ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  10.10.2024 08:35:20

Sázkovky otočily a kurzy již preferují Trumpa. Tuší, kudy běží zajíc? - Volby v USA

V hlavách spekulantů sázejících na americké prezidentské volby se něco stalo. Přibližně do minulého víkendu kurzovní sázky preferovaly jako vítěze prezidentského klání Kamalu Harris. Od pondělí to však již neplatí a v řadě sázkovek již má vcelku jasně navrch Donald Trump. Co se tedy změnilo a vědí sázkaři na rozdíl od předvolebních průzkumů, kudy běží zajíc?

Pravdou je, že faktorů, které mohly způsobit protočení preferencí sázejících ve prospěch D. Trumpa, bylo minulý týden hned několik. Vše začalo raketovým útokem Íránu na Izrael, který hrozí tvrdou odvetou, což demokratům v kampani nehraje do karet hned ze dvou důvodů: jednak vyskočily ceny ropy a potažmo benzínu, což americký spotřebitel nemá rád. Za druhé, americká podpora Izraele může způsobit rozladění jedné z důležitých skupin pro-demokratických voličů, kterou je výrazná muslimská menšina v Michiganu, jenž je klíčovým (stále) nerozhodnutým státem v prezidentském kolbišti. Dalším trestným bodem mohla být pro K. Harris vcelku jasná prohra demokratického kandidáta na úřad viceprezidenta Tima Walze v televizní debatě s republikánem J. D. Vancem. A konečně naopak plusovým bodem pro D. Trumpa mohlo být aktivní zapojení technologického mága Elona Muska do republikánské kampaně, který se osobně zúčastnil předvolebního shromáždění v Pensylvánii.

Mohly se výše uvedené faktory na projevit na finančních trzích? Možná. Podíváme-li se na ceny zainteresovaných tržních proměnných, jako jsou dolar či americké vládní dluhopisy, shodou okolností se překrývají s protočením sázkových kurzů na příštího nájemníka Bílého domu. Posílení dolaru a růst úrokových sazeb se přitom odehrává v linii makroekonomických implikací, které jsme se snažili vysvětlit i v posledním pořadu Fresh, který byl věnován americkým volbám.

Na závěr jedno varování - odhadnout (byť i přibližný) dopad politických faktorů na tržní proměnné, jako je např. (euro)dolar či výnosy dluhopisů, je občas snadné, avšak někdy téměř nemožné. A to může být i tento případ. Tržní pohyby výše uvedených proměnných se (bohužel) odehrávaly na pozadí důležitých makroekonomických čísel (inflace v EMU, payrolls v USA), které přicházely ve stejnou chvíli a dost zásadně měnily pohled na politiku ECB a Fedu. Budeme-li tedy chtít hledat silnou politickou stopu na finančních trzích, tak si je třeba ještě počkat. Minimálně do voleb - zbývají čtyři týdny…

Region: AN

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Et 11:14  ČNB vydala nové zlaté mince (Jan Mayer) cnb.cz (ČNB)
Et 10:36  Spotřebitelská inflace (září 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688