Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  14.10.2024 14:22:00

42. Týden v EU (14. – 21. října 2024)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropská rada


Zasedání Evropské rady ve dnech 17. a 18. října v Bruselu

Ve dnech 17. a 18. října se bude konat řádné zasedání Evropské rady v Bruselu, kterému předchází summit EU a Rady pro spolupráci v Zálivu (GCC) konající se 16. října. Cílem summitu je prohloubení vzájemných vztahů a posílení spolupráce. Co se týče samotného jednání Evropské rady, vedoucí představitelé členských států EU povedou diskusi o důležitých tématech, a to zejména o podpoře Ukrajiny, eskalaci situace na Blízkém východě, posílení konkurenceschopnosti a řešeních migrace. Kromě toho se lídři EU budou také věnovat situaci v Moldavsku, Gruzii, Súdánu, Venezuele, Konferencích smluvních stran úmluv (COP29 a COP16), hybridním hrozbám a boji proti všem formám diskriminace.. Na okraj zasedáni Evropské rady, se nakonec eurosummit konat nebude. Delegaci ČR povede předseda vlády P. Fiala.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Rada EU


Rada pro životní prostředí dne 14. října v Lucemburku

Na programu Rady pro životní prostředí (ENVI) je schválení závěrů na COP 29 a COP 16, diskuse k přípravě 5. zasedání mezivládního vyjednávacího výboru za účelem vytvoření mezinárodního právně závazného nástroje pro boj proti znečištění plasty (INC-5) a implementace Chemické strategie pro udržitelnost. Dále bude představena zpráva o 69. setkání Mezinárodní velrybářské komise. Tématem oběda mají být klimatické a environmentální aspekty Draghiho zprávy. Delegaci ČR povede ministr životního prostředí P. Hladík.

Rada pro zahraniční věci dne 14. října v Lucemburku

Zasedání Rady pro zahraniční věci (FAC) se jako obvykle zaměří na ruskou agresi proti Ukrajině a situaci na Blízkém východě. Prvního zmíněného bodu se zúčastní videokonferenčně nový ukrajinský ministr zahraničních věcí. Bod k Blízkému východu bude reflektovat zhoršující se situaci v regionu, včetně Libanonu a role Íránu. V rámci Aktuálních otázek se očekává diskuze ke Gruzii a Moldavsku ve světle nadcházejících voleb, respektive referenda, dále k Africkému rohu a situaci ve Venezuele. V plánu je také neformální diskuze ministrů s ministrem zahraničí Spojeného království. Delegaci ČR na jednání povede ministr zahraničí J. Lipavský.

Rada pro dopravu, telekomunikace a energetiku (část energetika) dne 15. října v Lucemburku

Na programu jednání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku (TTE) v části energetika figuruje výměna názorů k doporučením z Draghiho zprávy v oblasti energetiky a konkurenceschopnosti. Dalším bodem jednání budou rozdíly ve velkoobchodních cenách elektřiny. Jednání bude pokračovat informacemi Komise o připravenosti energetického sektoru na zimu, na zasedání také vystoupí ukrajinský ministr pro energetiku k aktuální energetické situaci na Ukrajině. Diskutována bude taktéž Zpráva o stavu Energetické unie, a to zejména v souvislosti s dalšími kroky k plnění plánu REPowerEU. V rámci bodů Různé budou mj. shrnuty závěry z konference o geotermální energii dne 20. září v Budapešti a Komise bude informovat o provádění právních předpisů z balíčku Fit for 55. ČR podá informaci o Evropském jaderném fóru, které se uskutečnilo ve dnech 30. září až 1. října v Praze. Na okraj zasedání proběhne také tradiční setkání Jaderné aliance. Vedoucí delegace ČR bude stálá představitelka ČR ve výboru Coreper I L. Šestáková.

Rada pro obecné záležitosti dne 15. října v Lucemburku

Na říjnovém zasedání Rady pro obecné záležitosti (GAC) se ministři zaměří na přípravu jednání říjnové Evropské rady. V rámci evropského semestru budou ministrům k potvrzení předloženy návrhy doporučení pro jednotlivé země, které budou následně předány ke schválení lídrům na ER. Komise bude informovat o aktuálním stavu vyjednávání se Švýcarskem o balíčku dohod. Ministři dále schválí společnou deklaraci k podpoře židovského života a boji proti antisemitismu. V rámci bodu různé byla na žádost EK zařazena na agendu informace o aktuálním stavu vztahů mezi EU a Spojeným královstvím a také reflexe průběhu voleb do Evropského parlamentu. Na okraj zasedání Rady hodlá předsednictví dne 15. října v Lucemburku uspořádat mezivládní konferenci (IGC) s Albánií. Na Radě GAC i IGC bude zastupovat ČR ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák.

Neformální Rada pro zahraniční věci (obchod) ve dnech 17.–18. října v Budapešti

Na programu neformálního zasedání neformální Rady pro zahraniční věci (FAC) část obchod jsou dva řádné jednací body a jeden obědový. První řádný bod je zaměřen na obchodní vztahy EU-ASEAN, druhý na obchodní vztahy EU-Čína. Během pracovního oběda se ministři budou věnovat tématu budoucnosti investiční politiky EU. Delegaci ČR povede vrchní ředitel sekce D. Müller.

Rada pro zemědělství a rybolov ve dnech 21.–22. října v Lucemburku

Rada pro zemědělství a rybolov (AGRIFISH) projedná legislativní návrh stanovující rybolovná práva pro Baltské moře pro rok 2025 s cílem dosažení politické dohody. Dalším bodem bude výměna názorů k přípravě pozice EU na každoroční zasedání Mezinárodní komise pro ochranu tuňáků v Atlantiku (11.–18. 11. na Kypru). Předsednictví bude informovat o výzvách, kterým čelí potravinový řetězec v EU s následnou diskuzí mezi členskými státy. Na programu je rovněž diskuze k zemědělským otázkám souvisejícím s obchodem s úvodní prezentací Komise a schválení závěrů ke Společné zemědělské politice po roce 2027. Delegaci ČR povede náměstek ministra zemědělství M. Skřivánek.

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Coreper


Coreper I dne 16. října

  • Směrnice, kterou se mění směrnice Rady o kombinované dopravě (vodítka pro další práci)
  • Zasedání Rady AGRIFISH ve dnech 21.–22. 10. (příprava)
  • Nařízení, kterým se mění nařízení 2023/1115 (nařízení o odlesňování), pokud jde o ustanovení týkající se data jeho uplatňování (mandát pro vyjednávání s Evropským parlamentem a analýza konečného kompromisního znění s cílem dosáhnout dohody)
  • Žádost Komise o posudek Soudního dvora Evropské unie k Dohodě o letecké dopravě se Sultanátem Omán (informace Komise)

Coreper II dne 14. října

  • Summit EU–Rady pro spolupráci v Zálivu dne 16. října (výměna názorů)

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022) Evropský parlament


V týdnu od 14.–18. 10. zasednou ke schůzím parlamentní výbory EP. Frakce projednají nadcházející plenární zasedání, které se uskuteční ve Štrasburku v týdnu od 21. 10.

Výběr bodů z agendy jednání výborů EP:

  • INTA (14. 10.) – hlasování o navrhovaném balíčku komplexní finanční pomoci pro Ukrajinu. Výměna názorů ohledně makrofinanční pomoci Egyptu, Jordánsku.
  • DEVE (14. 10.) – rozprava o humanitární situaci v Súdánu. Výměna názorů o humanitární situaci v Libanonu. Diskuze s EK k aktuálnímu stavu strategie Global Gateway.
  • AFET (14. 10.) - projednání návrhu zprávy o provádění Společné zahraniční a bezpečnostní politiky v roce 2024.
  • TRAN (14. 10.) – představení priorit HU PRES.
  • AFET a DEVE (17. 10.) – hlasování o užším výběrů tří finalistů na udělení Sacharovovy ceny za svobodu myšlení za rok 2024.

AGRI (14. 10.) – veřejné slyšení ke strategickému dialogu o budoucnosti zemědělství EU

3. Týden v EU (17. - 24. ledna 2022)Evropská komise


Kolegium Komise v tomto týdnu nezasedá.

5. Týden v EU (31. ledna – 7. února 2022) Evropské výbory PČR


Evropské výbory PČR v tomto týdnu nezasedají.

Výbor pro EU na vládní úrovni


348. jednání VV-EU dne 16. října 2024

I/ KE SCHVÁLENÍ

  1. Mandát na summit EU – Rada pro spolupráci v Zálivu dne 16. října a na zasedání Evropské rady a eurosummitu ve dnech 17. a 18. října 2024 v Bruselu

II/ různé

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

18.10.202142. Týden v EU (18. - 25. října 2021) Vlada.cz (Vláda)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688