Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  13.10.2024 22:57:06

Ropa zůstává volatilní: Geopolitické napětí a hurikány ovlivňují globální trhy

V nadcházejícím týdnu budou finanční trhy upírat pozornost na výsledky hospodaření firem a údaje o maloobchodních tržbách v USA, které mohou naznačit, jaká je aktuální síla americké ekonomiky a co to znamená pro budoucí rozhodování Federálního rezervního systému ohledně úrokových sazeb. Očekává se, že Evropská centrální banka (ECB) přistoupí k dalšímu snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu, zatímco Čína odhalí údaje o svém ekonomickém růstu ve třetím čtvrtletí. Mezitím zůstávají ceny ropy volatilní kvůli geopolitickému napětí a narušené poptávce. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Zisky za 3. čtvrtletí

Výsledková sezóna odstartovala v pátek, kdy akcie bank JPMorgan a Wells Fargo výrazně vzrostly po překonání odhadů ziskovosti. Tento týden zveřejní své výsledky další významné banky, jako jsou Bank of America a Citigroup v úterý, zatímco Netflix, jeden z klíčových ukazatelů spotřebitelského chování, bude reportovat ve čtvrtek po uzavření trhu.

Investoři se zaměří zejména na výsledky Netflixu, aby zjistili, jakým tempem přibývají nebo ubývají zákazníci. Tento údaj může poskytnout důležité vodítko o stavu spotřebitelských výdajů v USA. Firmy budou muset překonat očekávání, aby udržely vysoké ocenění na akciovém trhu, který se momentálně pohybuje nad historickým průměrem.

Analytici také předpokládají, že zisky velkých společností zůstanou solidní a že ekonomika získá nový impuls díky nižším úrokovým sazbám, což by mělo pozitivně ovlivnit spotřebitelské a podnikatelské úvěry.

Údaje ze Spojených států a prohlášení Fedu

Ve čtvrtek budou trhy sledovat nové údaje o maloobchodních tržbách, které by mohly poskytnout důkazy o odolnosti americké ekonomiky. Silnější než očekávané údaje z trhu práce již přiměly investory přehodnotit, jak hluboko bude muset Fed snížit sazby, a silný růst maloobchodních tržeb by mohl tento názor dále upevnit.

V průběhu týdne budou mít investoři také možnost vyslechnout si prohlášení několika členů Fedu, včetně guvernéra Christophera Wallera a prezidentů regionálních poboček Fedu v Minneapolis a San Franciscu.


Evropská centrální banka pravděpodobně ve čtvrtek sníží úrokové sazby o čtvrt procentního bodu, aby podpořila ekonomiku v eurozóně, která čelí zpomalování růstu a snižujícím se inflačním tlakům. Někteří analytici Deutsche Bank očekávají, že toto snížení sazeb by mohlo odstartovat rychlejší cyklus uvolňování měnové politiky. ECB však pravděpodobně zůstane opatrná a bude reagovat na makroekonomická data postupně.


Pátek přinese zveřejnění čínského HDP za třetí čtvrtletí, což bude klíčový ukazatel pro druhou největší ekonomiku světa. Navzdory slabému druhému čtvrtletí politici věří, že Čína splní svůj roční cíl růstu kolem 5 %. Stimulační opatření oznámená Pekingem již posílila pevninské akcie, ačkoli další ekonomické údaje – jako obchodní bilance, ceny nemovitostí a maloobchodní tržby – budou hrát roli v tom, jakým směrem se ekonomika vydá.


Ceny ropy v pátek poklesly, ale za celý týden si připsaly zisky přes 1 %, když investoři sledovali možné narušení dodávek z Blízkého východu a dopady hurikánu Milton na Floridě, která je třetím největším spotřebitelem benzínu v USA.

Geopolitické napětí mezi Izraelem a Íránem zůstává důležitým faktorem ovlivňujícím ceny ropy. Izrael zvažuje odvetu za raketový útok z Íránu, což by mohlo ohrozit íránská ropná zařízení a dále zvýšit volatilitu na trhu s ropou.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688