Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.10.2024 14:40:22

BlackRock poodkryla podíly v domácích bankách. Pražská burza za zahraničím v týdnu výkonnostně zaostala


Geopolitické napětí na Blízkém východě v týdnu zásadně neeskalovalo. U většiny investorů to evidentně přineslo snížení averze k riziku, resp. na zahraničních trzích docházelo k umazávání ztrát z předchozího týdne. V zámoří se dle indexu S&P 500 (i DJIA) akcie dostaly dokonce na nová historická maxima, v týdnu posílily o 1,1 %. V Evropě obdobně přidal německý DAX, prestižní evropské akcie jako celek pak dle EUROSTOXX 50 posílily o necelé procento. Pražská burza se oproti tomu druhý týden v řadě předváděla s méně výraznými pohyby. Index PX v týdnu osciloval okolo předchozích hodnot, nakonec posílil o 0,14 %.

Dvě emiseindexu přitom předvedly výraznější cenové změny. Distanční valná hromada společnosti COLT vlastně dle očekávání posvětila navrhované body. Titul z obav o další ředění emise, potažmo nabídku nových akcií se začal více potápět až po oficiálním oznámení výsledků zmiňovaného rozhodování akcionářů. Titul se tak ocitl již na půlročních minimech. Oproti tomu se na sever vydaly akcie PHILIP MORRIS, kde nakonec přeci jen převládly nákupní příkazy po v předchozím týdnu oznámeném nečekaně výrazném nárůstu hospodaření tabákové firmy. Titul se ocitl naopak na půlročních maximech, resp. nejvýše od letošní dividendy.

Vítězem týdne však lze vyhlásit mimo index stojící akcie GEN DIGITAL, které na domovském trhu Nasdaq pokračují v růstové vlně. Dále tak zde posunuly svá více než 2,5letá maxima. Firma oznámila, že výsledky za 3Q zveřejní 30. října.


Pražskou burzu každopádně v zelených číslech svou vahou nejvíce podpořily akcie rakouské ERSTE. A pokud by pražská burza neuzavírala oproti Vídni zhruba o hodinu dříve, mohly ještě výrazněji. V závěru totiž na svém domovském trhu předvedly další posun na 49,58 EUR. Tedy v přepočtu na cca 1 258 . Titul se zkrátka navrací ke svým letošním maximům z úvodu září u 50 EUR, kde tak lze spatřovat technické rezistence. Banka přehled o odkupu vlastních akcií za tento týden zatím nezveřejnila. Údaje za ten předchozí potvrdily nový „trend“ započatý v druhé polovině září. A to nekonzistentnost v odkupu. I přes třeba obdobné ceny akcií, ERSTE někdy denně utratí za vlastní akcie miliony EUR, jindy třeba i sotva 50 tis. EUR.

Domácí trh podpořily i ostatní bankovní tituly, navzdory oznámení ČNB o zvýšení povinných minimálních rezerv. Banky zkrátka od příštího roku budou muset u ČNB držet 4 % rezerv místo současných 2 %. Vzhledem k tomu, že je již dříve ČNB bankám přestala úročit, daný krok vyvolá další tlak na jejich ziskovost.

K domácím bankovním titulům každopádně stojí za zmínku report světově největší investiční skupiny světa BlackRock. Ta vzhledem k převzetí konkurenční investiční skupiny Global Infrastructure Management reportovala aktuální podíly v KB a MONETA. V posledně zmiňované zůstává nadále výrazně angažována, k úvodu října držela celkem 2,85 %. Tedy oproti poslednímu hlášení z června nepatrně více. Informačně výraznější novinkou je aktuální 1,88 % podíl v KB. BlackRock totiž o svém podílu v bance reportovala naposledy 5 lety. V roce 2019 vlastně dále investici snižovala z dřívějších i více než 3 %. Naposledy pak zkrátka informovala v červenci o podílu 2,19 %. V mezičase tedy bylo jasné, že nadále musí ovládat mezi 1 a 3 procenty. Jak tedy patrno, podíl v mezičase snížila.

Překvapením bylo v týdnu oznámení společnosti KOFOLA vyplatit „rychle“ zálohu na dividendu ve výši 7,50 Kč. Nečekaný krok, ke kterému se představenstvo odhodlalo jinak jen jednou, a to nedlouho po vstupu titulu na trh v roce 2016. V minulosti byla přitom mnohdy dividenda naopak spíše „oddalována“. Co stojí za takovým nekonzistentním krokem, nebylo zveřejněno. Zvláště je překvapivé i v kontextu zasažení firmy povodněmi. Spekulovat lze, zda třeba nesouvisí spotřebou financování nedávných přesunů u majoritního akcionáře, resp. přesunů podílu. Titul si každopádně prošel rozhodným dnem pro nárok jen s nevýrazným kurzovým poklesem.

Zpět ke svým zářijovým minimům se začal vracet hlavní domácí titul ČEZ. Zveřejněno bylo, že francouzská EDF podala stížnost Evropské komisi v souvislosti s jejím neúspěchem o dostavbu domácích jaderných zdrojů. Ceny elektřiny jinak v týdnu zásadnější změny nepředvedly. Sama firma v návaznosti na letošní vývoj cen elektřiny dále směrem níže upraví pro odběratele některé ceníky od počátku roku. Druhý energetický titul PHOTON ENERGY se opět pokoušel odrážet o dříve opakovaně v reportech zmiňované technické hranice 36 Kč. Každopádně u titulu novou nervozitu přinášely domácí zprávy o dalším zásahu do podpory fotovoltaik, potažmo zdanění firem. Jak známo PHOTON ENERGY právě v ČR prodává produkci za nejvyšší částky ze všech svých trhů, v návaznosti na jejich spuštění do konce roku 2010. Z indexu PX každopádně titul zůstává letos s náskokem nejztrátovější. Tedy obdobně jako loni. Největším propadákem jsou nicméně, obdobně také jako loni, akcie PILULKA. U nich k rozhřešení ohledně ceny opcí stále nedošlo.


Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688