Kryštof Míšek (Argos Capital)
Akcie ve světě  |  12.10.2024 07:46:38

Čínské akcie zůstávají atraktivní i přes nedávnou korekci cen

Akcie táhly nahoru zejména spekulace o fiskální podpoře tamní ekonomiky, která si prochází dlouhodobější deflací. Ta byla zažehnuta pravděpodobně pandemickými uzávěrami ekonomiky (tzv. lockdowny), které se mnohokrát opakovaly nebo krizí na nemovitostním trhu. Následně přišla korekce cen. Jaký je další výhled pro tamní akciový trh a co můžeme dál čekat od vládních představitelů?

Akciový trh v Číně ztratil dynamiku poté, co investory zklamalo očekávané oznámení o podpoře ekonomiky. Po svátku Zlatého týdne akcie nejprve vyskočily o více než 10 %, ale následně oslabily po tiskové konferenci ekonomických poradců. Šanghajský kompozitní index uzavřel o 4,6 % výše, zatímco Hang Seng v Hongkongu klesl o 9,4 %. Investoři čekali na konkrétnější vládní plány na podporu růstu, ale oznámení přineslo jen málo detailů. Předseda hospodářského plánování Zheng Shanjie novinářům řekl, že Čína je „plně přesvědčena“ o dosažení hospodářských cílů pro rok 2024 a že z rozpočtu na příští rok vyčlení 200 miliard jüanů (28,36 miliardy USD), které použije na investiční projekty a podporu místních samospráv. Cílem je stále ekonomický růst 5 % v letošním roce.

Tento vývoj není úplně překvapením. Akcie byly vyšponovány zejména mohutným uvolňováním měnových podmínek, které si můžeme krátce projít. Mezi klíčové kroky patřilo snížení sazby 7denní reverzní repo operace o 20 bazických bodů na 1,5 %. Dále byly sníženy povinné minimální rezervy (RRR) o 0,5 procentního bodu, čímž se uvolnilo 1 bilion jüanů (142 miliard dolarů) likvidity, a je možné, že dojde k dalšímu snížení později v tomto roce. Snížena byla také roční MLF sazba o 30 bazických bodů, což by mělo podpořit úvěrování a investice. Očekávané snížení hypotečních sazeb u stávajících úvěrů by mělo pomoci domácnostem a podpořit spotřebu. V neposlední řadě došlo k snížení minimálního požadavku na zálohu při nákupu druhé nemovitosti z 25 % na 15 %. To má přímo oživit trh s nemovitostmi. PBOC navíc poskytla 500 miliard jüanů, jako podporu likvidity pro čínský akciový trh.

Z výše uvedeného plyne, že na úrovni měnové politiky je zde stále prostor tlačit trh výše. Pokud se přidá vláda, podobně jako tomu bylo v roce 2008 za Finanční krize, a „posype“ ekonomiku znatelně i fiskálně, tak se můžeme dočkat i trvalejšího růstu tamního akciové trhu. Ostatně čínská vláda plánuje masivní emisi dluhopisů. V rámci nového balíčku fiskálních stimulačních opatření plánuje Čína ještě letos vydat speciální státní dluhopisy v hodnotě přibližně 2 bilionů jüanů (284 miliard USD).

 

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688