Research (STEM/MARK)
Výsledky  |  15.10.2024 12:49:35

Hluk, nepořádek a dražší nájmy. Polovina Pražanů by Airbnb omezila

ubytování, Airbnb ilustrační

Na dovolenou se nejezdí jen do hotelů, téměř polovina Čechů má zkušenost s krátkodobými pronájmy. Co na to ale Češi jako sousedé, když se takový host ubytuje u nich v domě, nebo na doslech od jejich oken? Omezili by proto tyto krátkodobé pronájmy? A jakým způsobem? To vše zjistila výzkumná agentura STEM/MARK na reprezentativním vzorku české dospělé populace.

Kteří Češi využívají krátkodobých pronájmů a jakých?

S krátkodobými pronájmy má zkušenost téměř polovina Čechů. Zkušenost roste se vzděláním, kdy u vysokoškolsky vzdělaných to je 6 z 10, zatímco u lidí bez maturity 3 z 10. Mezi Čechy ve věku 18-44 let vyzkoušela krátkodobý pronájem polovina a ve věku 45 a více let pak dvě pětiny lidí.

V Česku si lidé, kteří mají zkušenost s krátkodobým pronájmem, nejčastěji pronajímají chalupy a chaty, pro cesty do zahraničí vedou byty. Byt si pronajímají častěji lidé ve věku 18-44 let, rodinný dům či vilu zase mladí lidé ve věku 18-29 let.

Nejvíce si Češi, kteří si pronajali krátkodobě nějaký objekt (n=227), objednávají pronájem přes Booking.com (51 %) nebo přímo u majitele ubytování (49 %). Booking.com využívají častěji mladší lidé do 44 let. Lidé nad 45 let téměř nepoužívají Airbnb.com. Booking.com
i Airbnb.com využili také častěji vysokoškolsky vzdělaní a méně často lidé bez maturity. Přímo
u majitele ubytování objednali častěji lidé starší 60 let.

Češi nejsou vůči krátkodobým pronájmům výrazně vyhrazeni

Při obecném hodnocení fenoménu krátkodobých pronájmů uvádí čtvrtina Čechů, že převažují negativní dopady, necelá pětina soudí, že převažují naopak pozitivní dopady a třetina považuje pozitivní a negativní dopady za vyrovnané. Čtvrtina Čechů dopady nedokáže zhodnotit. Nejlépe hodnotí krátkodobé pronájmy lidé ze středně velkých měst (20 000 až 99 999 obyvatel), kde jen každý desátý obyvatel uvádí, že negativní dopady převažují. Naopak nejhůře jsou krátkodobé pronájmy vnímány lidmi z velkoměst, kde třetina obyvatel považuje dopady jejich provozování za převážně negativní.

Graf 1: Převažují u krátkodobých pronájmů soukromých bytů/pokojů/domů podle Vás pozitivní nebo negativní dopady?


Omezit či neomezit?

Pro omezení krátkodobých pronájmů se vyslovilo 27 % Čechů, 36 % Čechů, tedy větší část, však uvedla, že omezení potřeba není a ostatní nemají v této věci vyhraněný názor. Úplně jiná je ale situace v hlavním městě, kde po omezení krátkodobých pronájmů volá více než polovina Pražanů.

„Větší procento Pražanů, kteří chtějí omezovat krátkodobé ubytování, vychází zejména z častější osobní negativní zkušenosti, kterou má 3 z 10 Pražanů oproti 9 % z celé populace. Pražané jsou ale zároveň často uživatelé těchto krátkodobých pronájmů, hlavně v zahraničí, a nejspíš proto není jejich hodnocení krátkodobých dopadů tak negativní,“ vysvětluje Dalibor Stehno z agentury STEM/MARK.

Češi, kteří by chtěli krátkodobé pronájmy omezit, nejčastěji doporučují stanovit maximálního počet dní pronájmu za rok a omezit počet nájemníků na metr čtvereční. „Tato omezení souvisejí mimo jiné s frekvencí a hlasitostí hluku, který byl nejčastěji uváděnou podobou osobní negativní zkušenosti s krátkodobým pronájmem,“ vysvětluje Dalibor Stehno z agentury STEM/MARK. Plošné zákazy a jiná omezení nebyla mezi doporučeními zdaleka tak častou variantou. Čechům s osobní negativní zkušeností s krátkodobým bydlením nejvíce vadil hluk, nepořádek, zhoršená dostupnost bydlení, bezohlednost k místním a cizí lidé v domě.

Graf 2: Jak se díváte na případné omezení krátkodobých pronájmů soukromých bytů/pokojů/domů v ČR?


Graf 3: Jak by podle Vás mělo případné omezení krátkodobých pronájmů soukromých bytů/pokojů/domů v ČR vypadat?

 

Graf 4: S jakými negativy krátkodobých pronájmů jste se setkal/a vy osobně?

 

Výzkumu agentury STEM/MARK uskutečněného prostřednictvím online dotazování na Českém národním panelu se zúčastnilo 507 osob reprezentující dospělou českou populaci proporčně podle pohlaví, věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, kraje a velikosti obce bydliště. Šetření probíhalo v termínu od 26. září do 1. října 2024.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688