Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  24.10.2024 13:43:00

Hradecký dopravní systém pomáhá zachraňovat životy

Více než 21 tisíc žádostí o okamžitý průjezd křižovatkou přijal královéhradecký inteligentní dopravní systém (IDS) za tři měsíce monitorování. Díky tomu se tak vozidla integrovaného záchranného systému mohla rychleji dostat k akutním případům. Nejvíce absolutních preferencí padlo na Gočárově okruhu, nejčastěji se jednalo o křižovatku Mileta.
Tisková zpráva
 

 
 
Více než rok funguje v Hradci Králové inteligentní dopravní systém, který řídí dopravu na světelných křižovatkách. Systém má několik modulů, přičemž jeden z nich zajišťuje možnost preference průjezdu vozidel, kterou využívají záchranáři, hasiči i městská policie. „Aby mohla být spolupráce v provozu efektivní, musela být do vozů instalována speciální zařízení, která komunikují s jednotkou řídící světelnou křižovatku,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast dopravy Miroslav Hloušek. V případě, že se takové vozidlo blíží ke křižovatce, řadič křižovatky změní signální plán a všechna vozidla mají červenou, pouze ve směru preferovaného vozidla zůstane svítit zelený signál. „Na pořízení speciálních zařízení pro komunikaci se systémem IDS město poskytlo hasičům i záchranářům dotace v celkové výši 1,57 milionu korun. Výhodou navíc bylo, že si nikdo nemusel komunikační krabičku pořizovat přímo od konkrétního dodavatele, ale zvolit si mohl každý dle svého,“ doplňuje náměstek Hloušek. Celkem tak bylo pořízeno 16 speciálních komunikačních jednotek do vybraných vozů. Osm z nich je umístěno ve vozech krajského hasičského záchranného sboru, dalších sedm ve vozech krajské záchranné zdravotnické služby a jedna je ve voze hradecké městské policie.

Za období od 6. června až po 4. září letošního roku zpracovali odborníci data ze systému, který eviduje počty preferenčních žádostí. „Za tři měsíce monitoringu bylo uděleno celkem 21 270 preferencí pro zmíněná vozidla. Z toho 18 665 bylo pro záchrannou službu, dalších 2 361 pro hasičský záchranný sbor a zbytek pro vozidlo městské policie. Tyto absolutní preference byly využité na čtyřiceti křižovatkách a přechodech řízené světelnými signály po celém městě,“ popisuje náměstek primátorky pro rozvoj a investice města Lukáš Řádek. Nejvíce absolutních preferencí padlo na Gočárově okruhu. „Nejčastěji se jednalo o křižovatku Mileta včetně řízeného přechodu pro chodce u OMV, dalším místem byla křižovatka ulic Sokolská a Brněnská. Často byly tyto preference udělovány také na křižovatce Sokolská a Rašínova nebo Gočárova třída a Střelecká ulice,“ uvádí náměstek Řádek.

Řadiče světelných křižovatek v rámci systému IDS pracují i s podmíněnou preferencí, která je poskytována vozům MHD pro plynulejší průjezd křižovatkou. Podmíněná preference je však oproti absolutní preferenci výrazně odlišná. „V případě tohoto typu preference musí být splněny určité podmínky, aby nebyla narušena plynulost provozu. Pokud to tedy situace dovolí, řadič pracuje s prodloužením či vložením fáze do signálního plánu, díky kterému bude průjezd vozidla MHD umožněn. Takových výzev pro podmíněnou preferenci zaznamenává systém tisíce denně,“ doplňuje náměstek Hloušek.

Podrobná data nejen k udělování preferencí, ale i k celému inteligentnímu dopravnímu systému, budou zveřejňována na webových stránkách www.hradecjede.cz.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688