mpo.cz (MPO)
Stát  |  21.10.2024 00:00:00

Založení živnosti nebo změna údajů on-line

 
Publikováno:
21.10.2024
Autor:
Odbor komunikace

Už od začátku tohoto roku navštěvují živnostníci vylepšenou verzi Portálu živnostenského podnikání, který slouží jako jednotné místo pro efektivní správu živností. Díky němu mohou uživatelé on-line zakládat nové živnosti, měnit údaje, snadno vyhledávat v živnostenském rejstříku a získávat aktuální informace či upozornění o změnách v živnostenském podnikání. Cílem MPO je Portál i nadále vylepšovat, například prostřednictvím zapojení umělé inteligence, která uživatelům usnadní řešení jejich podnětů či dotazů.


„Naším cílem je podnikatelům a živnostníkům co nejvíce usnadňovat život. Proto naše ministerstvo vytváří digitální projekty, které zjednodušují komunikaci se státem. Jedním z nich je i Portál živnostenského podnikání, který jsme již nasadili do provozu a který poskytuje živnostníkům aktuální informace, snadnou navigaci a elektronickou komunikaci s živnostenskými úřady,“ říká ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček s tím, že bude resort tento web nadále vylepšovat tak, aby byl co nejvíce uživatelsky přívětivý. „Jedná se například o nasazení chatbota nebo digitálního asistenta s umělou inteligencí, který by poskytoval rady k řešení běžných otázek. Zvažujeme také zapojení hlasových funkcí pro ještě pohodlnější a interaktivnější prostředí. Uživatelé by tak mohli komunikovat s Portálem pomocí hlasových příkazů,“ dodává ministr Vlček.

Portál živnostenského podnikání, doplněný o nové služby a funkce, spustilo MPO v lednu letošního roku. Díky vylepšením umožňuje Portál pro některé úkony elektronickou komunikaci s institucemi. Živnostníci tak mohou přes portál přímo ohlásit novou živnost, upravovat stávající (například oznámením rozšíření nebo zřízením další provozovny prostřednictvím elektronického změnového listu) a sledovat stav svých podání pomocí evidenčního čísla. Portál také umožňuje nastavit si automatická upozornění na aktuality z oblastí, které živnostníky zajímají, filtrovat informace podle jednotlivých živností a získat základní přehled o konkurenci v daném odvětví.

„Portál živnostenského podnikání není pouhým informačním rozcestníkem, ale plnohodnotným informačním systémem veřejné správy. Naším cílem je zvýšit celkový komfort živnostenského podnikání snížením byrokratické zátěže a umožněním snadného přístupu k nejdůležitějším informacím bez nutnosti pobíhat po úřadech,“ říká ředitel odboru živností a spotřebitelské legislativy Jan Strakoš a dodává: Výhodou Portálu je, že neobsahuje informace „z druhé ruky“, ale přímo od zdroje. Podnikatelé tak mohou být vždy informováni např. o aktuálních legislativních změnách v živnostenském právu.“

Samotný portál funguje na třech klíčových prvcích: živnostenský rejstřík, živnostenské podnikání a elektronická podání. Živnostenský rejstřík umožňuje vyhledávání podnikatelů, ověřování údajů, řešení reklamací a zasílání notifikací o změnách. Živnostenské podnikání zahrnuje průvodce pro podnikatele, vyhledávání úřadů, technickou podporu, aktuality ze světa podnikání a přístup ke statistickým údajům. Elektronická podání nabízí ohlášení živnosti, úpravu údajů, vytvoření výpisu z neveřejné části rejstříku a kontrolu stavu elektronických podání přímo přes portál.

K některým službám je zapotřebí se přihlásit. Přihlášení je možné pomocí identity občana, například přes mobilní klíč eGovernmentu, eObčanku či NIA ID.

K Portálu živnostenského podnikání vytvořilo MPO také několik informačních videí, mezi která patří: ohlášení živnosti on-line, vyhledávání podnikatele on-line, průvodce on-line a adresář údajů on-line.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688