pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  21.10.2024 00:00:00

Aby si klienti chráněného bydlení ve vysokomýtské Berenice mohli sami vařit



Vysokomýtská Berenika, která už téměř dvacet let pomáhá lidem s mentálním postižením, potřebuje nové spotřebiče do kuchyní pro klienty chráněného bydlení. Proto se rozhodla zažádat o podporu donátory na Burze filantropie pro okres Ústí nad Orlicí. Z celkové částky 45 tisíc korun daroval 10 tisíc korun Pardubický kraj.

„Naším cílem je pořízení šesti varných desek, vestavných trub a lednic do bytů klientů. Stávající jsou již nefunkční a energeticky nevyhovující,“ uvedla ředitelka vysokomýtské Bereniky Petra Řeháková. „Klienti potřebují tyto spotřebiče ke každodennímu užívání. Jednou z běžných denních činností, kterou se učí zvládnout, je připravit si jídlo. Ve všední dny si ve své kuchyňce chystají snídaně, svačiny a večeře. O víkendu si vaří také obědy,“ konstatovala ředitelka Bereniky, která se snaží své klienty co nejvíc připravit do života.

Vidět své děti šťastné, spokojené a přijaté ve společnosti

Vysokomýtská Berenika již 19 let zajišťuje sociální služby denního stacionáře a 14 let chráněného bydlení, odlehčovacích služeb a služeb zaměstnanosti pro osoby s omezenou pracovní schopností na chráněných pracovních místech v kavárně. V současné době má 48 klientů. V sociálních službách poskytuje péči 14 zaměstnanců. V kavárně pracuje 20 zaměstnanců, z toho 17 jsou osoby se zdravotním znevýhodněním.

„Berenika je nositelkou vítězství. Pro rodiče dětí s mentálním a tělesným postižením je vítězství vidět své děti šťastné, spokojené a přijaté ve společnosti. Smyslem našeho snažení je smazávat rozdíly mezi zdravými a hendikepovanými a vyrovnat jejich možnosti,“ podotkla Petra Řeháková, která si srdceryvnou a zároveň vtipnou prezentaci na Burze filantropie připravila společně s klientkami Barborou Dostálovou a Ivetou Zahradníkovou.

„V Berenice se učíme vařit, prát, žehlit a nakupovat. Také chodíme na výlety, na koncerty, do kina či divadla. Pracuji tu i na baru v kavárně, kde připravujeme kafíčka, džusy, limonády. A pak také myju nádobí,“ vysvětlila klientka Bereniky Barbora Dostálová.

Úžasná prezentace s tematickým videem

„Berenika měla na Burze filantropie opravdu úžasnou prezentaci. Její součástí bylo také tematické video, kde klienti předvedli skutečně úžasné herecké výkony. Pobavil i vtipný scénář, jehož autorkou byla přímo paní ředitelka,“ poznamenal náměstek hejtmana Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Projekt Bereniky jsme moc rádi podpořili. Věříme, že nové spotřebiče budou jedním z předčasných dárků k oslavě 20. narozenin organizace, které Berenika chystá příští rok,“ dodal Pavel Šotola.

„Pevně věříme, že se Berenice podaří zrealizovat tento bohulibý záměr a že její klienti si budou moci již brzy připravit třeba dobré kuřátko v nové troubě,“ sdělila Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka, která je zároveň garantkou a fundraiserkou Burzy filantropie v Pardubickém kraji.

Unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje

Burza filantropie je unikátní společný počin Koalice nevládek Pardubicka a Pardubického kraje, který pomáhá neziskovým organizacím získat finanční či materiální podporu pro jejich projekty od donátorů z řad firem a veřejné správy. „Burza filantropie umožňuje osobní setkání dárců a zástupců neziskových organizací. Ti mají možnost v časovém limitu představit vlastní nápad a získat potřebnou podporu pro svůj projekt,“ dodala Jana Machová.

Burza filantropie podpořila v Pardubickém kraji 555 projektů za více než 21 milionů korun

„Když jsme s Burzou filantropie v Pardubickém kraji v roce 2011 začínali, vůbec jsme netušili, kam až se můžeme dostat. Moc nás těší, že neziskové organizace dokáží připravit skvělé a velmi pestré projekty z různých oblastí, na které donátoři slyší a dává jim smysl je podpořit. Velký dík patří všem, kdo se s námi podílí na tom, že se z Burzy filantropie stal fenomén. Za celou dobu historie burz jsme v Pardubickém kraji podpořili 555 projektů, a to částkou 21 024 044 korun,“ radoval se Pavel Šotola.

Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688