Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  13.10.2024 13:46:07, aktualizováno 14:04:46

Sledujte živě: SpaceX testuje svou gigantickou „Hvězdnou loď“. Startovní okno se otevírá od 14 hodin

V testovací oblasti Boca Chica poblíž hraniceMexikem připravuje SpaceX v pořadí pátý testovací let plně integrované lodi Starship. Tedy své 50 metrů vysoké z nerezové oceli vyrobené „Hvězdné lodi“, kdy je k jejímu vynesení do vesmíru použito nosné rakety Super Heavy. Výška celého kolosu o průměru 9 metrů tak dosahuje zhruba 121 metrů. Dle aktuálních zpráv počasí v místě startu přeje. Poslední sdělení firmy indikativně hovoří o startu v 14:25 hod. našeho času. Přímý přenos na sítí X by SpaceX měla zahájit asi 30 minut před startem, přinášíme jej níže.

Stejně jako v případě všech vývojových testů je harmonogram dynamický může se tedy měnit.

Předchozí 4. testovací let měl obrovský úspěch. Po zcela úspěšném výstupu následovalo vůbec první měkké přistání nosné rakety v Mexickém zálivu a Starship zvládl brilantní návrat do atmosféry, načež následoval vlastní přistávací zážeh a šplouchnutí do Indického oceánu (více zde).

Pátý letový test Starship bude mít za cíl učinit další krok k plné a rychlé opakované použitelnosti. Hlavním cílem bude pokusit se o vůbec první návrat na místo startu. Tedy zachycení nosné rakety Super Heavy tzv. Mechazillou. Starship by se pak po obletu Země měla vrátit do atmosféry a pokusit se o přistávací zážeh, jehož cílem bude dopad lodi na cíl v Indickém oceánu. Každopádně Starship poletí po podobné trajektorii jako při předchozím letovém testu.

Jak uvedla SpaceX, před tímto letovým testem byly provedeny rozsáhlé modernizace hardwaru a softwaru v raketách Super Heavy, Starship a v infrastruktuře startovací a záchytné věže na základně Starbase. Inženýři společnosti SpaceX strávili roky přípravami a měsíce testováním na pokus o zachycení nosné rakety, přičemž technici věnovali desítky tisíc hodin budování infrastruktury, aby maximalizovali šance na úspěch. O návrat se má SpaceX pokusit pouze v případě, že budou vhodné podmínky, potažmo bude zajištěna bezpečnost. Jinými slovy bezpečnostní systémy SpaceX mohou v případě nepříznivého vývoje provést nejspíše destrukci. Při návratu Super Heavy pak může být případně rozhodnuto o přesunutí přistávacího manévru do Mexického zálivu.

Místní se každopádně dočkají zvýšeného ruchu, když vracející se nosná raketa bude zpomalovat z nadzvukových rychlostí. To bude mít za následek slyšitelné sonické rázy v okolí přistávací zóny. Obecně platí, že jediný dopad sonického třesku na osoby v okolí je krátký hluk podobný hromu, přičemž o velikosti, kterou pozorovatelé pocítí, rozhodují proměnné, jako je počasí a vzdálenost od místa návratu.

Ke Starship možno závěrem připomenout, že dle SpaceX má být v budoucnu schopna za pomoci nosné rakety Super Heavy dopravovat náklad minimálně 100 tun na oběžnou dráhu Země, resp. zajišťovat také cesty na Měsíc, Mars či „jinam“...

 

Jiří Zendulka
V oblasti financí se pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688