Praha (praha.eu)
Armáda  |  25.10.2024 09:19:11

Ministerstvo obrany představilo novou podobu vlčích máků k uctění minulých i současných hrdinů, válečných veteránů

Ministryně obrany Jana Černochová představila na dnešní tiskové konferenci oficiální národní symbol válečných veteránů – Vlčí mák České republiky. Je možné si ho pořídit ve třech variantách, a to v klasické, limitované a digitální verzi. Vlčí mák České republiky je jediným symbolem, z jehož prodeje půjde výtěžek prostřednictvím Vojenského fondu solidarity na přímou pomoc válečným veteránům, vojákům a jejich nejbližším, kteří se ocitnou v těžké životní situaci. Kampaň se sbírkou bude po republice probíhat od 29. října do 11. listopadu 2024.

„Váleční veteráni a vojenské tradice patří k mým prioritám,” říká Jana Černochová. „Podpora válečných veteránů, připomínání našich hrdinů je rovněž součástí mého Desatera pro obranu. Není pochyb o tom, že si váleční veteráni zaslouží uznání a podporu společnosti. Projevit jim úctu je to nejmenší, co můžeme udělat. Oni za nás a naše hodnoty riskovali to nejcennější, a to vlastní život,“ dodává ministryně.

Den válečných veteránů se každoročně slaví 11. listopadu. Nošením vlčího máku, jenž válečné veterány symbolizuje, lidé vyjadřují svůj respekt a vděčnost všem, kteří bojovali za naši svobodu. Podoba vlčího máku nebyla ale v minulosti kodifikována.

Autorem originálního národního vlčího máku je výtvarník Štěpán Mareš, kterého příběh tohoto symbolu velmi zaujal. Loni na podzim proto se svou kresbou vlčího máku oslovil Vojenský historický ústav Praha. Kresba se stala součástí muzejní sbírky a vedla k myšlence využít ji pro vytvoření národního symbolu vzpomínky na naše hrdiny.

Vlčí mák České republiky je jediný vlčí mák, u nějž je zcela garantováno, že jeho veškerý výtěžek půjde na podporu válečných veteránů a vojáků. Pořízením tohoto symbolu lidé přispějí nejen na pomoc válečným veteránům a jejich rodinám, ale také uctí jejich památku. Vlčí mák České republiky je připomínkou toho, že jejich odvaha a oběť nebudou zapomenuty.

Představeny byly celkem tři varianty. „Kromě klasické verze z odolného probarveného papíru s vyraženým vročením bude k dispozici i limitovaná sběratelská edice realizovaná v LOM PRAHA s. p., která je odrazem vzájemné spolupráce mezi státními podniky v rámci iniciativy Pro silnou armádu. Každý mák z této edice je koncipován jako skládačka, na jejímž sestavení se podíleli přímo váleční veteráni,“ uvedla ministryně.

Virtuální variantu vlčího máku – DiGiMÁK Česká republika – bude možné zakoupit si na stránkách digimak.cz od 29. října 2024. Jedná se o digitální zlatou minci, v jejímž středu je právě symbol vlčího máku. Po obvodu je nápis „Nezapomínáme“ či „Věrni zůstaneme“, lze však vložit i svůj text, například věnování konkrétnímu válečnému veteránovi.

Ministryně obrany při této příležitosti také zmínila, že v České republice žije 62 veteránů z druhé světové války a téměř 17 000 novodobých válečných veteránů. „Důležitou část péče o ně zajišťuje Vojenský fond solidarity, který pomáhá vojákům, válečným veteránům a jejich blízkým při zvládání tíživých životních situací. Od roku 2015 do roku 2024 pomohl projekt Vojenského fondu solidarity 92 lidem a celkově poskytl na pomoc částku ve výši 24 682 759 Kč,“ vysvětlila Jana Černochová s tím, že jen v tomto roce bylo dosud schváleno 34 žádostí v celkové výši 5 747 233 .

Právě Vojenský fond solidarity je proto jediným příjemcem finančních darů ze sbírky pořádané ke Dni válečných veteránů. Prostředky ze sbírky jdou v plné výši na přímou pomoc konkrétním lidem. Kromě fondu také pomáhá Odbor pro válečné veterány a válečné hroby ministerstva obrany, jehož ředitelem je plukovník Robert Speychal. Spolu s ním ministryně zhodnotila nový systém péče o válečné veterány, který se ukázal být nutností, a který byl představen loni na podzim. „Došlo ke zřízení Agentury pro podporu válečných veteránů, která mimo jiné pomáhá v rámci přímé kontaktní péče. Díky tomu jsou vedle Komunitních center pro válečné veterány k dispozici od ledna tohoto roku i terénní pracovníci, přímo zaměření na klienty a pokrývající celou Českou republiku. Na tyto pracovníky se od začátku letošního roku obrátilo už celkem 186 klientů a věřím, že toto číslo se bude dál zvyšovat,“ uvedla ministryně obrany.

Vlčí máky České republiky, jejichž výroba byla zcela hrazena podporovateli sbírky, bude možné pořídit si u vojáků v ulicích měst v termínu od 29. října do 11. listopadu 2024. V některých městech se do sbírky zapojí také Česká obec sokolská, Československá obec legionářská, Sdružení válených veteránů ČR a spolek Veterans.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688