OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  24.10.2024 10:32:43

Když světla ubývá aneb vliv zraku na bezpečnost za volantem

S příchodem podzimního období se dny zkracují, stmívá se dříve a to znamená, že pro mnoho řidičů nastává období, kdy se budou muset častěji vypořádávat s řízením za šera či tmy. Zrak hraje v těchto podmínkách klíčovou roli a může ovlivnit schopnost bezpečně řídit. Oční problémy, které se během dne nemusí projevovat, mohou v podvečerních a nočních hodinách způsobovat významné obtíže. Mezi nejčastější patří tzv. noční myopie.

Mnoho lidí při řízení za šera zjišťuje, že jejich zrak není tak ostrý, jak by si přáli. Špatně vidí vzdálené objekty, snadno je oslní světla protijedoucích aut a celkově se cítí při řízení méně jistí.

Noční myopie – nenápadný nepřítel bezpečné jízdy

Jedním z nejčastějších problémů, se kterými se řidiči v těchto podmínkách setkávají, je tzv. noční myopie. Jedná se o stav, při kterém se zrak za zhoršených světelných podmínek, jako je šero nebo tma, zhoršuje. Noční myopie postihuje především lidi, kteří mají za běžného denního světla dobrý zrak. Za šera však jejich oči nedokážou adekvátně reagovat na zhoršené světelné podmínky, což vede k rozostřenému vidění a snižuje bezpečnost při řízení.

„Mnoho lidí ani netuší, že trpí noční myopií, dokud se nevystaví náročným podmínkám na silnici. Řidiči často přicházejí s tím, že v noci vidí hůře, ale během dne je jejich zrak zcela v pořádku,“ vysvětluje MUDr. Radan Zugar, primář Očního centra Praha.

Vliv šera a tmy na zrak

Kromě noční myopie existují další faktory, které mohou ovlivnit vidění za šera a tmy. Jedním z hlavních problémů řízení za šera je snížený kontrast. Oči mají větší potíže rozlišit objekty, které splývají s tmavým pozadím. To může znamenat, že jsou chodci nebo překážky na silnici méně viditelní, což klade zvýšené nároky na pozornost řidiče. Při slabém osvětlení je omezené i periferní vidění, což snižuje schopnost vidět pohyby nebo objekty na okraji zorného pole a rychle tak reagovat na nečekané situace.

Také oslnění od světel protijedoucích aut je při řízení za tmy nebo šera častý problém, který snižuje schopnost soustředit se na vozovku a rozpoznat detaily v tmavém prostředí.

„Oslnění je zákeřný faktor, který si mnozí řidiči neuvědomují, ale jeho vliv na reakční dobu a schopnost správně vyhodnotit situaci na silnici může být dramatický. Při přímém pohledu do silného světla protijedoucího vozidla dochází k přechodnému oslnění, které způsobuje dočasné oslepení. Následkem toho potřebují oči několik sekund, aby se znovu přizpůsobily tmavému prostředí, což může vést k přehlédnutí důležitých detailů, jako jsou dopravní značky, chodci nebo jakékoliv překážky na silnici,“ upozorňuje MUDr. Radan Zugar.

Jak se připravit na bezpečnou jízdu za šera?

Zásadní je, aby lidé, kteří mají pocit, že se jejich zrak za šera zhoršuje, neváhali navštívit očního lékaře. Včasná diagnostika a případné použití speciálních brýlí mohou významně snížit riziko nebezpečí za volantem.

1. Pravidelná kontrola zraku: Každý řidič by měl pravidelně navštěvovat očního lékaře, zejména pokud se u něj projevují problémy se zrakem za šera. „Mnoho lidí si ani neuvědomuje, že trpí noční myopií, dokud se neocitnou v náročných podmínkách na silnici,“ vysvětluje MUDr. Zugar.

2. Pravidelné přestávky a odpočinek: Únava očí a celková vyčerpanost mohou výrazně zpomalit reakční dobu a snížit schopnost soustředit se na okolní situace na silnici. „Unavené oči mají větší potíže přizpůsobit se měnícím se světelným podmínkám, což může vést k ještě větším problémům s viděním a ke zvýšení rizika nehody,“ varuje primář Zugar.

3. Brýle se žlutým filtrem: Pro zlepšení vidění za šera a v noci lze doporučit brýle se žlutým filtrem, které pomáhají zvyšovat kontrast a snižují oslnění. „Žlutý filtr pomáhá lépe rozlišovat objekty při zhoršeném osvětlení a může i výrazně snížit únavu očí,“ vysvětluje MUDr. Zugar.

Lepší vidění za šera po operaci šedého zákalu

Nejen brýle se žlutým filtrem mohou pomoci při zlepšení vidění za šera. Řidiči, kteří jdou na operaci šedého zákalu, si mohou zvolit si speciální asférické nitrooční čočky, které mají lepší kontrastní citlivost a výrazně zlepšují vidění za šera a zhoršených světelných podmínek.

„Existují nitrooční čočky, které mohou minimalizovat výskyt nežádoucích světelných jevů, jako je oslnění od protijedoucích vozidel, což je velký přínos pro aktivní řidiče. Proto doporučuji právě řidičům zvážit tyto výhody při výběru nitroočních čoček,“ doplňuje pan primář Zugar.

Závěrem je důležité zdůraznit, že v podzimním období je důležité nepodceňovat vliv správné oční korekce, a pokud máte pocit, že vaše vidění za šera není ideální, neváhejte vyhledat očního lékaře. Bezpečnost na silnicích závisí nejen na technickém stavu vozu, ale i na vaší schopnosti vidět a reagovat na okolní situaci.

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688