mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.10.2024 12:42:00

Ochrana lotyšské východní hranice – příležitost pro české firmy

10.10.2024 / 11:55 | Aktualizováno: 10.10.2024 / 12:42

Aktuální situace na lotyšské východní hranici

Situace na lotyšské východní hranici je od začátku války na Ukrajině nestabilní. Státní pohraniční stráž (SPS) čelí každý den náporu nelegálních migrantů, kteří se snaží překročit lotyšsko-běloruskou hranici. V některých případech se migranti dokonce pokoušejí násilím odebrat pohraničníkům zbraně.

Podle prognóz lotyšského Ministerstva vnitra se na lotyšsko-běloruské hranici a na hraničních přechodech budou i nadále formovat a zdržovat skupiny osob s cílem vyvolat masové nepokoje a poškodit opevnění státní hranice. Aby se předešlo situaci, kdy SPS nebude schopna včas reagovat na agresivní pokusy migrantů o vstup do Lotyšska, nebo o zničení objektů na státní hranici, poskytla vláda SPS právo používat psychologické zvukové zařízení.

Zabezpečení hranice

V současné době stále probíhá výstavba plotu na hranicích s Ruskem a Běloruskem a SPS nedávno podepsala řadu smluv na nákup nejrůznějšího vybavení, což by mělo zlepšit infrastrukturu na hranicích, schopnost pohraničníků monitorovat případné hrozby, podezřelé aktivity na hranicích apod.

Podle informací Úřadu pro monitorování veřejných zakázek nakoupila SPS v loňském roce ve třech veřejných zakázkách přenosné systémy proti dronům, systémy pro detekci dronů a psychologická zvuková zařízení, jimiž jsou jednotky na východní hranici země vybaveny.

SPS dále nakoupí moderní vybavení, které zvýší schopnost reakce pohraniční stráže a zajistí lepší kontrolu hranic. Vybavení, které má být zakoupeno, není přesně specifikováno, má však být zaměřeno na zajištění větší přesnosti a rychlosti při identifikaci potenciálních hrozeb a podezřelých aktivit na hranicích. SPS také podepsala smlouvu se společností Baltic Workboats, registrovanou v Estonsku, na nákup hlídkového plavidla. Pořízení hlídkového plavidla umožní rozvoj a posílení schopností Státní pohraniční stráže v oblasti ostrahy námořních hranic a zlepší možnosti odhalování, kontroly a reakce na vnějších hranicích EU.

Možnosti pro české firmy

Vzhledem k tomu, že situace na hranicích zůstává nepředvídatelná, budou pohraničníci v blízké budoucnosti potřebovat nové vybavení pro lepší monitoring hranice a reakci na možné hrozby ze strany nelegálních migrantů. Tato skutečnost tak přináší příležitost i pro české firmy, které mohou nabídnou vybavení určené pro práci pohraniční stráže - sledovací kamery, detekční systémy apod. Veškeré nákupy probíhají prostřednictvím oficiálního systémy veřejných zakázek – Systém elektronických veřejných zakázek (EIS – Elektronisko iepirkumu sistema), který naleznete na: https://www.eis.gov.lv/EKEIS/Supplier. Webové stránky lotyšské Státní pohraniční stráže naleznete na: https://www.rs.gov.lv/lv


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688