Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  14.10.2024 16:11:54

Společnost PayPal umožňuje firemní transakce v kryptoměnách

Ilustrační obrázek | zdroj: CoinBank https://coinbank.cz/portal-o-kryptomenach

Globální platební gigant PayPal, u jehož založení stál dnes již jeden z nejbohatších lidí na světě, Elon Musk, oznámil, že spouští novou službu pro své firemní zákazníky. Nově jim umožní nakupovat, držet a prodávat kryptoměny přímo z jejich účtů. Touto novou funkcionalitou vyslyšela společnost PayPal volání svých institucionálních klientů, kteří chtěli mít stejné možnosti jako běžní uživatelé. Těm, společnost PayPal, umožnila nakupovat, držet a prodávat kryptoměny přímo z rozhraní svých účtů PayPal a Venmo již v roce 2020.

Více funkcionalit pro kryptoměny

Tato snaha představuje významnou hru v rozšiřování funkčnosti digitálních aktiv pro podniky. Přichází v době, kdy kryptoměny získaly širší přijetí na trhu poté, co americká Komise pro cenné papíry a burzy v lednu schválila bitcoinové burzovně obchodované fondy. Jose Fernandez da Ponte, senior viceprezident pro blockchain, kryptoměny a digitální měny ve společnosti PayPal, v oznámení k této novince uvedl:

 „Majitelé firem stále častěji vyjadřují touhu po stejných možnostech kryptoměn, jaké mají k dispozici spotřebitelé. Jsme nadšeni, že můžeme tuto poptávku uspokojit a nabídnout jim tuto novou nabídku, která jim umožní bezproblémové zapojení digitálních měn.“

Zároveň společnost také uvedla, že nová funkce umožní institucionálním klientům převádět kryptoměny ze svých podnikatelských účtů on-chain do peněženek třetích stran.

 „Majitelé firemních účtů PayPal mohou nyní posílat a přijímat podporované kryptoměnové tokeny na externí blockchainové adresy a z nich.“

Ačkoliv se jedná o nadnárodní společnost, nová funkce bude dostupná zatím jen pro americký trh. I když ani tam tomu nebude na celém území. Výjimkou bude stát New York, který již dříve užívání kryptoměn na svém území omezil.

Společnost PayPal průběžně podniká významné kroky ke zvýšení využití kryptoměn a zapojení institucionálních klientů bylo dalším milníkem. Společnost se na tento významný krok připravovala dlouho dopředu, když v průběhu loňského roku (srpen 2023) oznámila spuštění stablecoinu denominovaného v amerických dolarech, PayPal USD (PYUSD).

Stablecoin PayPal USD

Tento stablecoin je vydáván společností Paxos Trust Company a má být plně krytý rezervami, což znamená, že každý vydaný PYUSD by měl být kryt 1:1 americkým dolarem nebo ekvivalentními vysoce likvidními aktivy (např. americké státní dluhopisy). Pro klienty přináší takový stablecoin několik výhod. Je to např.:

1. Stabilita hodnoty – kdy stablecoin PYUSD udržuje díky své provázanosti s americkým dolarem pevnou hodnotu. To poskytuje větší jistotu při transakcích.

2. Integrace do PayPal ekosystému – vlastní stablecoin umožňuje uživatelům využívat k běžným transakcím, odesílání peněz, nakupování nebo k převodům na jiné kryptoměny v rámci PayPal aplikace, a to s minimálními, nebo žádnými poplatky.

3. Podpora transakcí na blockchainu – PYUSD je postaven na technologii „Ethereum (ERC-20)“, což znamená, že ho lze používat v širším blockchainovém ekosystému a přesouvat mimo PayPal platformu do kryptoměnových peněženek nebo na burzy, které Ethereum a ERC-20 tokeny podporují. Je i v nabídce některých kryptoburz.

4. Transparentnost a regulace – PYUSD je pod dohledem amerických regulačních orgánů a jeho rezervy jsou pravidelně kontrolovány, což posiluje důvěru v jeho krytí a stabilitu.

Platby kryptoměnami u obchodníků

Uživatelé PayPalu mohou platit kryptoměnami od srpna 2021. Společnost PayPal v tomto období spustila v USA funkci nazvanou „Checkout with Crypto“, která uživatelům umožňuje platit kryptoměnami u obchodníků, kteří přijímají PayPal. Tento krok navazoval na širší podporu kryptoměn, kterou PayPal představil v roce 2020, kdy uživatelé mohli začít kryptoměny nakupovat, prodávat a držet v rámci své PayPal peněženky.

Při použití funkce „Checkout with Crypto“ PayPal automaticky převede kryptoměny, které má uživatel v peněžence, na běžnou měnu (např. USD, EUR), čímž zprostředkuje platbu obchodníkovi bez potřeby, aby obchodník kryptoměny přímo přijímal.

Podporované měny

PayPal podporuje několik hlavních kryptoměn, které lze nakupovat, prodávat, držet a v některých regionech i používat pro platby. K říjnu 2024 zahrnují tyto kryptoměny:

1. Bitcoin (BTC)

2. Ethereum (ETH)

3. Bitcoin Cash (BCH)

4. a Litecoin (LTC)

Tyto kryptoměny byly původně představeny, když PayPal začal nabízet kryptoslužby v roce 2020. V některých případech může být nabídka rozšířena, ale tyto čtyři zůstávají základem platformy. Uživatelé mohou kryptoměny držet ve své PayPal peněžence. Zároveň klienti mohou od dubna 2024 převádět své peníze přátelům či rodině do zahraničí bez transakčních poplatků. Podmínkou však je využití platformy Xoom a stablecoinu PYUSD.

Migrace na jinou platformu

Posledním krokem před zapojením institucionálních klientů byla migrace z platformy Ethereum pro PYUSD na blockchainovou platformu Solany. Společnost PayPal oznámila, že tím chce poskytnout svým uživatelům možnost volby z více blockchainů umožňujících větší flexibilitu a kontrolu. Ve skutečnosti nabídka žetonu PayPal PYUSD na blockchainu Solana překonala nabídku žetonu na blockchainu Ethereum.

Informace obsažené v tomto článku neslouží jako investiční rady. Jsou jen pro informační účely.

 


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Út 10:31  Zájem o bitcoin v Česku neklesá i přes klesající cenu Martin Stránský (WBTCB)
02.10.2024  Visa spouští platformu pro správu tokenizovaných aktiv Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
25.09.2024  Přinášíme Vám novou verzi naší mobilní aplikace Martin Stránský (WBTCB)
24.09.2024  Největší slabiny kryptoměn, které brání většímu růstu Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.09.2024  Mají kryptoměny budoucnost? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688