Dan Karpíšek (Komerční banka)
Dluhopisy  |  03.12.2003 17:02:01

MF výrazně púřekvapilo. V dnešní klíčové aukci neuspokojilo žásnou objednávku.


Komentář
Investiční bankovnictví KB




      Dnešní den.

       Dnešní aukce 14mld CZGB 4.6/2018 přinesla nad očekávání velké překvapení. MF se rozhodlo za výnosy poptávané investory nové bondy neprodat. Ze struktury poptávky je zřejmé, že MF mohlo celou aukci upsat za průměrný výnos pod 5,60%, tj. 15bp nad včerejšími závěrečnými hodnotami bidových výnosů. Po oznámení výsledků aukce ceny dluhopisů prudce vzrostly.

      

       MF dnešním rozhodnutím pravděpodobně chtělo demonstrovat svou silnou pozici. Svou sebejistotu MF čerpá jednak z možnosti emitovat na EUR trzích a také z lepších výsledků deficitu státního rozpočtu, na základě kterých snížilo odhad deficitu na letošní rok ze 130mld na 127mld .

      

       Dosud není jasné, zda MF bylo ve své taktice úspěšné. Spread nad Bund se snížil u CZGB 4.6/2018 ze včerejších 66bp na aktuálních 50bp, což je historicky stále velmi vysoká hodnota. Až další dny ukáží ochotu investorů si dluhopis kupovat s nižším CZK-EUR spreadem. Při demonstraci své síly MF zničilo či snížilo pre-distribuční funkci dluhopisového trhu. Market-makeři již v budoucnu nebudou ochotní budovat před aukcí krátké pozice a následně tak v aukci uměle zvyšovat poptávku. Ti market-makeři, kteří tak dnes učinili, na rozhodnutí ministerstva neprodat žádný bond doplatili. V příštích aukcích proto lze očekávat daleko méně short-pozic market-makerů a tím i menší poptávku v aukci. Lepší strategií MF mohlo být prodat pouze malou část z nabízených 14mld ve velmi úzkém rozpětí mezi minimálním a maximálním výnosem (a s průměrným výnosem blízko tržním kotací). MF by demontrovalo svou sílu a zároveň nesnížilo poptávku v příštích aukcích.

      

       MF dnes také odhaliho svůj názor na přijatelnou velikost CZK-EUR spreadu. Za CZK-EUR spread +70bp české dluhopisy nechce prodat a půjčí si raději jinde než na českém trhu, tj. na evropském. Rozhodnutí neprodat na dnešní aukci dluhopisy odhalilo, že jsme EUR emisi blížeji než se ještě včera zdálo.

      

       Den před námi.

       Zasedání ECB změnu sazeb nepřinese. Komentáře po jednání však mohou naznačit do jaké míry vnímá ECB silné EUR jako problémem pro evropské exportéry. Se znalostí měsíčních dat by česká platební bilance za Q3 neměla být velkým překvapením.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688