olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  14.10.2024 13:55:00

Američtí hasiči byli s výcvikem v českých podmínkách spokojeni

Američtí hasiči byli s výcvikem v českých podmínkách spokojeni

Počátkem října vyrazili z Olomouce domů do Owensboro zpět američtí hasiči. Záchranáři z partnerského města pobývali na Moravě týden.

Nejdříve je čekala cesta vlakem do Prahy, poté let z Prahy do Nashvillu s přestupem v New Yorku. „Cestování vlakem si v Česku zvolili kolegové sami, jelikož u nich ve městě Owensboro se vlaková stanice a dráha přestala používat pro přepravu osob v roce 1958, z důvodu nevyužívání a s tím spojené finanční ztráty. Svézt se vlakem byl pro ně velký zážitek,“ vysvětlil na kontor svých kolegů Pavel Zbořil, český hasič, který se před více než deseti lety oženil s americkou manželkou Katherine.

Cestování mezi městy Olomouc a Owensboro jim zabralo dvacet čtyři hodin. „Vzdálenost mezi zeměmi je největší překážkou v navázání častější spolupráce, výměny zkušeností a dovedností, proto se budeme snažit najít i online platformu, jak se vzájemně obohacovat. Ani vzdálenost však není překážkou pro hasiče po celém světě, kteří tvoří jednu velkou rodinu a nezáleží na místě a času,“ zhodnotil dobré vztahy mezi hasiči ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Během jednoho týdne měli Američané možnost zažít vše, co k hasičům patří. Začali zábavným požárním sportem, který si měli možnost sami vyzkoušet, ale také zjistili, jak se z dětí potažmo mládeže vychovává budoucí generace profesionálních a dobrovolných hasičů, a to jejich zapojením do dění okolo práce sborů dobrovolných hasičů a soutěžemi v požárním sportu, ve kterých soutěží už děti od šesti let.

Účastnili se také bohoslužby v dómu sv. Václava, protože většina z nich je věřících. Dále si hasiči z Kentucky vyzkoušeli různé druhy hašení, záchranné práce ve výškách, ale i vyprošťování z havarovaných vozidel za pomoci hydraulických vyprošťovacích nástrojů. Na závěr výcviku měli možnost zhlédnout prezentaci oděvní firmy Deva F-M, která vyrábí hasičské vybavení se sloganem Chránit ty, kteří chrání nás.

„Byli jsme opravdu mile překvapeni, jak moc se na ochranu zdraví českých hasičů dbá. Také si uvědomujeme, jak velké nebezpečí pro hasiče představuje rakovina plic způsobená nebezpečnými zplodinami při hoření, ale v amerických podmínkách, co se týče vybavení hasičů a s tím spojenou ochranou zdraví při práci hasičů nejsme zdaleka na tak vysoké úrovni,“ komentoval vybavení Robbie Greif, americký hasič, který vyučuje mimo jiné i hašení ve flashover kontejneru v hasičské škole The Fire Academy of Kentucky.

Američané byli pozváni také na zahájení podzimní Flory Olomouc, kde měli možnost obdivovat zemědělské výpěstky českých a moravských farmářů, ale také jiné květinové dekorace a měli možnost shlédnout vystoupení cimbálového orchestru, který dělal celou výstavu o to více autentickou. Vzhledem k tomu, že mnoho z hasičů si také některé zemědělské plodiny pěstují sami, moc se jim závěrečný večer líbil.

I přes počáteční nejistotu zda se výcvik, který byl plánovaný půl roku předem, podaří uskutečnit kvůli nečekanému příchodu povodní, se vše uskutečnilo skoro podle plánu.

„Dalším krokem bude domluvit se na návštěvě olomouckých zástupců ve městě Owensboro v Kentucky. Chtěli bychom postupovat stejně, tedy první návštěva by spočívala v ukázce vybavení a práce hasičů v amerických podmínkách a druhá cesta už by byla realizovaná za účasti profesionálních a dobrovolných hasičů města Olomouce za účelem praktického výcviku,“ nastínil budoucnost výměnného programu mezi městy Owensboro a Olomouc Jan Langr, vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu.

Fotografie:

| Poslední úprava: 14. října 2024 (po)

A.I.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688