splněny nejsou, čili smysluplná investice do této komodity není nyní vhodná.

b) Ropné investice prošly v poslední době poměrně zajímavými peripetiemi, bude záležet na stanoviscích OPEC (zemí vyvážejících ropu). Ovšem důležitou položkou bude rekonstrující se Irák, kde nebude příliš ochota brát ohledy na OPEC. V nejbližším období nebude investice do ropy tak efektivní.

c) Nemovitosti v USA do určité míry ztratily ze své atraktivity. Např. sektor komerčních nemovitostí dosti pokulhává a je problém nalézt zájemce o pronájem v zajímavých teritoriích. Pro mnohé kanceláře v Silicon Valley, které se v roce 2000 pronajímaly za 5 USD na čtvereční stopu nelze dodnes nalézt klienta, který by byl ochoten platit pouze 1 USD za čtvereční stopu (existuje zde zhruba 16% vacancy rate). V oblasti obytných nemovitostí došlo k růstu pouze v cca 20 nejlepších lokalitách, většinou přímořských. Cenový nárůst činil zhruba 20% a tak byl do značné míry již spotřebován očekávaný ziskový potenciál. Pokud by se mělo opakovat zlepšení situace (viz roky 1998-2000), lze čekat spíše umírněný nárůst o cca 6-10% a to pouze u prvotřídních a nyní již cenově nadprůměrných lokalit.

d) Dluhopisové investice jako takové jsou velmi konzervativní a navíc pokud bude přetrvávat současná fáze ekonomického cyklu (s odpovídajícím vývojem kapitálových trhů) nejsou dluhopisy výnosově zajímavé. Pokles úroků již dosáhl dosti nízkých hodnot (např. FEDhlavní úrokovou sazbu overnight banking rate 1%) a není zde další výrazný prostor pro obdobnou politiku centrální banky či centrálních bank i v Evropě (Bank of England, ECB).

e) Investiční zaměření do akcií se jeví pro nadcházející období jako více zajímavé než v ostatních kategoriích a atraktivita resp. sentiment investorů se rovněž zlepšil. Akciím nahrává již zmíněná příznivá fáze ekonomického cyklu a po nekonečných cca 3 letech korekcí po tzv. dot.com bublině a dalších souvislostech jsou na trhu poměrně jasné známky celkového ekonomického oživení. Růst trhu ovšem nebude nijak snadný a bude procházet poměrně složitými peripetiemi. Bude nutné od všech participantů na trhu nezbytné pečlivé poměřování a vážení rizik, správné načasování a následné přeskupování po oborech při zachování adekvátnosti efektivnosti investic. Případná obměna portfolia formou jeho aktivní správy s opakovaným opatrným časováním transferů z právě přeceněných (či doceněných) sektorů do v určitý časový úsek podceněných (či nedoceněných) sektorů může znamenat efektivní výnosy i nad úrovní průměru indexů a běžných investičních fondů s příliš pasivní správou portfolia. V neposlední řadě je třeba také kalkulovat i rozdílné vstupní náklady mezi akciovou a fondovou investicí.

Očekávaná situace v jednotlivých oborech akciových titulů bude samozřejmě rozdílná podle stupně stávajícího vývoje a předpokladů dalších možností růstu a rozvoje v těchto oborech. Jedná se o obory technologické, informatika (IT), biotechnologie a farmacie, stavebnictví, automobilový průmysl, zábava, cestování, pojištění apod.

a) informační technologie (IT), kde je nejsilnější růst všeobecně očekáván v nových technologiích interakce počítače, mobilu a dalších komponentech, tzn. Wi-Fi, Bluetooth. Patří sem rovněž nově se vytvářející standardy pro domácí spotřebiče, zavádění kvalitnějších sítí a handsetů s vyšší kapacitou a výkonností. Pro PC byly ohlášeny vyšší objednávky na 4. čtvrtletí t.r. o zhruba 15% v meziročním vyjádření. Opakovaně je reportována poměrně výrazná převaha poptávky nad nabídkou u většiny druhů pasivních IT součástek. Designéři a výrobci budou v průběhu roku 2004 hromadně přecházet na kvalitnější technologie, wafery.
Velmi důležitý bude nástup RFID (radio frequency identification). Nastane nárůst produktivity práce a rozsáhlé používání v retailu (supermarkety). Zboží vybavené RFID pouze projede po pásu kolem pokladny a z toho budou profitovat kapitálově silní retailoví obchodníci. Dojde postupně v průběhu 2 let k poklesu cen komponentů RFID na řád centů.

b) biotechnologie, farmacie se řadí mezi prudce se rozvíjející obory a z nově připravovaných medikamentů na léčbu rakoviny, AIDS, SARS, vakcíny apod. budou těžit opět kapitálově silné firmy. Ideální obor na střednědobou či dlouhodobou investici.

c) ve stavebnictví je přes útlum v komerčních nemovitostech plánována výstavba zhruba 1,7 mil. nových vilek a domů za rok. Jedná se pro příští 2 roky o nadprůměrný sektor, který navíc podporuje nízká úroveň úrokových sazeb a snadnější přístup k hypotékám.

d) automobilový průmysl se potýká s určitými problémy, např. penzijní fondy u General Motors, Fordu a dále nedosažení dohody s Unií automobilových dělníků (UAW). Nicméně existují dobré výhledy u subdodavatelů dílů a montážních skupin 4WD a rovněž u neamerických producentů s provozovnami v USA z hlediska snižování závislosti na kolísání měnových kursů.

e) zábava, cestování - zde se jedná o velmi nadějný obor. Již nyní je patrný nezadržitelný nástup nízkonákladových (diskontních) leteckých provozovatelů, pokračující růst přepravy v oblasti asijských linek. K tomu bude postupně do provozu uvedeno nové letadlo Boeing 777 s vynikající ekonomickou efektivností a náklady. Dále v souvislosti s prodlužováním věku člověka bude růst skupina spotřebitelů důchodového věku, která vyhledává např. zábavní okružní plavby (cruise lines). Tato forma zábavy zaznamenává již více než 10 let průměrnou míru růstu 8,30% a překonává tak průměry celého sektoru.

f) pojištovnictví a zvláště jeho majetková forma by měla vykazovat nadprůměrný růst tržeb i zisku, neboť se staví a prodává velké množství nových domů, dalších nadstandardních věcí (jachty apod.), dále rostou prodeje automobilů. Jsou to velmi příznivé předpoklady pro tento sektor a vytvoření dostatečné pojistné báze.

Uvedený nastíněný investiční výhled bude jistě ovlivňován dalšími důležitými faktory, které budou objektivně působit na všechny zmíněné položky (bude se jednat např. o politickou a bezpečnostní situaci v hlavních centrech ekonomického dění, dále skutečný ekonomický vývoj v jednotlivých zemích, politiky centrálních bank v oblasti devizových kursů apod.).

Ing. Josef Stoulil

AFIN BROKERS, a.s.




Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:28  US indexy mírně rostly, zásadní dnes budou výsledky inflace Research (Česká spořitelna)
Pá   9:08  LVMH: Odsun penze zakladatele B. Arnaulta Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688