Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  14.09.2022 09:36:49

Ranní okénko - Průmyslová výroba v eurozóně pod tíhou cen energií, US inflace se jen tak nevzdává


Americká inflace včera ukázala, že je vytrvalejší než se čekalo. Celková inflace sice vzrostla meziměsíčně o 0,1 % a meziročně dokonce klesla na 8,3 % (čekalo se 8,1 %), ale jádrová inflace lépe zachycující domácí cenový vývoj zvýšila tempo z 0,3 % na 0,6 % meziměsíčně. Pohled na inflaci v USA dneska zkompletuje údaj o cenách výrobců (PPI). V eurozóně se očekává zveřejnění průmyslové výroby za červencové období, které by mělo přinést pokles poblíž 2 % meziměsíčně (konsensus trhu je na -1,1 %).

Za poklesem objemu průmyslové výroby stojí kombinace vysokých cen energií a zhoršující se situace v poptávce. Již dostupná data o výrobě v továrnách signalizují pokles, jako například Francie (-1,6 %), Německo (-0,7 %) nebo Španělsko (-1,1 %). Celkem očekáváme větší (-1,7 %) než trhem předpokládaný pokles (-1,1 %), což má potenciál dále zatížit euro po již tak těžkém včerejšku, kdy se dostalo zpět pod úroveň parity v návaznosti na americkou inflaci.

Ceny ve výrobě podle odhadů v USA meziměsíčně poklesly o 0,1 %, po očištění o energie a potraviny ale měly dosáhnout 0,3 %. 

U americké inflace se dostavil očekávaný tlumící efekt nižších cen pohonných hmot. Směrem dolů tlačily meziměsíční inflaci také energie. Na druhé straně ale ceny služeb překvapily vyšším růstem cen (plošně) a v tempu zůstaly i ceny zboží. Jádrová inflace tak poskočila z 0,3 % na 0,6 % meziměsíčně. Navíc vyšší než očekávaná inflace nemůže být vysvětlena převážně energiemi, tak jako je pozorovatelné v eurozóně. Trh reagoval tím, že od Fedu čeká větší kroky k utlumení domácí poptávky. Včera odpoledne investoři již plně zaceňovali zvýšení sazeb o 75bb a zhruba 20% šanci přisuzují scénáři zvýšení o 100bb. Vrchol sazeb vidí již téměř u 4,5 %. V důsledku přehodnocení očekávání ohledně vývoje sazeb se skokově zvýšily výnosy státních dluhopisů, především na kratším konci výnosové křivky, která je citlivější na měnovou politiku. Pohyb nastal i na devizovém trhu. Dolar posílil o zhruba 2 % proti euru. Inflační očekávání se ale zatím drží. Pohled na inflaci očekávánou trhem, například 5y5y inflační swap, ukazuje na stabilitu. Větší riziko je pak pro inflační očekávání mezi domácnostmi. Zdražující služby i zboží by mohly vést k dalšímu odkotvení očekávaného vývoje cen, především v krátkodobějším horizontu mezi 1-3 let, což by přiživilo tlak na mzdy.

V Německu poklesl ZEW index, měřící náladu mezi finančními profesionály, o něco více než se předpokládalo: U hodnocení aktuální situace z -47,6 na -60,5 bodů (očekávání -52,1), u výhledu do budoucna z -55,3 na -61,9 bodů (očekávání -59,5). Zvolnění cen energií by se mohlo v dalším šetření projevit pozitivně. Na druhé straně přítěží by mohlo být odhodlání ECB zvyšovat nadále svižně sazby nebo horší než očekávaná měsíční data z reálné ekonomiky.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.10.2023Ranní okénko - Inflace v USA se nevzdává Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.09.2023Ranní okénko - Pokles inflace v eurozóně se zastavil Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.06.2023Ranní okénko - Inflace v eurozóně ustupuje rychleji, než se čekalo Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688