plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  16.10.2024 11:23:42

Komunikaci mezi Plzní a Radčicemi budou od listopadu hlídat radary

Komunikaci mezi Plzní a Radčicemi budou od listopadu hlídat radary

2451014_Radcice_rychlost_1

Úsekové měření Radčice (fotografie: M. Pecuch)

Město Plzeň spustí v listopadu letošního roku další úsekové měření, a to na silnici vedoucí z Radčic do Plzně směrem ke Kalikovskému mlýnu, tedy v ulicích V Radčicích a Radčická. Radary budou v obou směrech hlídat na zhruba 700 metrů dlouhém úseku dodržování maximální povolené rychlosti 70 kilometrů za hodinu. Zařízení nechala nainstalovat Správa veřejného statku města Plzně na žádost Městského obvodu Plzeň-7 Radčice. Cílem je zvýšit bezpečnost dopravy i chodců na frekventovaném úseku.

„V Plzni fungují už čtyři úseková měření, díky kterým se dané oblasti podařilo zklidnit. Řidiči zpomalují a neohrožují chodce. Účelem úsekového měření tak není v žádném případě postihovat řidiče, ale přispět k bezpečnosti v dopravě na území města,“ řekl plzeňský primátor Roman Zarzycký.

Podle náměstka primátora pro oblast dopravy Aleše Tolara se jedná o problematický frekventovaný úsek, kde se ráno a odpoledne pohybuje velké množství studentů střední umělecké školy Zámeček, kteří úsekem procházejí na zastávky MHD. „Nechali jsme si zpracovat dopravní průzkum, který potvrdil nedodržování povolené rychlosti 70 kilometrů v hodině a také její časté vysoké překročení. Proto jsme rozhodli radary v místě zřídit. Měřit budou obousměrně, a to v úseku od odbočky k zoologické zahradě až na rovinu ke skalám pod Zámečkem,“ popsal náměstek.

2451014_Radcice_rychlost_2

Požadavek na zřízení úsekového měření zadal Městský obvod Plzeň-7 Radčice. Jeho starosta Rolando Arias uvedl, že opatření je odpovědí na dlouhodobý problém s neukázněnými řidiči, které rovná komunikace svádí k rychlé jízdě a ta bývá častou příčinou dopravních nehod. „Na této silnici se totiž kromě automobilů a chodců pohybuje také mnoho cyklistů a mnohdy zde dochází k nebezpečným situacím. Chtěl bych proto poděkovat městu Plzni, že nám vyhovělo. Jsem přesvědčen, že úsekové měření přispěje ke zklidnění dopravy,“ sdělil starosta Arias s tím, že před zahájením výstavby samotného úsekového měření byl na náklady obvodu v Radčicích instalován informační radar, který zůstane i nadále zachován.

Do konce října proběhne certifikace městského úsekového měření výrobcem, která je nutná k uvedení do provozu, radar by měl být spuštěný v listopadu 2024. Realizace vyšla na 1,344 milionu korun včetně DPH, za projektovou dokumentaci zaplatilo město 58 tisíc korun včetně DPH.

Úsekové měření v Plzni v současné době funguje ve čtyřech lokalitách, v Plaské ulici v Bolevci, ve Folmavské ulici na Borských polích, v ulici U Seřadiště v Koterově a v Dlážděné ulici v Radobyčicích. Slouží především jako prevence pro bezpečnější jízdu automobilů ve městě. Řidiče na měření upozorňují značky a úseky jsou na vozovce označené vodorovnými čarami. V případě překročení rychlosti, vozidlo zadokumentuje kamera. Zařízení spravuje Správa informačních technologií města Plzně. Data se automaticky přenášejí do přestupkového systému, kde je verifikuje městská policie a údaje předává Odboru správních činností Magistrátu města Plzně k dalšímu řešení. Úsekové měření je v provozu nepřetržitě kromě technických odstávek.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688