Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  10.10.2024 10:24:35

Inflace se nevzdává

Meziroční inflace v září vzrostla z prázdninových 2,2 % až na 2,6 %. Nárůst byl všeobecně očekáván, ale výsledek je vyšší, než se kterým počítala naše i tržní prognóza (2,4 %). Významným faktorem byly opět ceny potravin, které ale tentokrát působily opačným směrem než v průběhu letošního roku, když poprvé od loňského listopadu se jejich ceny meziročně zvýšily. Naše prognóza sice očekávala tento scénář, ale mírnějšího rozsahu.

V meziměsíčním srovnání ceny klesly o 0,4 % (vs -0,5 % naše prognóza i medián trhu) , což bylo dáno zejména poklesem cen dovolených o více než pětinu. To je nicméně běžný sezónní jev, který se opakuje s koncem prázdninových dnů. Dalším významný faktorem byly ceny pohonných hmot a olejů, které ve srovnání se srpnem klesly o téměř 5 %. Průměrná cena benzinu byla nejnižší od října 2021 a průměrná cena motorové nafty dosahovala nižší hodnoty naposledy v červenci 2023. Takto pozitivní vývoj ovšem nelze čekat v nejbližších měsících kvůli nárůstu cen ropy na světových trzích způsobenému znovu zesilujícím napětím na Blízkém východě. Na druhé straně zdražovaly ceny potravin a také školní poplatky, což není ovšem se začátkem školního roku neobvyklé. V meziročním srovnání byl vývoj velmi podobný, když inflaci táhly vzhůru ceny potravin, kdy výrazně zdražilo například máslo (+42,5 %), čokoládové výrobky (+22 %) či polotučné trvanlivé máslo (+20,3 %). Naopak inflaci kočírovaly ceny pohonných hmot, které byly zcela v souladu s naší prognózou nižší o 11,2 %. Nic se nemění na znatelném nárůstu cen v oblasti bydlení (nájemné, vodné, stočné, elektřina či teplo a teplá voda), v oblasti stravovacích (+6,9 %) a ubytovacích služeb (+8,8 %). Ceny ve službách stejně jako v srpnu stouply o 5 %, ale v případě zboží zrychlilo tempo růstu z 0,5 % na 1,2 %.

Makroekonomická prognóza České národní banky ze začátku srpna předpokládala, že inflace v září vzroste na 2,3 %. Predikce ČNB tak ve všech třech měsících podstřelila skutečnost, což zvyšuje pravděpodobnost opatrného přístupu ze strany bankovní rady. My očekáváme i nadále, že bankovní rada sníží sazby na dvou zbývajících zasedáních pokaždé o 25bb i vzhledem k začátku snižování sazeb hlavními zahraničními centrálními bankami (Fed, ECB), čímž by se základní úroková sazba dostala na úroveň 3,75 %. Tento vývoj nicméně zvyšuje riziko pauzy na prosincovém zasedání.

Inflace stoupla v září až na 2,6 %, přičemž očekáváme, že rostoucí trend bude pokračovat i po zbytek roku. Na konci roku tak může atakovat 3% hranici. Koruna na tento výsledek reagovala posílením k hranici 25,30 EUR/CZK vzhledem k mírnému zvýšení pravděpodobnosti prosincové stability sazeb.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Et 11:14  ČNB vydala nové zlaté mince (Jan Mayer) cnb.cz (ČNB)
Et 10:31  Inflace v důsledku dražších potravin zrychlila na 2,6 % (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

13.10.2023Ranní okénko - Inflace v USA se nevzdává Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688