Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.10.2024 09:53:00

Zájmy technologických firem a celé ekonomiky mohou být odlišné - Víkendář (video)

Roger McNamee z Elevation Partners poukazuje na velkou váhu technologického sektoru na současné kapitalizaci celého amerického trhu. A tvrdí, že investoři by mohli být obezřetnější ohledně údajných přínosů, které by měly přinést mohutné investice do umělé inteligence (viz včerejší víkendář). Ve druhé části rozhovoru na CNBC se tomuto tématu věnoval detailněji a pak přešel k druhému, které podle něj bude formovat dění na trzích.

Expert se domnívá, že někteří lidé již začínají slevovat ze svých předchozích tvrzení týkajících se přínosů umělé inteligence a jejího dopadu na produktivitu. Společnosti, které do ní ve velkém investují, již také vidí, jaký vliv mají tyto investice na jejich výsledovku ve formě rychle se zvyšujících odpisů. Pokud se tak nemá rychle snižovat jejich ziskovost, měla by se včas ukázat hodnota, kterou by umělá inteligence měla přinášet.

„Pokaždé, když na trhu panuje býčí trh podobný tomu současnému, měli bychom si klást takové otázky,“ řekl McNamee ke svým úvahám. A zopakoval, že vývoj nemusí být nutně negativní, ale je podle něj dobré mít na paměti i rizika spojená s investicemi do nových technologií. Druhým tématem, které bude výrazně ovlivňovat dění na trzích, je pak podle investora politika. Tedy zejména blížící se prezidentské volby.

Výsledek voleb je podle experta binární. V tom smyslu, že současná vláda vytvořila prostředí, které akciím velmi prospívá a proti kandidátce zastupující tuto vládu stojí Donald Trump. Ten zase hovoří o tématech, jako jsou cla na všechno dovážené zboží, nebo vyhoštění milionů lidí, kteří nyní v USA žijí. V takovém scénáři by podle experta „ekonomika hodně trpěla“. K tomu dodal, že technologické firmy nyní podle něj „plýtvají penězi na oblasti, které neřeší reálné problémy Ameriky.“ Mezi ně řadí zdravotní péči, změny klimatu či systém vzdělávání.

Technologické firmy „si pravděpodobně říkají, že pokud volby vyhraje Harris, pravděpodobně bude pokračovat v antimonopolní politice, kterou sledoval Biden.“ I proto mohou technologické společnosti spíše podporovat Trumpa, „některé hodně viditelně, jiné méně.“ McNamee se ale domnívá, že jim jde hlavně o jejich ekonomické zájmy. A domnívají se, že „co škodí jim, škodí celé zemi.“ K tomu expert dodal, že on sám si myslí pravý opak.

McNamee se například domnívá, že „v Googlu je obrovská hodnota“. Ta by se ale jasně ukázala až ve chvíli, kdy by firma byla rozdělena. Takový krok by „skutečně prospěl celé ekonomice a byl by obrovskou příležitostí pro investory“.

Zdroj: CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688