Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.10.2024 17:20:00

Investice do akcií malých firem a jejich vlastní investiční plány

O akciích malých firem a jejich případném udržitelnějším a dlouhodobějším boomu se hovoří již dlouho. Za klíčový časový bod tu bylo považováno snížení sazeb, ke kterému došlo a dokonce o 50 bazických bodů. Před časem jsem tu přitom psal, že minimálně podle valuací nejde o žádné opomíjené aktivum, naopak. A Russell 2000 je také cenově zhruba na svém dlouhodobějším trendu. Dnes se na téma opět podíváme, mimo jiné z pohledu investičního sentimentu v samotných firmách.

Liz Ann Sonders ze Schwabu ukazuje několik grafů, které popisují dění v segmentu malých společností. Podívat se můžeme na ten následující, který ukazuje vývoj plánů ohledně investic. Nepřekvapí propad investičního sentimentu v roce 2008/09, vrcholu bylo pak postupně dosaženo v roce 2018, i když ani tehdy se sentiment nedostal na úrovně z období před rokem 2018. A po roce 2018 nastal trendový pokles a zatím nejsou moc patrné známky nějakého obratu. Plány na investice u malých firem jsou přitom už na relativně hodně nízkých úrovních:

ee
Zdroj: X

Úvěrové podmínky jsou podle průzkumů u menších firem stále poměrně utažené a dnešní druhý graf ukazuje, co je podle průzkumů pro tyto společnosti největším problémem. V roce 2021 se jím rychle stala inflace, v roce 2023 trochu ubrala na palčivosti, ale stále se drží v popředí. O něco za ní zaostává „kvalita“ pracovní síly.

eee
Zdroj: X

Podobné obrázky a data tedy moc neukazují na nějaký rychle startující boom a obrat v celkovém prostředí a sentimentu u menších firem. Co valuace? Ty ve srovnání s většími společnostmi nemusí být nijak našponované, ale berme v úvahu, že valuace těch větších jsou v historickém srovnání hodně vysoko. Tedy minimálně pokud hovoříme o poměru cen k ziskům. Jak to tedy nyní vypadá s absolutními valuacemi menších firem?

Podle dat Yardeni Research se nyní index S&P 600 obchoduje s PE mezi 15 – 16. Index S&P 500 s PE kolem 21. Menší firmy často nesou určitý valuační diskont, ale ten současný je mimořádně vysoko. Ono PE mezi 15 -16 ale samo o sobě z historického pohledu extrémně nízko není, spíše určitý podprůměr. Russell 2000 se pak obchoduje s PE kolem 22. Což už je spíše horní hranice obvyklého valuačního pásma posledních desetiletí. Růstová část tohoto indexu je přitom vysoko nad ní, hodnotová spíše u průměru.

Před časem jsem tu právě v souvislosti s valuacemi malých firem psal, že o toto aktivum je ve skutečnosti znatelný zájem. Dost velký na to, aby je zvedl k průměrům, či znatelně nad ně (Russell 2000). Od té doby k výrazné změně nedošlo. Jsme přitom v prostředí, kde k nějakému vyloženému obratu na straně fundamentu zatím nedochází. Zajímavý je přitom onen rozdíl mezi Russellem a SPX. Druhý index by měl zahrnovat i akcie, které metodologie Russellu považuje už za středně velké. A pak i ty, které zase Russell považuje za „mikro“. V posledních dvaceti letech bylo přitom běžné, že Russell 2000 se obchodoval s valuačními prémiemi k S&P 400, ale ty jsou nyní extrémní (i když krátce po roce 2000 to platilo ještě více).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688