Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  24.10.2024 08:36:22

Moneta po solidním čtvrtletí plánuje dosáhnout celoročního zisku nejméně 5,6 miliardy korun

Banka Moneta Money Bank v samotném třetím čtvrtletí roku 2024 dosáhla čistého úrokového výnosu 2,31 mld. , meziročně vyššího o 4,9 % a čistého zisku 1,53 mld. , meziročně vyššího o 2,5 %. Moneta zlepšuje celoroční výhled pro letošní rok 2024, nově plánuje dosáhnout čistého zisku nejméně ve výši 5,6 mld. proti 5,2 mld. Kč, komunikovaným s výhledem v únoru.

„Dosáhli jsme uspokojivých výsledků, navrhli jsme mimořádnou dividendu ve výši 3 koruny na akcii a za rok 2024 plánujeme dosáhnout čistého zisku ve výši nejméně 5,6 miliardy korun, “ komentuje výsledky Tomáš Spurný, předseda představenstva a CEO.

FINANČNÍ VÝSLEDKY

Čistý úrokový výnos vzrostl za devět měsíců roku o 1,5 procenta na 6,5 miliardy korun díky vyšší poptávce po úvěrech ve všech segmentech i dalšímu snižování úrokových sazeb u vkladů. Čistá úroková marže se mírně zvýšila z 1,8 procenta ve druhém čtvrtletí 2024 na 1,9 procenta ve třetím čtvrtletí 2024.

Čistý výnos z poplatků a provizí vzrostl o 14,5 procenta na 2,2 miliardy korun. „K tomu přispěly především provize z prodeje investičních produktů, které se zvýšily o 122 procent na 513 milionů korun. Výnosy související s distribucí pojistných produktů zůstaly stabilní ve výši 900 milionů korun,“ uvedla Moneta.

„Provozní výnosy dosáhly 9,5 miliardy korun, což představuje nárůst o 4,6 procenta, a zůstávají v souladu s celoročním výhledem Skupiny MONETA. Provozní náklady zůstaly za prvních devět měsíců roku 2024 stabilní na úrovni 4,2 miliardy korun a v souladu s výhledem,“ uvádí dále Moneta.

Náklady na riziko za první tři čtvrtletí dosáhly výše 351 milionů korun, což představuje 18 bazických bodů průměrného úvěrového portfolia v čisté výši. To je v souladu s dříve zveřejněným tržním výhledem v rozmezí 10–30 bazických bodů.

OBCHODNÍ VÝSLEDKY

V průběhu prvních devíti měsíců nadále rostla podle Monety poptávka po nových úvěrech díky poklesu tržních sazeb. „Portfolio výkonných retailových úvěrů v hrubé výši zůstalo stabilní na úrovni 181 miliard korun, nicméně významně rostla poptávka po nových úvěrech, kdy se objem nových hypoték meziročně zvýšil o 67,1 procenta a objem nových nezajištěných spotřebitelských úvěrů vzrostl o 42,1 procenta. Výše hypotečního portfolia činila 128 miliard korun a výše portfolia spotřebitelských úvěrů dosáhla 48 miliard korun k 30. září 2024. Úvěry z kreditních karet a kontokorentní úvěry dosáhly 2,3 miliardy korun a retailové úvěry na nákup automobilů meziročně vzrostly o 6,8 procenta na 2,7 miliardy korun,“ komentuje banka.

V komerčním segmentu výkonné úvěry v hrubé výši vzrostly ke konci období o 1,8 procenta na 90,1 miliardy korun. Nové objemy úvěrů pro živnostníky a malé firmy vzrostly o 57 procent a nové investiční úvěry se meziročně zvýšily o 37,6 procenta. Portfolio úvěrů pro živnostníky a malé firmy se meziročně zvýšilo o 16,3 procenta na 15,4 miliardy korun a portfolio investičních úvěrů zůstalo stabilní na úrovni 46,5 miliardy korun. Portfolio komerčních úvěrů na nákup automobilů činilo ke konci období 8,3 miliardy korun a meziročně vzrostlo o 12,4 procenta.

ROZVAHA A KLIENTSKÁ ZÁKLADNA

K 30. září 2024 dosáhla konsolidovaná rozvaha výše 488 miliard korun, což představuje meziroční nárůst o 8,7 procenta. „Celková výše klientských vkladů vzrostla o 7,3 procenta na 421 miliard korun, přičemž retailové vklady tvořily 323 miliard korun (nárůst o 8,2 procenta) a komerční vklady 98,8 miliardy korun (nárůst o 4,5 procenta),“ uvádí Moneta.

K 30. září 2024 měla Skupina MONETA 1,6 milionu klientů, což představuje meziroční nárůst o 2,1 procenta.

KAPITÁLOVÁ POZICE A DIVIDENDA

K 30. září 2024 vykázala Skupina MONETA kapitálovou pozici s regulatorním kapitálem ve výši 33,3 miliardy korun. Kapitálová přiměřenost činila 19,23 procenta, což je o 4,18 procenta více než kapitálový cíl vedení ve výši 15,05 procenta. Celkový nadbytečný kapitál k 30. září 2024 dosáhl 7,2 miliardy korun, tedy 14,1 koruny na akcii.

Rezerva na výplatu dividendy činila 3,8 miliardy korun, což představuje 90 procent dosavadního konsolidovaného čistého zisku za rok 2024. Kromě toho představenstvo navrhlo akcionářům ke schválení výplatu mimořádné dividendy ve výši 3 koruny na akcii, o které bude hlasováno na valné hromadě konané 19. listopadu 2024. Navrhovaná mimořádná dividenda v celkové výši 1,5 miliardy korun bude vyplacena z nerozděleného zisku minulých let,“ uvádí Moneta.

Likvidní pozice banky dle sdělení ve třetím čtvrtletí dále posilovala. „Vysoce kvalitní likvidní aktiva dosáhla výše 183 miliard korun a tvořila tak přibližně 40 procent rozvahy. Ukazatel krytí likvidity dosáhl 340 procent, což je výrazně nad požadovanou úrovní. Silná likvidní pozice přispívá k čistému úrokovému výnosu a zajišťuje kapacitu pro budoucí růst úvěrového portfolia,“ uvádí Moneta.

TRŽNÍ VÝHLED

Na základě současných výsledků a dalších předpokladů Skupina MONETA zvyšuje svůj minimální cíl čistého zisku pro rok 2024 na 5,6 miliardy korun. „To je o 7,7 procenta více než ve výhledu zveřejněném 2. února 2024. Představenstvo potvrzuje plnění svých minimálních cílů pro rok 2025 a dále, a to bez ohledu na rozhodnutí ČNB o zdvojnásobení povinných minimálních rezerv s účinností od 2. ledna 2025,“ uvedla banka.

Moneta výhled 2024

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Et   9:42  ČEZ: Andrej Babiš by vykoupil minoritní akcionáře Research (J&T BANKA)
Et   9:41  Moneta: Zisk mírně nad odhady trhu, zvýšení výhledu Research (J&T BANKA)
Et   9:37  Moneta ve výsledcích za 3Q24 překonala očekávání Research (Česká spořitelna)
Et   9:35  ČEZ: Šéf ANO by preferoval zestátnění Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688