Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  05.12.2003 14:17:59

Analytici pro prosinec doporučují:


Aneb prosinec plný očekávání a nejistoty

Při sestavení investičního doporučení pro měsíc prosinec bude vhodné nejdříve vymezit okruh potenciálních investic. Vylučovací metodou se dostaneme ke starým dobrým akciím. Hlavní úrokové míry do konce roku s největší pravděpodobností výrazné změny nezaznamenají, komodity jsou velice specifickou oblastí, která stojí tak trochu mimo laickou pozornost, dluhopisy a měny jsou vzhledem k objemu financí, který tato analýza postihuje, nezajímavé ne-li přímo nedostupné. Oproti všem těmto možnostem jsou zahraniční akciové trhy v prosinci obvykle velice zajímavé a stejně tomu bude s velkou pravděpodobností i letos.

Na většinu vyspělých akciových trhů přináší prosinec růst a v mnoha případech je vůbec jedním z nejlepších období roku. Statisticky je prosinec například pro hlavní americké indexy S&P 500, Dow Jones a Nasdaq v posledních 30-50 letech vůbec nejlepším nebo druhým nejlepším měsícem. Odhady pro letošní rok jsou však z několika důvodů poměrně opatrné. Hlavní indexy jsou na svých letošních maximech a jejich dosavadní růst se pohybuje okolo 20-40%. Z tohoto pohledu se případný prostor pro další růst jeví již spíše jako výrazně omezený. Zvláště pokud se objevují analýzy hovořící o tom, že současný výrazný ekonomický růst ekonomiky USA se v příštím roce výrazně přibrzdí, což přibrzdí také vývoj firemního hospodaření, což znamená, že investoři nemají výrazný motiv na závěr roku příliš "tlačit na pilu". Opatrnost investorů patrně nedokáží prolomit ani očekávaná silná makroekonomická data, která by měla potvrdit probíhající ekonomické oživení. Analytici odhadují růst amerických indexů v prosinci kolem 1%. Podobná situace je také u hlavních evropských indexů, které jsou s vývojem v USA přímo provázány.

Analytici ve svých doporučeních proto často míří především na asijský kontinent a na akciové trhy rozvíjejících se ekonomik, které mají větší předpoklady pro svůj růst. Například odhady pro hlavní japonský akciový index hovoří o možném růstu až o téměř 5%.

V každém případě však prosinec vybízí k obezřetnosti a pečlivému výběru konkrétních titulů.

Analytik společnosti Atlantik FT Pavel Sudek vidí jako vhodné kandidáty americké akcie Seagate Technology (STX) a Macromedia (MACR) a evropské bankovní tituly Commerzbank a Hypovereinsbank a technologický Infineon.

Ing.Josef Stoulil ze společnosti Afin Brokers doporučuje k nákupu akcie společností Tractor Supply (TSCO) a Central European Distribution Corporation (CECD).

David Vodička ze společnosti Proventus Finance pro následující měsíc favorizuje především akcie MedImmune (MEDI), Clear Channel Communications (CCU) a International Flavors & Fragrances Inc. (IFF), u kterých oceňuje dobré výstupy technické analýzy, nižší hodnotu P/E oproti ostatním biotechnologickým firmám, nejvyšší hodnocení podle ratingu CNBC, vysokou zisková marži a vyšší ROE než u ostatních biotechnologických firem.

Pozornost si rozhodně zaslouží retailový sektor, pro který je prosinec klíčovým obdobím roku a také letecká přeprava, která je plná napjatých očekávání pro vývoj v novém roce.








AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

05.12. 20:45  konce roku 1978 - 2002 (Jéňa)
Diskuse je uzavřena





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688