Portál nehod (Portál nehod)
Auto Moto  |  11.10.2024 09:21:36

V počtu nehod je Zlínský kraj na jeden km silniční a dálniční sítě třetí nejhorší v Česku


 

 Při přepočtu na délku silniční sítě je z hlediska počtu nehod Zlínský kraj třetí nejhorší v České republice – hned za Prahou a Moravskoslezským krajem. Za poslední dva roky se na silnicích Zlínského kraje stalo celkem 9 359 nehod, což představuje 439 nehod na 100 kilometrů silniční sítě v kraji


 „Podobně počet nehod na rozlohu kraje také není žádná sláva. Na 100 km2 se zde za poslední dva roky stalo celkem 236 nehod, což Zlínský kraj řadí na 6. nejhorší místo v ČR za Prahu, Moravskoslezský kraj, Ústecký kraj, Liberecký a Středočeský kraj. Řada krajů s většími krajskými městy a silnějším provozem, jako jsou například kraje Jihomoravský, Olomoucký či Královéhradecký jsou na lepších pozicích než kraj Zlínský,“ řekl Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

 Zajímavé je přitom to, že vedle nejčastější příčiny, kterou je nesprávný způsob jízdy ze strany řidiče (52,5 %), je zde ve srovnání s ostatními kraji poměrně vyšší podíl nehod, které nejsou zaviněny řidičem (21 %). Ukazuje to na to, že na polních a zalesněných úsecích Zlínského kraje se řidiči často střetnou se zvěří. Zlínský kraj má v ČR druhý nejvyšší podíl nehod se zvěří na celkovém počtu nehod. Celkem se střety se zvěří podílejí na nehodách ve Zlínském kraji z 18,18 % hned po Kraji Vysočina, kde podíl střetů se zvěří tvoří celkem 26,28 % nehod. 

 K nejvíce nehodám ve Zlínském kraji dochází v okrese a krajském městě Zlín (podíl na počtu nehod 35,12 %, 1 305 nehod ročně), na druhém místě je pak okres Uherské Hradiště (podíl na počtu nehod 25,44 %, 946 nehod ročně) následovaný okresy Vsetín (podíl na počtu nehod 21,06 %, 783 nehod ročně) a Kroměříž (podíl na počtu nehod 18,37 %, 683 nehod ročně). 

 Trend vývoje počtu nehod ve Zlínském kraji není nikterak povzbudivý. Při přepočtu za posledních 14 let se ročně ve Zlínském kraji stalo 3 716 nehod. Pokud se toto období zúží na poslední dva roky, pak je to ročně už 4 680 nehod – tedy téměř o tisíc nehod ročně více. Z hlediska celkového počtu nehod je tak Zlínský kraj zhruba uprostřed žebříčků všech krajů (bez ohledu na počet obyvatel a délku silniční sítě).

 Vyplývá to z údajů Portálu nehod (www.portalnehod.cz), který již více než dva roky výrazně napomáhá v bezpečnosti silničního provozu a pravidelně hodnotí rizikovost jednotlivých lokalit častých dopravních nehod v České republice. 

 

Detaily týkající se počtu nehod ve Zlínském kraji za období let 20102023

 
 
Pramen: Portál nehod

 

Desítka lokalit ve Zlínském kraji s nejvyšší mírou rizika vzniku nehody za posledních 5 let

 Ve Zlínském kraji Portál nehod identifikoval deset nejrizikovějších míst na silnicích podle dat za posledních pět let, která vykazují nejvyšší počet dopravních nehod a zranění.

  • Na prvním místě mezi rizikovými lokalitami ve Zlínském kraji se nachází okres Uherské Hradiště, konkrétně křižovatka ulic Všehrdova, Sokolovská a Velehradské třídy v Uherském Hradišti. Zde došlo k 36 nehodám, při kterých bylo zraněno 31 osob, přičemž nejčastější příčinou bylo nedání přednosti při odbočování vlevo.
  • Druhé místo patří Buchlovským kopcům v okrese Uherské Hradiště, kde bylo zaznamenáno 24 nehod a 20 zraněných, nejčastěji kvůli nepřizpůsobení rychlosti dopravně-technickému stavu vozovky.
  • Třetí příčka patří silnici II/490 u obce Bohuslavice u Zlína, kde se stalo 22 nehod, při nichž došlo ke dvěma zraněním, nicméně příčiny nehod nebyly většinou na straně řidiče.
  • Čtvrté místo zaujímá křižovatka silnic I/55 a II/495 u Kvačic (Uherský Ostroh) v okrese Uherské Hradiště. Zde se stalo 20 nehod, při nichž bylo zraněno 18 osob. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti v jízdě.
  • Na pátém místě je křižovatka silnice II/490 s ulicí Vodní ve Zlíně, kde se stalo 17 nehod a 14 osob bylo zraněno – nejčastěji v důsledku nedání přednosti chodci na přechodu.
  • Šesté rizikové místo se nachází v okrese Zlín, konkrétně na křižovatce třídy Tomáše Bati u ulic Hluboké a Lorencovy ve Zlíně. Zde došlo k 16 nehodám, přičemž 9 osob bylo zraněno. V posledních dvou letech zde bylo 8 nehod, nejčastější příčinou bylo nedostatečné věnování se řízení vozidla.
  • Sedmé místo patří lesnímu úseku silnice II/492 mezi obcemi Zádveřice-Raková a Horní Lhota, kde došlo ke 14 nehodám, při nichž bylo zraněno 13 osob. Nejčastější příčinou bylo nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.
  • Na osmém místě je opět okres Uherské Hradiště, konkrétně křižovatka ulic Všehrdova a Na Morávce v Uherském Hradišti. Zde se stalo 14 nehod, při nichž bylo zraněno 12 osob. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti chodci na přechodu.
  • Deváté rizikové místo se nachází v okrese Zlín na křižovatce silnic I/49 a II/492 v obci Zádveřice-Raková. Zde bylo zaznamenáno 13 nehod a 14 zranění. Nejčastěji dochází k nehodám způsobeným nedáním přednosti v jízdě.
  • Desáté místo patří úseku silnice v extravilánu u obce Částkov v okrese Uherské Hradiště, kde se stalo 11 nehod a 8 osob bylo zraněno – nejčastěji kvůli nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky.

Ve Zlíně proběhla regionální dopravní konference s cílem prevence nehod

 Právě zlepšení bezpečnosti na silnicích a upozornění na místa, kde se stává nejvíce nehod, se věnovala regionální dopravní konference, která se uskutečnila 25. září 2024 na Krajském úřadě Zlínského kraje pod záštitou hejtmana Zlínského kraje Radima Holiše a primátora krajského města Zlín, Jiřího Korce. Rozebíralo se na ní výše uvedených deset nejrizikovějších míst na cestách Zlínského kraje, ale i případové studie dalších lokalit, které se už i díky těmto konferencím v minulosti podařilo lépe zabezpečit. Organizátory konference jsou společnosti RSE Project a DataFriends. Projekt je financován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

 Datoví analytici Portálu nehod zpracovávají pro každý kraj analýzy dopravní nehodovosti včetně nejrizikovějších míst v daném regionu. Na finálním výběru a pořadí rizikových míst se následně shoduje expertní komise složená ze zástupců BESIP, Policie ČR a RSE Project. Cílem konference ve Zlíně bylo nabídnout široké veřejnosti ucelený empiricky doložený pohled na nehodová místa v regionu. Zároveň se chceme dívat na to, zda opatření, která byla v daném místě provedena, přinesla v čase požadované výsledky,“ uvádí Marek Sibal ze společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod, a dodává: „Při diskusi o prevenci je důležité si také všimnout, že jednou z hlavních příčin nehod ve Zlínském kraji jsou také střety se zvěří. Na zvěř by si řidiči měli dát pozor především na jaře a na podzim, kdy dochází ke srážkám nejčastěji. V posledních dvou letech jsou zde, kromě nehod se zvěří, časté také nehody z důvodu nepřiměřené rychlosti a nepozornosti řidičů.“ 

 

Portál nehod

 Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích.

Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech. A právě na tato riziková místa upozorňuje i navigace Mapy.cz.
Portál nehod vznikl za podpory fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která portál i provozuje.

Portál nehod

Cílem Portálu nehod – www.portalnehod.cz – je přispět k posílení bezpečnosti silničního provozu a k prevenci dopravních nehod. Tento portál přináší užitečné informace jak pro širokou veřejnost, tak pro novináře či zástupce samosprávy a další, kdo se zabývají prevencí nehodovosti na českých silnicích. Nejvýraznějším prvkem portálu je interaktivní mapa rizikových míst, na které si lze naplánovat trasu cesty a zobrazit si riziková místa, která se na ní nacházejí. Kromě toho je možné si na portálu zobrazit videa ze zásahů na nehodových místech.

Více informací na: www.portalnehod.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688