Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  17.10.2024 09:18:27

Pohonné hmoty v Česku pokračují ve zdražování. Na dohled je však jejich zlevnění

Paliva v Česku druhý týden po sobě zdražují. Průměrná cena benzinu stoupla za posledních sedm dní o 34 haléřů na 35,65 koruny za litr. Nafta za stejnou dobu zdražila o 43 haléřů na průměrných 34,18 za litr. Ceny pohonných hmot se tak vrátily na úroveň, kde byly zhruba před měsícem.

V příštích sedmi dnech ale růst cen pohonných hmot zmírní, ba přejde do stagnace. Vzestup cen by tak měl činit maximálně deset haléřů na litr, jak v případě benzínu, tak nafty. Důvodem je výrazný pokles cen ropy Brent, více než osmiprocentní, k němuž došlo v posledních deseti dnech. Dopad tohoto poklesu do cen pohonných hmot bude zčásti tlumit pokračující oslabování koruny vůči dolaru, takže výsledkem celkově bude právě onen mírný růst. Který by pak v dalším týdnu měl přejit do poklesu cen u čerpacích stanic.

Ve prospěch dalšího poklesu cen ropy promlouvají i trvalejší, strukturální pohyby, jež signalizují nadcházející „věk elektřiny“, jak o něm ve své nové prognóze referuje Mezinárodní agentura pro energetiku. Obchodníci s ropou jsou svědky převisu nabídky nad poptávkou, kterou tlumí nejen technologické posuny vstříc elektrifikaci, například v případě rozmachu elektromobility v Číně, ale také samotný slabší výkon globální ekonomiky, kterou zásadně zpomaluje nedostatečný růst opět Číny, ale i potíže řady západních ekonomik v čele s Německem.

Američtí producenti ropy z břidličných písků přitom nyní chrlí více ropy než Blízký východ. Kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem by však na svém zasedání 1. prosince chtěli ukončit své stávající opatření v podobě škrtů v těžbě. Je ovšem otázkou, zda jim to situace na trhu dovolí. Tradiční těžaři by tím vytvořili další tlak na pokles cen ropy, kterou jsou schopni těžit při nižších nákladech než jejich američtí konkurenti, i tak však visí otazník nad tím, zda by tento jejich postup opravdu vedl k zamýšlenému, tedy k získání dostatečné části tržního podílu právě na úkor břidličných těžařů v USA.

Pro české motoristy z toho všeho plyne potěšující zpráva, že pokud nedojde ke geopolitické eskalaci, zejména mezi Íránem a Izraelem, ceny pohonných hmot by od první poloviny listopadu mohly opět nastoupit zřetelně sestupný trend.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688