Export (export.cz)
Export  |  10.10.2024 09:28:00

Českým firmám se otevírají dveře do Kataru

Českým firmám se rýsují nové příležitosti na katarském trhu. Zástupci Katarské obchodní komory a Svazu průmyslu a dopravy ČR podepsali memorandum o porozumění, které by mělo podpořit rozvoj vztahů mezi společnostmi z obou zemí. Stalo se tak na historicky prvním česko-katarském podnikatelském fóru, kterého se v arabské zemi zúčastnilo dvacet českých a více než dvacet katarských podnikatelů.

Katarský přístav Hamad Port. Foto: Shutterstock

Firmy, které se podnikatelského fóra v září zúčastnily, zastupovaly sektory energetiky, IT a kybernetické bezpečnosti, sklářského sektoru, zpracování a nakládání s odpady, i cestovního ruchu. Na cestě do Kataru doprovázeli čeští podnikatelé bývalého ministra průmyslu Jozefa Síkelu, který tam jednal na historicky prvním zasedání česko-katarské Smíšené hospodářské komise o rozvoji ekonomických vztahů se svým katarským protějškem.

VOLNÉ ZÓNY I NEJVĚTŠÍ PŘÍSTAV

Čeští podnikatelé v Kataru jednali o možnostech působení na katarském trhu také s představiteli agentury Invest Qatar a navštívili volné zóny Qatar Free Zones. Při setkání se šéfem Qatar Free Zones získali čeští podnikatelé informace o asistenci a službách poskytovaných zahraničním společnostem, které chtějí provozovat svou činnost v Kataru. Podnikatelé také navštívili moderní Hamad Port, největší komerční přístav na Blízkém východě otevřený v roce 2017.

České firmy měly prostor pro individuální prezentace následované živým B2B networkingem, který pro mnohé firmy vyústil i v další bilaterální setkání. Další příležitostí pro setkání českých a katarských firem by mělo být zasedání Smíšené komise v Praze v září 2025, na jejímž okraji se počítá s dalším byznysovým fórem.

V neposlední řadě Velvyslanectví ČR v Dauha zorganizovalo pro podnikatele a ministerskou delegaci neformální setkání s vybranými zástupci české krajanské komunity, kteří jsou v Kataru aktivní a úspěšní na poli podnikání a obchodu.

JEDNÁNÍ O ENERGETICE

Bývalý ministr Jozef Síkela se setkal také s katarským státním ministrem pro energetiku a s generálním tajemníkem Fóra zemí vyvážejících plyn.

Zasedání Smíšené komise předcházela živá jednání českého a katarského expertního týmu o klíčových oborech vzájemných hospodářských vztahů a dynamičtějším naplňování jejich potenciálu. Ministři se též předběžně shodli právě na možnosti uspořádání příštího jednání Smíšení komise v Praze v září 2025.

Návštěva ministra průmyslu a doprovázející podnikatelské delegace představuje další impuls pro rozvoj hospodářské a obchodní spolupráce a v tomto smyslu navazuje na lednovou návštěvu prezidenta Petra Pavla v Kataru. Plány na uspořádání další Smíšené komise a podnikatelského fóra v Praze v září 2025 svědčí o oboustranném zájmu na rozvoji ekonomických vztahů na mezivládní i byznysové úrovni.

Simona Drahoňovská, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Dauha

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688