Japonští zemědělci čelí během probíhající sklizně extrémním teplotám
Tisková agentura Mainichi Japan tento týden zveřejnila reportáž o probíhající sklizni rýže v západním Japonsku. Drobní pěstitelé, kteří tvoří páteř japonské produkce této obilniny, zde při letošní sklizni čelí mimořádně parným vedrům.
Sklizeň rovněž započala o dva týdny dříve, než je obvyklé. Japonsko letos zažilo nejteplejší červenec v historii, s teplotami o 2,16°C vyššími, než je průměr. V loňském roce země zaznamenala špatnou úrodu po celé zemi právě v důsledku mimořádně horkého počasí.
Dle vyjádření výzkumníků z Národního institutu pro environmentální studia v Cukubě pro Mainichi byl pokles sklizně rýže v důsledků extrémních teplot z velké části odpovědný za letošní rozsáhlý letní nedostatek rýže v Japonsku. Rostoucí teploty ovlivňují nejen růstový cyklus a výnos rýže, ale poškozují také kvalitu zrna. Pokud teploty stoupnou nad 27°C, dojde k poklesu hromadění škrobu uvnitř zrn. To způsobí, že plodina získá křídový vzhled a její hodnota se sníží.
Podle loňské zprávy japonského ministerstva zemědělství až pětina zemědělských podniků hlásila pokles kvality úrody v důsledku rostoucích teplot.
Dalším aspektem sklizňových prací ve výjimečně vysokých teplotách je věk zemědělců. Japonským zemědělským pracovníkům je v průměru téměř 69 let, patří k nejstarším na světě, a práci v panujících podmínkách snášejí hůře.
V rámci adaptace na klimatickou změnu japonská vláda podporuje zavádění tepelně odolných variant rýže, včetně např. varianty Sai no Kizuna, kterou vyvinulo výzkumné centrum v prefektuře Saitama. V tomto centru se pěstuje více než tisíc druhů různých odrůd rýže a experti na tzv. křížové opylování zde posuzují a vybírají ty nejvhodnější pro vývoj nových odrůd. Sai no Kizuna byla vyvinuta v roce 2012, aby lépe odolávala horku. Tento kmen ale také lépe čelí silnému větru až do síly tajfunu, některým škůdcům a chorobám.
Starší zemědělci ale dle dat ministerstva přechází na nové odrůdy jen velmi neochotně. Dle posledních údajů přijalo jen asi 15 % producentů nové varianty s větší tepelnou odolností. Nejrozšířenější variantou rýže tak i nadále v Japonsku zůstává rýže Koshihikari.
Zpracovala:
Veronika Vanišová
zemědělská diplomatka velvyslanectví ČR v Tokiu
Přečtěte si také
Poslední zprávy z rubriky Zemědělství:
Přečtěte si také:
Prezentace
16.10.2024 Aby i v zimě nohy zůstaly v teple
16.10.2024 Od tisku dopisů po komplexní CDP. Cortex je…
11.10.2024 RoboMarkets upravuje svůj evropský obchodní…
Okénko investora
Radoslav Jusko, Ronda Invest
ČNB skóruje v poměru držených rezerv vůči HDP. Překážka k přijetí eura?
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Petr Lajsek, Purple Trading
Růst cen benzínu i nafty nabírá na síle! Kdy zdražování ustane?
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Beyoncé vydává nejen alba, ale také whisky. Pomůže to zvýšit zisky LVMH?
Štěpán Křeček, BHS
Poprvé od listopadu 2023 došlo k meziročnímu růstu cen potravin
Miroslav Novák, AKCENTA
Ali Daylami, BITmarkets
Trump vs. Harris: komu majitelé kryptoměn coby voliči dají radši hlas?
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz