NUKIB (nukib.cz)
Kriminalita a bezpečnost  |  11.10.2024 13:40:12

Čeští experti podporují Bhútán v posilování kybernetické bezpečnosti

Rostoucí počet kybernetických incidentů představuje pro vlády významnou výzvu při ochraně občanů a kritické infrastruktury. Z tohoto důvodu pořádá Velvyslanectví České republiky v Novém Dillí ve spolupráci s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), agenturou GovTech Bhútán a honorárním konzulátem České republiky v Thimphu třídenní seminář. Seminář se bude konat ve dnech 9. až 11. října 2024 v bhútánském Thimphu. Cílem je posílit připravenost a odolnost bhútánských státních institucí pomocí odborného školení a sdílení osvědčených postupů. Program, který je organizován pod záštitou Agendy 2030 a CyberVac Ministerstva zahraničních věcí České republiky, zahrnuje diskuse o nejnovějších právních přístupech a strategiích v oblasti kybernetické bezpečnosti, zhodnocení současných výzev v různých institucích a zkoumání způsobů, jak získávat nové talenty v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Eliška Žigová, velvyslankyně České republiky v Indii a Bhútánu, během své oficiální návštěvy v Bhútánu v květnu 2024 potvrdila na setkání s premiérem Tsheringem Tobgayem, že je Česká republika připravena poskytnout odborníky na kybernetickou bezpečnost. Ve svém úvodním projevu také hovořila o významu posilování česko-bhútánských vztahů: „S rostoucí digitalizací našich každodenních životů je klíčové nejen pochopit, jak se chránit před možnými hrozbami, ale také rozvíjet robustní infrastrukturu, která zvyšuje kvalitu našich životů. Česká republika má tu čest spolupracovat s Bhútánem a podpořit bhútánské instituce ve snaze zajistit bezpečnější a odolnější budoucnost."

V roce 2014 se Česko stalo jednou z prvních zemí, která zavedla komplexní legislativní rámec pro kybernetickou bezpečnost. Česká vláda si byla vědoma narůstající složitosti kybernetických hrozeb, a proto vznikem NÚKIB sjednotila své technické a personální kapacity s cílem posílit národní schopnost reagovat na tyto výzvy. Veronika Kolek Netolická, cyber attachée za NÚKIB pro Indopacifik, zdůrazňuje důležitost pevného právního základu: „Zavedení robustního kybernetického rámce nebylo jednoduché, ale tato zkušenost formovala náš dnešní přístup. Máme radost, že můžeme sdílet naše odborné znalosti a posílit důvěryhodného demokratického partnera v Asii, aby se dokázal orientovat ve stále se vyvíjejícím kybernetickém prostoru."

S rychlým přijímáním digitálních technologií a probíhající digitální transformací čelí Bhútán rostoucímu počtu hrozeb v oblasti kybernetické bezpečnosti. V reakci na to Bhútán vyvinul pod vedením agentury GovTech Bhútán národní strategii kybernetické bezpečnosti jako součást svého již 13. pětiletého plánu. Cílem tohoto plánu je posílit digitální infrastrukturu země a zvýšit kybernetickou odolnost. Agentura GovTech Bhútán vítá příležitost pořádat odborný seminář ve spolupráci s Českem. Jigme Tenzing, tajemník agentury, ve svém úvodním projevu uvedl, že „sdílení zkušeností prostřednictvím tohoto semináře pomůže při implementaci akčních plánů uvedených v naší národní strategii kybernetické bezpečnosti. Tím, že porozumíme cestě, kterou ušlo Česko, můžeme posílit vlastní schopnosti v oblasti kybernetické bezpečnosti a přispět k bezpečnějšímu digitálnímu Bhútánu."?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688