Hlučín (hlucin.cz)
Z regionů  |  16.10.2024 10:38:00

V Hlučíně a okolních obcích byl ukončen stav nebezpečí, částka na realizaci oprav je stanovena na 1,7 milionu korun včetně DPH

Do areálu Hlučínského jezera se návštěvníkům otevřou brány již tento čtvrtek, aktuální kvalita vody v něm ale neumožňuje koupání. Částečně přístupná je již část cyklostezky na levém břehu řeky Opavy a začaly opravy hřbitovní zdi, která se zřítila v polovině září v době povodně. Na základě aktuální situace byl na začátku týdne ukončen stav nebezpečí v Hlučíně a okolních obcích, skončila také pravidelná zasedání krizového štábu.


Cyklostezka na levém břehu řeky Opavy je přístupná po most přes řeku Opavu směrem na Jilešovice, další úsek je pro veřejnost uzavřen z důvodu probíhajících přípravných a stavebních prací spočívajících v opravě poškozené čelní hráze. „ Předpokládáme, že stavební práce budou na opravě cyklostezky a čelní hráze probíhat až do konce letošního roku. Veřejnost proto musí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu po otevřené části stezky, levobřežní hráz kolem řeky Opavy je na pár místech poškozená. Její opravy budou následovat spolu s opravami další části čelní hráze, harmonogram těchto stavebních prací, ale zatím nemáme k dispozici ,“ uvedl místostarosta města Václav Škvain.

Areál Hlučínského jezera bude pro veřejnost přístupný od čtvrtku 17. října, aktuálně v území probíhají sanační práce v budovách, obměna čeká písek na hřištích, který byl kontaminován, s omezením jsou přístupná také hřiště pro děti, kterými se prohnala velká voda. Kvalita vody v jezeře po povodni není dobrá, mikrobiologický a chemický rozbor prokázal několikanásobně překročené limity. Na základě zjištěných koncentrací je její kvalita na úrovni třetí třídy – jedná se o vodu znečištěnou, která není vhodná ke koupání. Další strategii úpravy kvality vody ve vodní nádrži po konzultacích s Ostravskou univerzitou, Státním zdravotním ústavem v Praze a s Povodím Odry projednají zástupci příspěvkové organizace Sport a kultura Hlučín s vedením radnice s tím, aby byla její kvalita pro koupání v příští sezóně co nejvyšší. „Důrazně upozorňujeme, že voda v jezeře není vhodná na koupání a otužilci si pro svůj koníček budou muset zatím vyhledat jinou lokalitu. Omezen je také vstup do míst, která jsou ohraničena páskou,“ doplnil ředitel SaKu Petr Staš.

Od úterý 15. října je v téměř celém rozsahu otevřený také hlučínský městský hřbitov. Omezení vstupu platí jen pro 12 hrobů, které byly poškozeny sesuvem hřbitovní zdi nebo se nacházejí v bezprostřední blízkosti sesuvu a hrozí zde nebezpečí úrazu a další uvolňování zeminy. Místo s poškozenými hroby a okolí sesuvu je oploceno, veřejnosti není přístupné. Rada města schválila opravu zřícené části stěny na městském hřbitově, která bude odstraněna a na jejím místě bude vybudována nová opěrná stěna se železobetonovým jádrem a se stejným vnějším vzhledem jako byl ten původní. K obnově bude přednostně použit materiál ze stávající stěny. Potřebný nový kámen bude vzhledem i rozměry odpovídat tomu stávajícímu. Způsob zdění, včetně spár zkopíruje původní zeď. Korunu nové stěny přikryje stříška z cihel, která bude vzhledem i způsobem zdění odpovídat původní zděné stříšce. „Preventivně na základě doporučení necháme odstranit stromy a keře v blízkosti stěny, jejichž kořeny by jí mohly výhledově prorůstat. Do tří let necháme provést zesílení všech částí, které mají funkci opěrné stěny, a to v místech s výškou nad jeden metr,“ dodala starostka města Petra Tesková. Částka na realizaci oprav je stanovena na 1,7 milionu korun včetně DPH. Půl milionem korun na ni přispěl v rámci rychlé povodňové pomoci Moravskoslezský kraj. Práce na opravě byly zahájeny 15. října 2024.

Městský hřbitov.jpg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688