Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.10.2024 17:19:00

Inflace a monetární prostředí v následujících letech

Po roce 2008 se to začalo množit úvahami o nových normálech v ekonomice a v oblasti monetární politiky. Co bude nyní dalším novým, či starým normálem? Nepřekvapivě to záleží hlavně na vývoji inflace. Dnes se v této souvislosti podíváme na predikce Bloomberg Economics.

Bloomberg Economics v následujícím grafu ukazuje historický vývoj inflace ve vyspělých zemích, rozvíjejících se zemích a samotné Číně. A také na globální úrovni. Příběh vyspělých zemí je dobře znám: Do roku 2020 dezinflační, možná až deflační tlaky, pak prudký růst inflace, jejíž tlak začal polevovat na konci roku 2022. Od té doby inflace ve vyspělých zemích klesá a BE predikuje cca do poloviny roku 2025 další pokles, pak stagnaci na úrovni 2 %:

hah
Zdroj: X

Rozvíjející se trhy jako celek si na rozdíl od vyspělých zemí prošly po roce 2020 dvěma inflačními vrcholy. Ten druhý kulminoval zhruba v první polovině tohoto roku a BE čeká, že dosavadní pokles inflace bude pokračovat i v příštím roce. Samostatnou kapitolou je pak Čína. Ta do inflačních tlaků vstoupila s inflací u nuly. Její vrchol dosáhl jen asi 2 %, pak nastal sestup až do deflace. Z ní se nyní Čína zvedá, ale BE predikuje, že na začátku roku 2025 začne zase inflace klesat.

Číny se nedávno dostala do popředí zájmu finančních médií i investorů kvůli nové vlně stimulace. Tamní trhy vystřelily nahoru, nyní korigují a podle některých názorů je příčinou zklamání z konkrétních stimulačních plánů. Už na počátku předchozího nadšení ale nejeden ekonom poukazoval na to, že čínská ekonomika čelí hlubokým strukturální výzvám. Můžeme to nazvat překračováním pasti středních příjmů, či přechodu od oceli, uhlí a investic ke službám a poptávce domácností. Místo spekulací o tom, jak moc nová stimulace pomůže cyklicky je tedy možná více namístě uvažovat, jak nepomůže strukturálně. Tedy třeba jak zvýší už tak vysoké dluhy (nakolik jde taktika proti strategii).

Čína tedy do světové ekonomiky zřejmě nebude „exportovat“ zdaleka tolik růstu, jako v minulosti. Pokud se naplní predikce BE, bude tam ale exportovat dezinflační tlaky. Čímž se můžeme vrátit k vyspělým zemím – ty zase kvůli těmto čínským „vývozům“ budou mít větší prostor pro domácí neinflační růst (či alespoň větší prostor pro monetární uvolnění). Graf přitom nemá jasně vyznačené jednotlivé úrovně inflace, můžeme jen říci, že ta by se podle BE měla u vyspělých zemí usadit u 2 %. Tedy u cíle centrálních bank. Co by to znamenalo z hlediska monetární politiky, respektive celkového monetárně – ekonomického prostředí?

Připomeňme si, že před rokem 2020 se centrální banky snažily o dosažení inflačního cíle zespoda – o mírné zvednutí inflace k 2 %. Takové prostředí vyžadovalo/umožňovalo držet sazby mimořádně nízko, k tomu se přidávala kvantitativní stimulace. Na to, aby se monetární prostředí výrazně změnilo, by přitom mohlo stačit, aby se inflace pohybovala jen mírně nad 2 %. Centrální banky by sice mohly tolerovat její mírné přestřelování, ale tato tolerance by zřejmě nešla k uvolněné politice. Ta by „jen“ nebyla utažená. A dodám, že je celkem zřejmé, že s AI a dalšími technologiemi se pojí vize, které implikují spíše (nabídkové) dezinflační tlaky. Tedy ty „lepší“.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688