Cianews.cz (ČIA)
Z domova  |  09.11.2003 10:42:04

Události týdne v ekonomice



V týdnu od 2. do 7. listopadu se staly tyto důležité události:

neděle 2. listopadu

PLZEŇ (ČIA) - Nový způsob financování oprav a údržby silnic druhé a třetí třídy navrhuje Plzeňský kraj. Kraje by měly namísto stávajících 20 procent výnosu spotřební daně z pohonných hmot dostávat 40 až 60 procent. Peníze by měly získat ze státního rozpočtu přímo kraje a neměl by je již rozdělovat Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) jako dosud. Pro ČIA to uvedl radní Plzeňského kraje pro oblast dopravy Pavel Stelzer.

pondělí 3. listopadu

PRAHA (ČIA) - Novým předsedou představenstva elektrárenské společnosti ČEZ se stal Petr Vobořil. Místopředsedou představenstva byl zvolen Josef Sedlák. O rozhodnutích dnešního zasedání představenstva ČIA informoval tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

PRAHA (ČIA) - Řádově miliony korun ročně hodlá vynaložit České fórum pro zodpovědnou konzumaci alkoholických nápojů (PSR) na prevenci, výchovu a osvětu spotřebitelů zaměřenou na minimalizaci škodlivých následků zneužívání alkoholu. Na tiskové konferenci o tom informoval předseda fóra Martin Petrášek.

PRAHA (ČIA) - Přibližně 2,7 milionu cestujících přepravily do konce září České aerolinie (ČSA). V meziročním srovnání to představuje nárůst o 13 procent. Lépe než loni se letos daří také divizi ČSA Cargo, která přepravila celkem 14 740 tun zboží a pošty, tedy o 16,1 procenta více než v loňském roce. ČIA to řekla mluvčí ČSA Marcela Picková.

PRAHA (ČIA) - Celkem 82,9 miliardy korun činil ke konci října schodek státního rozpočtu. Celkové rozpočtové příjmy dosáhly 568,9 miliardy a výdaje 651,9 miliardy korun. Hospodaření státního rozpočtu za samotný měsíc říjen skončilo schodkem 2,7 miliardy korun. ČIA o tom informovala Eva Nováková z tiskového oddělení ministerstva financí.

PRAHA (ČIA) - Zapůjčení čtrnácti nových stíhaček gripen za cenu starších České republice oficiálně nabídla švédská vláda. Jak informovala ve svém zpravodajském deníku televize Prima, ve hře však zůstávají ještě čtyři další nabídky. Ostatní účastníci tendru na rozdíl od Švédska nabízejí za podobnou cenu pronájem nebo prodej použitých stíhaček se starším vybavením.

úterý 4. listopadu

MOST (ČIA) - Na 23,09 procenta se na konci října vyšplhala míra nezaměstnanosti na Mostecku. Je to o dvě desetiny procentního bodu více než k 30. září. Bez práce je aktuálně v hornickém okrese 14 673 lidí, což je o 166 nezaměstnaných méně než před měsícem. Analytik úřadu práce (ÚP) Josef Kott ČIA řekl, že mírné navýšení míry nezaměstnanosti při nižším počtu uchazečů o zaměstnání způsobilo stanovení nové hodnoty pracovní síly ze strany Českého statistického úřadu.

MLADÁ BOLESLAV (ČIA) - Celkem 335 597 vozů prodala za prvních tři čtvrtletí společnost Škoda Auto. V meziročním srovnání to představuje nárůst o 0,7 procenta. ČIA to dnes potvrdil místopředseda představenstva firmy zodpovědný za oblast ekonomie Winfried Vahland. Podle jeho slov je šest měsíců za sebou objem prodeje škodovek stále nad úrovní loňského roku a to přes jistý útlum klíčových západoevropských trhů.

PRAHA (ČIA) - Celkem 75procentní podíl ve společnostech Cestovní kancelář Fischer, Fischer, s. r. o., a Fischer Air získal podnikatel Karel Komárek. Zbývajících 25 procent bude nadále patřit dosavadnímu majiteli společností Václavu Fischerovi. Na tiskové konferenci o tom informoval Komárek. Tříčtvrtinový podíl bude Komárek vlastnit prostřednictvím společnosti K&K Capital Group.

PRAHA (ČIA) - Vydání emise dluhopisů v maximálním objemu 190 milionů eur (6,08 miliardy korun) schválili na mimořádné valné hromadě akcionáři společnosti Sazka. Úlohu manažera emise bude vykonávat Nomura International, dluhopisy budou obchodované na mezinárodních kapitálových trzích. ČIA o tom informovala mluvčí Sazky Stanislava Doubravová.

PRAHA (ČIA) - Zavedení registračních pokladen a majetkových přiznání, kolkování lihovin, boj proti práci na černo a zpřísnění vydávání živnostenských oprávnění - to jsou jen některá opatření, která by měla podle Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) udělat vláda v chystaném tažení proti šedé ekonomice. Podle předsedy ČMKOS Milana Štěcha by boj proti této ekonomice měl být jednou z hlavních náplní druhé etapy reformy veřejných financí.

PARDUBICE (ČIA) - Záměr společnosti Bohemia sen postavit v centru Pardubice nový obchodně-zábavní komplex za necelé dvě miliardy korun schválili městští zastupitelé. ČIA to potvrdil náměstek pardubického primátora Michal Koláček. Firma Bohemia sen, za kterou stojí izraelská firma Africa - Israel Investments Group, se stala vítězem výběrového řízení na výstavbu komplexu. Se samotnou stavbou na Masarykově náměstí by se podle Koláčka mohlo začít koncem roku 2004.

PRAHA (ČIA) - Růst nominálních mezd o šest procent, který chtějí v příštím roce v kolektivních smlouvách prosazovat odbory, považuje Česká národní banka (ČNB) za únosný. "Neznamená to, že budeme usilovat o stejný růst ve všech firmách. Budeme se chovat rozdílně v podnicích, kde jsme přesvědčeni, že mají na větší růst mezd, a obezřetní budeme u těch, co si nevedou dobře ekonomicky," uvedl po schůzce s guvernérem ČNB Zdeňkem Tůmou šéf Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

PRAHA (LN) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal na základě informací z médií prošetřovat zdražení rohlíků a chleba, ke kterému přikročili od listopadu někteří pekaři. Pekaři jsou podezřelí z kartelové dohody. ÚOHS prozatím odmítl situaci komentovat s tím, že se zatím jedná o šetření a nikoli správní řízení.

středa 5. listopadu

PRAHA (ČIA) - S prodejem 100procentního podílu ve společnosti RKR vydavatelství Mafra souhlasila v úterý 4. listopadu Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Na Mafru tak přejde i licence na provozování rádia Classic FM, kterou dosud držela RKR. ČIA to sdělila manažerka marketingu iDnes Renata Fiedlerová. Transakci musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

PRAHA (ČIA) - Daň z převodu nemovitostí bude od příštího roku nižší. Sníží se z dnešních pěti procent na tři procenta ceny nemovitosti Počítá s tím vládní novela zákona o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí, kterou ve verzi schválené Poslaneckou sněmovnou podpořila i horní komora českého parlamentu - Senát. Novelu musí ještě posoudit prezident Václav Klaus.

PRAHA (ČIA) - Celkem 2344 celníků odejde z celní správy do konce roku 2005, propuštěno jich k tomuto datu bude 1949. Na jiná místa ve státních úřadech přejede 395 lidí. Vláda také rozhodla o tom, že se počet celních úřadů má snížit o 37 na 54. Generální ředitelství cel by již nemělo působit pod ministerstvem financí, ale jako samostatný celní orgán a správní úřad. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády.

PRAHA (ČIA) - S drobnými úpravami vrátili senátoři do Poslanecké sněmovny návrh novely zákona o účetnictví. Ta počítala se zrušením jednoduchého účetnictví a se zvýšením limitu pro přechod na podvojné účetnictví na šest milionů korun. Drobní živnostníci by si místo jednoduchého účetnictví vedli pouze evidenci příjmů a výdajů nutnou pro stanovení základu daně z příjmu.

PRAHA (ČIA) - Na to, aby se v následujících zhruba 30ti letech dostaly všechny panelové domy do technického stavu odpovídajícímu dnešním standardům, by bylo potřeba investovat do jejich rekonstrukce přibližně 10 až 15 miliard korun ročně. Skutečnost je taková, že například v letošním roce šly na tyto účely pouze zhruba dvě miliardy korun. Na tiskové konferenci Svazu českých a moravských bytových družstev o tom informoval ředitel technického odboru tohoto svazu Miloš Hejda.

PRAHA (ČIA) - Podmínky stavebního spoření se s velkou pravděpodobností od 1. ledna 2004 změní. Novelu příslušného zákona, která počítá zejména se snížením státní podpory stavebního spoření z dnešních 25 procent na 15 procent a s prodloužením doby spoření na šest let, totiž podpořili i senátoři. Návrh musí nyní posoudit ještě prezident republiky Václav Klaus.

PRAHA (ČIA) - Novelu zákona o daňovém poradenství, která například umožní občanům států Evropské unie, aby svou profesi prováděli i na území České republiky, schválila vláda. Cizinci však budou muset podstoupit odborné přezkoušení včetně zkoušky z českého jazyka. Totéž bude platit pro Čechy, kteří budou chtít ve svém oboru pracovat v zahraničí. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl Jindřich Marek z jejího tiskového oddělení.

PRAHA (ČIA) - O polovinu nižší než v současné době bude nemocenská v prvních třech dnech nemoci, sníží se rovněž její vyplácení za prvních 14 dnů nemoci. Rozhodli o tom senátoři, když podpořili vládní návrh novely příslušného zákona. Podle předkladatele návrhu, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha má novela zabránit zneužívání systému nemocenských dávek.

PRAHA (ČIA) - Pokud prezident Václav Klaus podepíše novelu zákona o zdravotním pojištění, zvýší se zdravotní pojistné podnikatelům a osobám samostatně výdělečně činným. Od počátku příštího roku by se měl postupně až do roku 2006 zvyšovat minimální vyměřovací základ pro výpočet pojistného z dnešních 35 na 50 procent ze zisku. Rozhodli o tom senátoři, když podpořili příslušný vládní návrh zákona.

čtvrtek 6. listopadu

PRAHA (ČIA) - Již potřetí za posledních deset let stát pomůže krachující brněnské společnosti Zetor. Současný majitel Zetoru, slovenský HTC Holding, nezaplatil poslední 140milionovou splátku kupní ceny a zároveň nemá ani peníze na financování výroby.

PRAHA (ČIA) - Celkem 6,3 miliardy korun ještě zaplatí stát Komerční bance (KB) za špatné úvěry z minulosti. Stát totiž při privatizaci banky v roce 2000 vydal záruku, že odkoupí až 20 miliard korun nedobytných úvěrů či jiných aktiv. KB podle zjištění Lidových novin nepožaduje celou částku, svá ztrátová aktiva vyčíslila na více než šest miliard korun.

PRAHA (ČIA) - Na mobilní operátory sází v otázce zavedení přijatelného paušálního poplatku za připojení k internetu ministr informatiky Vladimír Mlynář. Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Mlynář od Českého Telecomu nemá informaci, která by byla ve smyslu dostupného připojení k internetu za paušál průlomová.

PRAHA (ČIA) - Bytový a administrativní komplex Churchill Square za zhruba 2,5 miliardy korun hodlá mezi Wilsonovým nádražím a ulicemi Italská a Seifertova postavit developerská společnost CR City. Souhlasné stanovisko k tomuto záměru nyní vydaly komise dopravy, životního prostředí a rozvoje Prahy 2. ČIA o tom informoval starosta Prahy 2 Michal Basch.

PRAHA (ČIA) - Vrátit dotace nebo jejich část požaduje Státní fond životního prostředí (SFŽP) od obcí, které nezajistily změnu vytápění slibovaného počtu domácností z tuhých paliv na plyn. ČIA to sdělila tisková mluvčí SFŽP Lucie Králová.

PRAHA (ČIA) - Až několikanásobně vzroste pravděpodobně v následujících letech cena povinného ručení. Nárůst sazeb si vyžádají především vyšší náklady na úhradu škod na zdraví. V současné době totiž tuzemské pojišťovny dávají na tyto škody nepoměrně malou částku oproti situaci nejen v Evropské unii (EU), ale také například v Polsku.

PRAHA (ČIA) - Na stejné úrovni zůstanou po následující tři roky základní platy ústavních činitelů. Jedná se o částku převyšující 46 tisíc korun. Schválil to po Poslanecké sněmovně i Senát 40 hlasy z přítomných 72 senátorů. Nejedná se pouze o základní plat, ale i o náhrady, které jsou procentně vázány na základ.

PRAHA (ČIA) - Žalobu společnosti Tesco Stores ČR na neplatnost exekuce nařízené Obvodním soudem pro Prahu 1 v červenci tohoto roku zamítla soudkyně tohoto soudu Mária Sinevičová. Touto žalobou se Tesco snažilo zabránit provedení exekuce, kterou soud nařídil kvůli částce více než 120 milionů korun, kterou Tesco dluží firmě Jiří Malík International Consulting (MIC), a která byla pravomocně přiznána ve dvou na sobě nezávislých rozhodčích řízeních. ČIA to řekl mediální zástupce společnosti MIC Pavel Kočiš.

PRAHA (ČIA) - Ocenění Banka roku 2003 získala na základě hlasování třísetčlenné odborné poroty Česká spořitelna, která tak obhájila své prvenství z loňského ročníku. Na druhém místě se umístila Komerční banka a na třetím Raiffeisenbank. V kategorii Nejdůvěryhodnější banka roku, ve které hlasovala laická veřejnost, zvítězila Komerční banka.

pátek 7.listopadu

PRAHA (ČIA) - V rozporu se zákonem postupoval Krajský soud v Hradci Králové v září 2002 při volbě věřitelského výboru zkrachovalé makléřské firmy KTP Quantum. Ve čtvrtek 6. listopadu to oznámil Ústavní soud, u kterého si stěžovali někteří klienti firmy.

PRAHA (ČIA) - Z kartelové dohody obvinil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Asociaci realitních kanceláří ČR. Kartelová dohoda mezi členy asociace může držet nízké provize za zprostředkování koupě a prodeje nemovitostí a tím znevýhodňovat při obchodování malé kanceláře.

PRAHA (ČIA) - Společnost Tesco Stores ČR se odvolá proti zamítnutí žaloby na zastavení exekuce. V té se majitel firmy MIC Jiří Malík domáhal stovek milionů korun, kterou mu Tesco údajně dluží za prodej pozemků. Vedení společnosti Tesco i nadále považuje nároky Malíka za neopodstatněné. ČIA o tom informovala tisková mluvčí firmy Martina Čermáková.

PRAHA (ČIA) - Téměř 145 milionů zákazníků přepravily České dráhy ve vnitrostátní osobní dopravě za prvních deset měsíců letošního roku. Ve vlacích tak cestoval totožný počet osob jako za stejné období loňského roku. ČIA to potvrdil mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že ještě lepší výsledky předpokládají ČD po zavedení nových a po zvýhodnění stávajících nabídek od poloviny prosince.

KOPŘIVNICE/PRAHA (ČIA) - Základní kámen k novému závodu v kopřivnické průmyslové zóně položila společnost Brose. Vyrábět zde bude zámkové systémy pro automobily a polohovací systémy sedadel. V závodě za více než 40 milionů eur (přibližně 1,3 miliardy korun) vznikne zhruba 500 pracovních míst. ČIA to oznámila mediální zástupkyně společnosti Karolína Křičková.

PRAHA (ČIA) - Smlouvu o poskytnutí bankovní garance za devítimilardový úvěr od EIB podepsal s Janem Spurným z ABN Amro generální ředitel České správy letišť (ČSL) Martin Kačur. Na syndikované pětileté garanci se podílí 14 bank, ABN Amro byla jedním z aranžérů garance. Jak na tiskové konferenci informoval Spurný, marže bank za záruku schopnosti ČSL půjčené peníze splácet činí 0,25 procenta. ČSL tak může čerpat půjčku, kterou použije na rozšíření kapacity letiště.

-joh-, -ph-



Copyright 2003 Česká informační agentura, s.r.o.





© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688